• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības finansējuma piešķiršanu pasākumiem, kas saistīti ar padomju režīma noziegumu upuru piemiņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2004., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96403

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Finanšu ministrijas un Pašvaldību savienības sarunām

Vēl šajā numurā

12.11.2004., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības finansējuma piešķiršanu pasākumiem, kas saistīti ar padomju režīma noziegumu upuru piemiņu

Kultūras ministre Helēna Demakova Eiropas Savienības (ES) Ministru padomē rosinās diskusiju par ES finansējuma piešķiršanu pasākumiem, kas ir saistīti ar padomju režīma noziegumu upuru piemiņu.
Eiropas Komisijas darba grupas sanāksmēs, kur tika izskatīts Eiropas Komisijas priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes lēmumam par programmas “Kultūra 2007” izveidošanu, netika panākta vienošanās par atbalsta veidu pasākumiem tādu nozīmīgu vietu un arhīvu saglabāšanu un aizsardzību, kas saistīti ar deportācijām. Tādēļ Latvija par šo valstij būtisko jautājumu ierosinās diskusijas ministru līmenī.
H.Demakova ES Ministru padomes sanāksmē, kas notiks 16.novembrī Briselē, iestāsies par atbalsta piešķiršanu nākotnes ES kultūras programmas ietvaros tādiem pasākumiem, kas saistīti ne tikai ar nacistiskā režīma laikā veiktajiem noziegumiem, bet attiektos arī uz padomju režīma noziegumiem un padomju laikā notikušajām deportācijām, ieskaitot 1949. gada 25. marta notikumus Latvijā.
“Atsevišķas ES valstis uzskata, ka šā atbalsta ietvaros finansējums jāparedz tikai tādiem pasākumiem, kas saistīti ar nacisma režīmu. Kultūras ministrija uzskata par nepieciešamu paust viedokli, ka atbalstāmajiem pasākumiem ir jābūt plašākiem un tie nedrīkst attiekties tikai uz nacisma deportāciju un upuru piemiņas vietām,” savu nostāju strikti pauž H.Demakova.
“Holokausta noziegumi ir vieni no cilvēces baisākajiem noziegumiem, tādēļ pilnībā atbalstu ES finansējuma piešķiršanu upuru piemiņas godināšanai. Tomēr nedrīkst tikt aizmirsts arī padomju režīms un tā īstenotie noziegumi. Latvijas cilvēku likteņus ir lauzuši abi,” uzskata ministre.
Iecerēts, ka šajā atbalsta kategorijā varēs iesniegt projektus, kuru ietvaros tiek saglabātas galvenās deportāciju vietas un to arhīvi, kurus simbolizē piemiņas zīmes, kas uzstādītas bijušajās koncentrācijas nometnēs, kā arī vietās, kurās iedzīvotāji tika pakļauti ciešanām vai masveida iznīcināšanai. Projekti būtu iesniedzami arī tādu pasākumu īstenošanai, kuru ietvaros tiek godinātas upuru piemiņas vietas. Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes 2000.gada 10.janvāra lēmumu Nr.508/2000/EC par programmas “Kultūra 2000” izveidošanu kopš 2000.gada sākuma ES dalībvalstīs, kandidātvalstīs un Eiropas Ekonomiskās telpas valstīs tiek īstenota finansiālā atbalsta programma “Kultūra 2000”. Tā kā šī programma darbosies līdz 2007.gadam, Eiropas Komisija jau ir izstrādājusi priekšlikumus par jaunās kultūras programmas izveidi.

Kultūras ministrijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!