• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lielais terors. "Latviešu operācija" Kazahstānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2004., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kam nesīs labumu depozītsistēma

Vēl šajā numurā

24.11.2004., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lielais terors. “Latviešu operācija” Kazahstānā

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents

VIKE.PNG (114605 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga nodod krimināllietu kopijas Valsts arhīva direktorei Dainai Kļaviņai
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Nobeigums. Sākums “LV”, 23.11.2004.

Izvilkums no Osvalda Ostmeina un Ata Ēvaldsona
apsūdzības slēdziena

“Apstiprinu”

IeTK Kizilordas apgabala pārvaldes priekšnieks
Valsts drošības majors Ivanovs
1943.gada 2.aprīlī

Apsūdzības slēdziens

Igauņu (tekstā – J.R.) Osvalda Jāņa dēla Ostmeina,

apsūdzēts pēc KPFSR KK 58.-1a p., 10.p. 2.daļas
un 11.panta un Ata Nikolaja Ēvaldsona, apsūdzēts
pēc KK 19.-58.-1.a p., 58.-10.p. 2.daļas un 11.panta

(izmeklēšanas lieta Nr.4372)

Kizilordas apgabala Arāla rajona IeTK rajona daļa 1942.gada 12.oktobrī saskaņā ar materiāliem aizdomās par spiegošanu un pretpadomju sakāvnieciskas aģitācijas veikšanu arestēja Ujalas salas zivju rūpnīcas strādnieku Ati Nikolaja dēlu Ēvaldsonu un 1942.gada 16.oktobrī sakarā ar Ēvaldsona lietu aizdomās par tiem pašiem noziegumiem Araļskā arestēja kuģa “Gamba” motoristu Osvaldu Jāņa dēlu Ostmeinu.

Lietas apstākļi:

Kizilordas apgabala Arāla rajona IeTK daļā nonāca materiāli, kuri liecināja par to, ka no Baltijas republikām uz Arāla jūru evakuētie tālbraucēji jūrnieki Osvalds Jāņa dēls Ostmeins un Atis Nikolaja dēls Ēvaldsons Ujalas salas iedzīvotāju vidū veic sakāvnieciska rakstura organizētu pretpadomju aģitāciju, apmelo padomju varu, slavina fašistiskās Vācijas varenību un tās vadītājus. Slavinot fašistu armiju un fašisma vadoņus, Ostmeins un Ēvaldsons pretpadomju nolūkos izmantoja pie viņiem esošo albumu ar izgriezumiem no fašistiskajām un citām pretpadomju avīzēm, kurās bija slavināta fašistiskās armijas varenība un tās vadoņi, un izplatīja šo albumu Ujalas salas iedzīvotājiem apskatei.
Pamatojoties uz šīm ziņām, Osvalds Jāņa dēls Ostmeins un Atis Nikolaja dēls Ēvaldsons tika arestēti.
Iepriekšējās izmeklēšanas procesā apsūdzētais Ostmeins liecināja par to, ka viņš 1918.gadā, atrodoties karagūstekņu nometnē Kuprovo stacijā, no vācu izlūkdienesta ticis savervēts spiegošanai pret bijušo Igauniju un (..) 1926.gadā vācu izlūkdienests viņu pārsviedis uz PSRS spiegošanas darbam Vācijas labā.
Savus sakarus ar vācu izlūkdienestu Ostmeins nepārtrauca līdz padomju varas nodibināšanai Igaunijā un vācu izlūkdienesta uzdevumā Igaunijas PSR teritorijā veica spiegošanu pret PSRS.
Otrs šajā lietā arestētais Ēvaldsons atzinās par to, ka viņš, būdams neapmierināts ar padomju varu, vēl 1941.gada jūlijā, braucot ar tvaikoni “Austra” no Tallinas uz Kronštati, aicināja komandu nodot dzimteni un kopā ar kuģi pāriet pretinieka pusē. Bez tam, dzīvojot uz Ujalas salas, viņš kopā ar Ostmeinu iedzīvotāju vidū veica sakāvnieciska rakstura aģitāciju, kam izmantoja albumu ar izgriezumiem no fašistiskiem un pretpadomju laikrakstiem, kurus rādīja iedzīvotājiem. (..)

