• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prognozē jaunu industriālo parku rašanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2004., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Protestē pret spriedumu "Ave sol" lietā

Vēl šajā numurā

17.11.2004., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Prognozē jaunu industriālo parku rašanos

Latvijas industriālo parku noslogojums šogad ir sasniedzis 70%. Pēdējos trijos gados industriālo parku noslogojums ir pieaudzis par apmēram 20%. 2003.gadā tas bijis 56,3%, bet 2002.gadā – 48,4%.

PRECES.PNG (135673 bytes)
EM Iekšējā tirgus departamenta direktore Baiba Vītoliņa norāda – bieži vien patērētājs nav informēts par likumu, tāpēc savas tiesības neizmanto
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Trijos gados ražošanas telpu vidējā cena ir pieaugusi par 24%, noliktavu telpu cena – par 92%, savukārt biroja telpu vērtība samazinājusies par 0,02%. Noliktavu telpu cenu pieaugums ir saistīts ar izmaiņām piedāvājumā un pieprasījumā. Industriālie parki kalpo par nozīmīgu atbalstu tikko izveidotu mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai, kā arī ārvalstu investīciju piesaistei, skaidro Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācijas valdes priekšsēdētāja vietniece Elita Moiseja. No visiem nomniekiem industriālajos parkos 58,3% ir ārvalstu kompānijas. Trijos parkos šādu kompāniju īpatsvars pārsniedz 90%. Ceturtā daļa no visiem nomniekiem šajos parkos ir mazie un vidējie uzņēmumi.
Industriālo parku tirgus apskats liecina, ka parkos dominē ražošanas uzņēmumi, kas veido 80% no visiem nomniekiem. Gandrīz sešas reizes mazāk ir pakalpojumu sniedzēju – 14%, vairumtirdzniecības uzņēmumi – 4% un informācijas tehnoloģiju uzņēmumu – 2%. Ražošanas uzņēmumu lielo īpatsvaru asociācija uzskata par apliecinājumu parku devumam valsts tautsaimniecībā.
Papildus biroju, ražošanas un noliktavu telpu nomai atsevišķi industriālie parki piedāvā arī pievienotās vērtības pakalpojumus: telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju, diennakts apsardzi, ēdināšanas pakalpojumus, banku filiāles, sekretariātu un konsultācijas mārketingā, personāla vadībā, darba aizsardzībā, jurisprudencē, sabiedriskajās attiecībās u.c. Mazāk par pusi parku Latvijā klientiem piedāvā arī uzņēmējdarbības konsultācijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī konsultē uzņēmumus Eiropas Savienības atbalsta fondu līdzekļu saņemšanai.
Industriālo telpu tirgū tuvākajā nākotnē tiek prognozēta arvien jaunu industriālo parku parādīšanās. Par to liecina arī vairāku pašvaldību paustās ieceres veidot pašvaldību teritorijā industriālos parkus, norāda E.Moiseja. Vairāki projekti jau top ar privāto investoru iniciatīvu.
Tomēr starptautiskiem standartiem atbilstošas industriālās telpas ar augsti attīstītu infrastruktūru trūkst, uzskata nozares speciālisti. Latvijas Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācija uzskata, ka piedāvājums ir daudz vājāk attīstīts salīdzinājumā ar citām postpadomju valstīm Centrāleiropā un Austrumeiropā, kur arī industriālo parku tirgus tikai veidojas, bet tas notiek daudz straujāk un ar lielāku izaugsmi. Kā skaidro E.Moiseja, līdz ar to pašreizējo un topošo industriālo parku konkurētspēju ar citu jauno Eiropas Savienības dalībvalstu parkiem noteiks parku kvalitāte un spēja attīstīties un pilnveidoties tuvākajos gados.

“LV” informācija

Fakti

Latvijā ir tikai seši industriālie parki, secināts Tehnoloģisko parku, centru un biznesa inkubatoru asociācijas veiktajā pētījumā. Viens atrodas Liepājā, pārējie – Rīgā vai tās tuvumā. To kopplatība – 250 000 kvadrātmetru. Pārējie parki vēl ir attīstības stadijā vai arī pilnībā nepilda industriālo parku funkcijas, piemēram, pievienotās vērtības pakalpojumus: modernu infrastruktūru, atjaunotas komunikācijas, profesionālu apsaimniekošanu, konsultatīvos pakalpojumus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!