• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sagrautā un atdzimusī kadastra sistēma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2004., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96714

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Studentiem savs uzticības tālrunis

Vēl šajā numurā

20.11.2004., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sagrautā un atdzimusī kadastra sistēma

Valsts zemes dienestā (VZD) 18.novembrī notika grāmatas “Nekustamā īpašuma kadastrs Latvijā 1940–2004” atvēršanas svētki.

Tā tapusi VZD sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti, vienkopus un koncentrēti aprakstot uzskaites un reģistrācijas, kā arī kadastra izveidošanas un kārtošanas procesu, ziņo VZD sabiedrisko attiecību koordinators Vilnis Meliņš.
Ar padomju varas īstenoto zemes nacionalizāciju, tai sekojošo zemes reformu un zemnieku saimniecību piespiedu vienlaidu kolektivizāciju pilnīgi tika sagrauta no 1920. līdz 1940.gadam īstenotās agrārās reformas gaitā izveidotā un tālaika apstākļos sekmīgi darboties spējīgā Latvijas zemkopība. “Vienlaikus pārstāja pastāvēt profesionāli un tehniski kvalitatīvi izveidotā un ekonomiski pamatotā Latvijas valsts kadastra sistēma (1931–1940). Latvijas valsts kadastra sistēmas izstrādāšana sākās 90.gados vienlaikus ar zemes reformu un Valsts zemes dienesta struktūrvienību veidošanu,” grāmatas saturu ieskicē V.Meliņš.
Izveidotā valsts kadastra sistēma ietver informācijas kopumu – datu iegūšanu un glabāšanu par visiem valsts un pašvaldību, kā arī fizisko un juridisko personu nekustamajiem īpašumiem un lietojumiem.
Kadastram ir svarīga loma nekustamā īpašuma (lietojuma) tiesiskā nostiprināšanā, nodokļu apmēra un nodokļa prognozes noteikšanā, teritoriālplānošanā, darījumu lietu kārtošanā, kā arī statistikā. Monogrāfijā hronoloģiskā secībā sniegts pārskats par svarīgākajiem valsts kadastra sistēmas izveidošanas un pilnveidošanas posmiem un pasākumiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!