• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauku attīstības fonda desmit gadi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2004., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96396

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Meklēs risinājumus transporta apdrošinātāju problēmām

Vēl šajā numurā

12.11.2004., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauku attīstības fonda desmit gadi

Šajās dienās Lauku attīstības fonds svinēja savu desmito gadadienu un atskatījās uz pastāvēšanas laikā paveikto.

Lauku attīstības fonds dibināts 1994.gada 18.oktobrī ar sākotnējo mērķi izsniegt lauksaimniekiem īstermiņa un lauku uzņēmējiem ilgtermiņa kredītus. Iesākumā šī organizācija izsniedza lauksaimniekiem nelielus kredītus, bet kopš 1997.gada fonds nodarbojas ar lauku uzņēmējiem izsniegto Latvijas banku kredītu garantēšanu. Kā atzina fonda valdes priekšsēdētājs Andris Kirstuks, izvēlētā garantiju izsniegšanas stratēģija ir attaisnojusies, jo zaudēts vienīgi nenozīmīgs garantiju skaits.
Pēdējos sešos darbības gados, kad Lauku attīstības fonds nodarbojās ar kredītu garantēšanu lauku uzņēmumiem, piešķirtas 1750 kredītu garantijas kopsummā par 36 miljoniem latu. Tas lauku uzņēmējiem deva iespēju saņemt kredītus aptuveni 91 miljona latu vērtībā. Liela daļa kredītu izsniegti lauksaimniecības tehnikas iegādei un celtniecībai. Fonda izsniegtās garantijas tiek pielīdzinātas valsts garantijām. Panākta arī laba sadarbība ar daudzām kreditējošām bankām, tādējādi Lauku attīstības fonds izveidojis efektīvu mehānismu lauku uzņēmēju finansēšanai. Tas devis iespēju saņemt kredītus arī Nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības atbalsta programmas un Zemes iegādes programmas īstenošanai. Šobrīd fonds sekmē Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu izmantošanu, izsniedzot kredītu garantijas ES naudas saņemšanai. Fonda valdes priekšsēdētājs prognozēja, ka pieprasījums pēc kredītiem vēl nav sasniedzis augstāko punktu. Līdz šim ar fonda atbalstu īstenoti jau 388 SAPARD projekti un 76 ES struktūrfondu projekti.
Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzsvēra, ka fonds devis iespēju attīstīties daudziem mazajiem uzņēmumiem, kas bez atbalsta nebūtu spējuši nodrošināt sev nepieciešamo finansējumu. Ministrs izteica gandarījumu par desmit darbības gados paveikto un atzina, ka fonda darbība ir nozīmīgs potenciāls arī turpmākajai Latvijas lauksaimniecības izaugsmei.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!