• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES finansējumu arī komunistisko režīmu upuru piemiņai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2004., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas vēstnieka iepazīšanās vizīti

Vēl šajā numurā

17.11.2004., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES finansējumu arī komunistisko režīmu upuru piemiņai

Vakar, 16.novembrī, kultūras ministre Helēna Demakova ES Ministru padomē iestājās par ES finansējuma piešķiršanu pasākumiem, kas saistīti ar padomju režīma noziegumu upuru piemiņu. H.Demakova ierosināja piešķirt atbalstu nākotnes ES kultūras programmas ietvaros tādiem pasākumiem, kas saistīti ne tikai ar nacistiskā režīma laikā veiktajiem noziegumiem, bet attiektos arī uz padomju režīma noziegumiem un padomju laikā notikušajām deportācijām, ieskaitot 1949.gada 25.marta notikumus Latvijā.
“Eiropas Tautas partijas kongresā, kas notika šā gada februārī, tika pieņemta rezolūcija, kas nosodīja komunisma režīma noziegumus pret cilvēci. Holokausta noziegumi ir vieni no cilvēces baisākajiem noziegumiem, tādēļ pilnībā atbalstu ES finansējuma piešķiršanu upuru piemiņas godināšanai. Tomēr aizmirsts nedrīkst tikt arī padomju režīms un tā īstenotie noziegumi. Latvijas cilvēku likteņus ir lauzuši abi,” sacīja ministre.
Eiropas Komisijas (EK) darba grupas sanāksmēs, kur tika skatīts EK priekšlikums Eiropas Parlamenta un Padomes lēmumam par programmas “Kultūra 2007” izveidošanu, netika panākta vienošanās par atbalsta veidu pasākumiem tādu nozīmīgu vietu un arhīvu saglabāšanai un aizsardzībai, kas saistīti ar deportācijām. Tādēļ Latvija par šo valstij būtisko jautājumu 16.novembrī rosināja diskusijas ministru līmenī.
“Atsevišķas ES valstis uzskata, ka šā atbalsta ietvaros finansējums jāparedz tikai tādiem pasākumiem, kas saistīti ar nacisma režīmu. Kultūras ministrijas uzskata par nepieciešamu paust viedokli, ka atbalstāmajiem pasākumiem ir jābūt plašākiem un tie nedrīkst attiekties tikai uz nacisma deportāciju un upuru piemiņas vietām,” savu nostāju strikti pauž H.Demakova. Iecerēts, ka šajā kategorijā varēs iesniegt projektus, kuru ietvaros tiek saglabātas galvenās deportāciju vietas un to arhīvi, kurus simbolizē piemiņas zīmes, kas uzstādītas bijušajās koncentrācijas nometnēs, kā arī vietās, kurās iedzīvotāji tika pakļauti ciešanām vai masveida iznīcināšanai. Projekti būtu iesniedzami arī tādu pasākumu īstenošanai, kuros tiek godinātas upuru piemiņas vietas.
Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes 2000.gada 10.janvāra lēmumu Nr.508/2000/EC par programmas “Kultūra 2000” izveidošanu kopš 2000.gada sākuma ES dalībvalstīs, kandidātvalstīs un Eiropas ekonomiskās telpas valstīs tiek īstenota finansiālā atbalsta programma “Kultūra 2000”. Tā kā šī programma darbojas līdz 2007.gadam, EK jau ir izstrādājusi priekšlikumus par jaunās kultūras programmas izveidi.

Kultūras ministrijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!