• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments atkal iztaujā Barrozu komandu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.2004., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pērlītes Kārļa Skalbes dzīves audumā

Vēl šajā numurā

16.11.2004., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments atkal iztaujā Barrozu komandu

Vakar Eiropas Parlamentā (EP) sākās trīs nākamās Eiropas Komisijas (EK) komisāru kandidātu iztaujāšana. Pirmie EP komiteju priekšā stājās Latvijas izvirzītais kandidāts Andris Piebalgs un Itālijas izvirzītais Franko Fratīni. A.Piebalgam iecerēts uzticēt enerģētikas komisāra portfeli. Savukārt F.Fratīni nākamajā Komisijā varētu atbildēt par tieslietām un iekšlietām.

Franko Fratīni iztaujāšana turpināsies arī vēl šodien. Šodien uz EP komiteju jautājumiem atbildēs tāpat Lāslo Kovāčs no Ungārijas, kurš pretendē uz muitas un nodokļu jautājumu komisāra amatu, kas iepriekš bija “iecerēts” Latvijas pārstāvei Ingrīdai Ūdrei.

Mainīja šaubīgos kandidātus

Atgādinām, ka nākamās EK vadītāja Žozē Manuela Durau-Barrozu sastādītās komandas noklausīšanās vienreiz jau notika. Tomēr EP nebija apmierināts ar komisāra amata kandidātu sniegtajām atbildēm. Ž.M. Durau-Barrozu radās šaubas, vai jaunā EK gūs EP atbalstu. Tāpēc īsu brīdi, pirms EP bija jālemj par jauno Komisiju, Ž. M. Durau-Barrozu lūdza balsojumu atlikt. Viņš apņēmās veikt izmaiņas EK sastāvā. Jau tajā pašā dienā viņš paziņoja, ka izmaiņas būs nelielas un tiks mainīti tikai paši “šaubīgākie” kandidāti.

Visasākā kritika Roko Butiljonem

Kā “Latvijas Vēstnesis” jau iepriekš rakstījis, visvairāk protestu EP bija pret Itālijas izvirzīto Roko Butiljoni, kurš iztaujāšanā norādīja, ka sieviešu galvenais uzdevums ir audzināt bērnus, kā arī bija neiecietīgs pret homoseksuālām attiecībām. Tāpēc EP iekšlietu komiteja par R. Butiljoni sniedza negatīvu atzinumu. Vēlāk R. Butiljone savu kandidatūru tieslietu un iekšlietu komisāra amatam atsauca. Itālija R. Butiljones vietā izvirzīja citu kandidātu – ārlietu ministru Franko Fratīni. Ž. M. Durau-Barrozu viņam iecerējis uzticēt to pašu atbildības sfēru, ko iepriekš R. Butiljonem, – tieslietas un iekšlietas.

Atsauc Ingrīdu Ūdri

“Šaubīgo” kandidātu vidū tika ierindota arī Latvijas izvirzītā kandidāte Ingrīda Ūdre, kurai Ž. M. Durau-Barrozu bija iecerējis uzticēt muitas un nodokļu komisāra pienākumus. Drīz pēc EP balsojuma atsaukšanas nākamās EK prezidents lūdza Latvijas premjeru Induli Emsi izvirzīt citu komisāra amata kandidātu. I. Emsis I. Ūdres kandidatūru atsauca un paziņoja, ka viņas vietā stāsies līdzšinējās komisāres Sandras Kalnietes biroja vadītājs Andris Piebalgs.

Ungārija un Nīderlande nepadodas

Ž. M. Durau-Barrozu kandidātus lūdza mainīt arī Ungārijai, kura bija izvirzījusi L. Kovāču, un Nīderlandei, kura bija izvirzījusi Nēlī Krusu. L. Kovāčam tika pārmesta nekompetence enerģētikas jomā. Savukārt N. Krusa pārmetumus izpelnījās par to, ka iepriekš bijusi divpadsmit ietekmīgu Eiropas kompāniju padomēs, bet tagad pretendē uz konkurences komisāra amatu. Taču neilgu laiku pirms eksaminēšanas EP viņa pārtrauca darboties ietekmīgajos uzņēmumos. Turklāt viņa pat pārdeva visas sev piederošās akcijas un obligācijas. Bez tam N. Krusa paziņoja, ka nepieņems lēmumus par uzņēmumiem, kas ar viņu saistīti, ja attiecīgajā laikā tajā darbojusies, un gadu atturēsies iesaistīties arī lietās, kas saistītas ar šo uzņēmumu darbību. Tomēr pat tik radikāli lēmumi nespēja eiroparlamentāriešus pārliecināt, un tika apšaubīts, vai N.Krusa spēs strādāt godprātīgi.

Ungārijas portfelis tiek Latvijai

Nedz Ungārija, nedz Nīderlande neatsaucās Ž. M. Durau-Barrozu aicinājumam atsaukt pretrunīgi vērtētos komisāra amata kandidātus. Pret Nīderlandes kandidatūru Ž. M. Durau-Barrozu bija iecietīgs un N. Krusas ietekmes sfēra netika mainīta – arī šobrīd viņa pretendē uz konkurences komisāres posteni. Savukārt Ungārijas virzītajam pārstāvim L. Kovāčam gan nāksies samierināties ar mazāk ietekmīgo muitas un nodokļu komisāra portfeli. Savukārt iepriekš Ungārijai “rezervēto” enerģētikas komisāra amatu Ž. M. Durau-Barrozu tagad iecerējis uzticēt paklausīgajai Latvijai, kura atsaucās viņa aicinājumam un savu kandidātu nomainīja.

Balsojums gaidāms ceturtdien

Katra kandidāta uzklausīšana EP ilgst trīs stundas. To ievada īsa atbildīgās EP komitejas priekšsēdētāja uzruna. Tai seko komisāra amata kandidāta uzstāšanās 15 minūšu garumā. Pēc tam katrai politiskajai grupai iespējams uzdot pa jautājumam. Pēc politisko grupu jautājumiem seko atbildīgās komitejas deputātu jautājumi.
Pēc eksaminēšanas EP komitejas aiz slēgtām durvīm spriedīs, kādu nostāju paust par uzklausīto kandidātu. Trīs jauno kandidātu novērtējuma vēstules komitejas nosūtīs EP prezidentam Josē Borellam, kurš savukārt tās nodos EP Prezidentu konferencei – politisko grupu vadītājiem. Prezidentu konference sanāks kopā jau šopēcpusdien, lai vērtētu komisāra amata kandidātu uzklausīšanas rezultātus. Pēc EP Prezidentu konferences novērtējuma vēstules tiks publiskotas un nosūtītas Ž. M. Durau-Barrozu. Šovakar notiks arī politisko grupu sanāksmes, kurās tās lems par savu nostāju.
Rīt pēcpusdienā Ž.M. Durau-Barrozu iecerējis eiroparlamentāriešus iepazīstināt ar savu komandu un arī nākamās EK darbības programmu. Rīt plenārsesijas laikā tad arī gaidāmas debates par šo jautājumu. Savukārt balsojums par jauno EK paredzēts 18.novembrī. Lai ievēlētu jauno EK, nepieciešams vienkāršs klātesošo deputātu balsu vairākums.
Ja EP atbalstīs jauno Komisiju, tā savu darbu sāks jau pavisam drīz – 22.novembrī.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!