• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2004. gada 11. novembra lēmums Nr. 271 "Par vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju komponenti 2005.gadam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2004., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96641

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.272

Par Sašķidrinātās gāzes tarifu aprēķināšanas metodiku

Vēl šajā numurā

17.11.2004., Nr. 183

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 271

Pieņemts: 11.11.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.271

Rīgā 2004.gada 11.novembrī (prot.Nr.49 (204), 5.p.)

Par vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju komponenti 2005.gadam

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk — komisija) ir saņēmusi un izvērtējusi valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” (turpmāk — valsts AS “Latvenergo”) atbilstoši komisijas 2003.gada 29.janvāra lēmuma Nr.34 (prot.Nr.7 (103), 11.p) “Par elektroenerģijas apgādes tarifu aprēķinu metodiku apstiprināšanu” apstiprinātās Elektroenerģijas pārvades tīklu pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas 10.nodaļas septīto daļu un Elektroenerģijas sadales tīklu pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas (turpmāk — metodikas) 10.nodaļas septīto daļu (15.10.2004. vēstule Nr.01VL00–19/1850 un 28.10.2004. vēstule Nr.01VL00–19/1929) iesniegto informāciju.

Atbilstoši Enerģētikas likuma 39. panta prasībām kvalificēto elektroenerģijas lietotāju tiesības tieši iepirkt elektroenerģiju no ražotāja nevar būt diskriminējošas attiecībā pret citiem enerģijas lietotājiem, kas saņem un lieto enerģiju līdzīgā vidē un par regulatora apstiprinātiem tarifiem. Attiecīgi 1999.gada 21.septembra Ministru kabineta noteikumu Nr.326 “Par kvalificētajiem elektroenerģijas lietotājiem” 22. punkts nosaka, ka komisija, izpildot Enerģētikas likumā noteiktās funkcijas energoapgādes regulēšanā, attiecībā uz tīkla pakalpojumu sniegšanu kvalificētajiem elektroenerģijas lietotājiem nosaka tīkla pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodiku un apstiprina attiecīgā sistēmas operatora aprēķinātos tīkla pakalpojumu tarifus, nepieļaujot pārējo elektroenerģijas lietotāju diskrimināciju.

Ievērojot iepriekšteikto, papildu izmaksas, kuras rodas sadales sistēmas operatoriem, iepērkot elektroenerģiju no Enerģētikas likuma 40. un 41. pantos noteiktajiem elektroenerģijas ražotājiem (turpmāk — vietējie neatkarīgie elektroenerģijas ražotāji), ir jāsedz visiem elektroenerģijas lietotājiem, lai nepieļautu atsevišķu lietotāju grupu diskrimināciju. Iepriekš minētās metodikās ir noteikts, ka kvalificētais elektroenerģijas lietotājs, kas pieslēgts pārvades sistēmai un pērk elektroenerģiju tieši no ražotāja, papildus maksai par pārvades pakalpojumu proporcionāli iepirktajam elektroenerģijas daudzumam, kas iepirkts no ražotāja, maksā uz to attiecināto daļu no vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju elektroenerģijas iepirkšanas izmaksām, kā arī prasība katru gadu, ņemot vērā aktualizētu informāciju par nākamajam gadam prognozēto no vietējiem neatkarīgajiem elektroenerģijas ražotājiem iepērkamo elektroenerģijas daudzumu, to vidējo iepirkuma cenu un importētās elektroenerģijas vidējo cenu, noteikt vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju izmaksu komponenti, ko piemēro kvalificētajiem elektroenerģijas lietotājiem proporcionāli to elektroenerģijas patēriņa apjomam.

Valsts AS “Latvenergo” iesniegtajās prognozēs par 2005.gadu ir šādi dati:

1) no vietējiem neatkarīgajiem elektroenerģijas ražotājiem iepērkamās elektroenerģijas daudzums — 412158 MWh;

2) vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju vidējā iepirkuma cena — 0,04334 Ls/kWh.

Komisija, veicot iesniegto prognožu analīzi, secināja, ka prognozes ir korekti aprēķinātas, ievērojot 2003. gada faktiskos un 2004. gada sagaidāmos rezultātus, kā arī 2005. gadā paredzēto jaunu vietējo neatkarīgo ražotāju darbības uzsākšanu. Ņemot vērā veikto analīzi, aprēķinātā vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju izmaksu komponente, kura 2005. gadā jāpiemēro kvalificētam elektroenerģijas lietotājam, kas pieslēgts pārvades vai sadales sistēmai un pērk elektroenerģiju tieši no ražotāja, ir 0,00199 Ls/kWh. Attiecīgi vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju ietekme uz vidējo realizācijas tarifu gala lietotājiem ir 5,79% robežās, kas atbilst 2003. gada 15.oktobrī ar lēmumu Nr.278 “Par valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” elektroenerģijas realizācijas gala (diferencētajiem) tarifiem un elektroenerģijas realizācijas pakalpojumu vidējo tarifu” apstiprināto tarifu pamatojošo izmaksu datiem.

Saskaņā ar komisijas 2003.gada 29.janvāra lēmumu Nr.34 apstiprinātās Elektroenerģijas pārvades tīklu pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas 10.nodaļas devīto daļu, Elektroenerģijas sadales tīklu pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas 10.nodaļas devīto daļu un pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta pirmās daļas 1. punktu un otro daļu,

padome nolemj:

1. Apstiprināt kvalificētiem elektroenerģijas lietotājiem vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju izmaksu komponenti 0,00199 Ls/kWh (bez pievienotās vērtības nodokļa).

2. Noteikt, ka lēmuma 1.punktā apstiprinātā vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju izmaksu komponente, ko piemēro kvalificētiem elektroenerģijas lietotājiem, stājas spēkā 2005.gada 1.janvārī.

3. Noteikt, ka ar 2005.gada 1.janvāri spēku zaudē komisijas 2003.gada 15.oktobra lēmums Nr.280 “Par vietējo neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju komponenti” (“Latvijas Vēstnesis”, 2003., Nr.148 (2913).

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no tā saņemšanas dienas.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja I.Šteinbuka

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!