• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzimtenes mīlestība jaunā redzesleņķī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2004., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96625

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grāmatas, kuras skaita un atver rudenī

Vēl šajā numurā

17.11.2004., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dzimtenes mīlestība jaunā redzesleņķī

Šogad valsts svētkos Rātslaukumā paredzēts dzejas, mūzikas un gaismu uzvedums “Es gribu laukumā iznākt”. No Rātsnama balkoniem, Okupācijas muzeja jumta, Pēterbaznīcas torņa un citiem paaugstinājumiem izskanēs Jura Kunnosa, Jāņa Baltvilka, Arvīda Skalbes, Olafa Stumbra, Pētera Zirnīša, Māra Čaklā, Hermaņa Marģera Majevska, Alfrēda Krūkļa, Aivara Neibarta un Jāņa Baltausa dzeja un dziesmu teksti pazīstamu Rīgas teātru aktieru, kā arī mūziķu izpildījumā. Uzveduma režisors ir Valdis Lūriņš, mūzikas scenārija autors – Juris Vaivods, literārā scenārija autors – Dainis Grīnvalds, instalāciju māksliniece – tēlniece Solveiga Vasiļjeva.

RIGANAKTI.PNG (121293 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Uzvedums 18.novembrī sāksies plkst. 18 un beigsies plkst. 19.40, īsi pirms Valsts prezidentes uzrunas. Saspēles centrālā ideja, kādu to iecerējuši uzveduma rīkotāji ar dramaturgu Daini Grīnvaldu priekšgalā, ir dzimtenes mīlestība jaunā rakursā – bez ierastajiem, nacionālajam patosam raksturīgajiem elementiem. “Spēcīgs, kolektīvs patoss, kur jaucās naids, nostalģija pēc vecajiem laikiem, uzticība konkrētām autoritātēm un lielas cerības uz labāku nākotni, bija aktuāls atmodas laikā, savukārt tagad ir daudz cilvēku, kam šo sajūtu atcerēšanās izraisa rūgtumu, toreizējās lielās cerības liekas pieviltas,” pauž rīkotāji.
Pēc uzveduma veidotāju domām, jau pagājis pietiekami ilgs laiks pēc Atmodas, lai smalko, brīžam pretrunīgo izjūtu gammu, ko cilvēks jūt pret savu zemi, katrs sev atklātu jaunā formā. Tieši sīkās, nevis lielās lietas ir tās, kas izraisa visspēcīgākās jūtas. Uzveduma veidotāji mīlestību pret Latviju jūt kā siena smaržu, sienāžu sisināšanu un klusu eksistenciālu smeldzi, nepiepildījuma sajūtu. Uzvedumā iecerēts pirmo reizi izmantot ko pavisam nebijušu – smaržu instalāciju.
Kā norāda Rīgas domes Kultūras mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns, ar laiku, pēc Rātsnama izstāžu zāles atvēršanas, šāda veida pasākumu tradīcija varētu pāraugt “Dzejas teātrī” – jaunā institūcijā, kas veicinātu Pētera Pētersona aizsākto dzejas teātra žanra attīstību. “Ir laiks dzejai atgriezties mūsu Rīgas ielās un laukumos, kā tas bijis pagājušā gadu simta sākumā. Manuprāt, šodien cilvēkiem dzeja ir tikpat vajadzīga kā toreiz. Iespējams, pat vēl vairāk,” saka Dainis Īvāns.
Rīkotāji šo pasākumu iecerējuši kā aizsākumu Rīgas domes un Rakstnieku savienības sadarbībai, ar to iecerēts aktualizēt un atjaunot dzejas teātra tradīciju Latvijas kultūras dzīvē. Nākamais uzvedums Rātslaukumā notiks 13. janvārī par godu 1905.gada revolūcijas gadadienai.

Agnese Krivade

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!