Apsūdzības formula:

Izmeklēšana uzskata par noskaidrotu, ka:

1. Osvalds Jāņa dēls Ostmeins no 1940.gada augusta līdz 1941.gada augustam PSRS teritorijā veica spiegošanas darbu vācu izlūkdienesta labā.
2. Vācu izlūkdienesta uzdevumā vācu spiegošanas ziņas par jūrniekiem un iedzīvotājiem (..), par Somu jūras līcī būvētajiem jūras kara objektiem, par kara kuģiem Tallinas ostā un to apbruņojumu, par Tallinā esošo Sarkanās armijas karaspēka daļu apbruņojumu.
1. Atis Nikolaja dēls Ēvaldsons, būdams neapmierināts ar padomju varu, aicināja kuģa “Austra” komandu nodot dzimteni un padoties ienaidnieka gūstā.
2. Sistemātiski kopā ar Ostmeinu iedzīvotāju vidū veica sakāvnieciska rakstura pretpadomju aģitāciju, slavināja fašistu armijas varenību, tās vadītājus, apmeloja padomju varu un paredzēja fašistiskās Vācijas drīzu uzvaru pār PSRS.
Apsūdzētie Ostmeins un Ēvaldsons sevi par vainīgiem atzina pilnīgi visās viņiem izvirzītajās apsūdzībās, bez tam viņi ir atmaskoti ar lietišķajiem pierādījumiem un liecinieku (..) liecībām.

Pamatojoties uz teikto, tiek apsūdzēti:

1. Osvalds Jāņa dēls Ostmeins, dzimis 1902.gadā Igaunijas PSR, Tallinā, igaunis, PSRS pilsonis, vidējā izglītība, bezpartijisks, no strādniekiem, 1926.gadā saukts pie kriminālatbildības pēc KPFSR KK 98.panta – izraidīts no PSRS, līdz arestam strādāja Arāla jūrā uz tvaikoņa “Gamba” par matrozi,
par to, ka būdams vācu izlūkdienesta aģents, tās uzdevumā veica spiegošanas darbu pret PSRS, ar ko izdarīja vissmagāko valsts noziegumu, kurš norādīts apsūdzības formulas 1., 2. un 3.punktā, t.i., noziegumos, kuri paredzēti KPFSR KK 58.–1.a, 10.p. 2.daļā un 11.pantā.
2. Atis Nikolaja dēls Ēvaldsons, dzimis 1888.gadā Latvijas PSR, Kurzemes apgabala Rotinskas ciemā, latvietis, PSRS pilsonis, pamatizglītība, bezpartijisks, no militārpersonas ģimenes, netiesāts, līdz arestam strādājis Arāla jūras Ujalas salas zivju rūpnīcā,
par to, ka mēģināja nodot dzimteni, sistemātiski organizēti veica sakāvnieciska rakstura pretpadomju aģitāciju, ar ko izdarīja vissmagāko noziegumu, kurš norādīts apsūdzības formulas 1.un 2.punktā, t.i., noziegumos, kuri paredzēti KPFSR KK 19.–58,–1.a p., 58.–10.panta 2.daļā un 11.pantā.

Pamatojoties uz teikto, – ieteiktu:

1. Izmeklēšanas lietu Nr.4372 par Osvalda Jāņa dēla Ostmeina un Ata Nikolaja dēla Ēvaldsona apsūdzību uzskatīt par pabeigtu, izmeklēšanā uzrādītās apsūdzības – par pierādītām.
2. Izmeklēšanas lietu Nr.4372 par O.J. Ostmeina un A.N.Ēvaldsona apsūdzību nosūtīt izskatīšanai sevišķajā apspriedē pie PSRS IeTK.
3. Lūgt Sevišķo apspriedi pie PSRS IeTK, izskatot šo lietu, apsūdzētajiem Osvaldam Jāņa dēlam Ostmeinam un Atim Nikolaja dēlam Ēvaldsonam piemērot sociālās aizsardzības mēru – nošaušanu. (..)

IeTK Kizilordas apgabala pārvaldes pretizlūkošanas daļas priekšnieka vietnieks
valsts drošības vecākais leitnants Rusins

“Piekrītu”

IeTK Kizilordas apgabala pārvaldes pretizlūkošanas daļas priekšnieks
valsts drošības vecākais leitnants
Koviļins (..)

Kazahstānas Republikas Nacionālās drošības komitejas speciālais valsts arhīvs, 482.l., 190., 191., 192., 193.lp. Kopija. Tulkojums no krievu valodas.

A.Ēvaldsons nomira ieslodzījumā pirms Sevišķās apspriedes sprieduma pasludināšanas.


Jāteic, ka no Kazahstānas saņemtie arhīva dokumenti būs labs palīgs to represiju izpētē, kādas pret PSRS dzīvojošiem latviešiem Lielā terora gados tika izvērstas dažādos PSRS reģionos.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!