• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Meklē pretindi tuberkulozes izplatībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2004., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96879

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Noderīgu informāciju izdod neredzīgo rakstā

Vēl šajā numurā

24.11.2004., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Meklē pretindi tuberkulozes izplatībai

Globālā tuberkulozes kontrole pasaulē un īpaši Eiropas reģionā, tuberkulozes apkarošana Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, jaunākie sasniegumi tās apkarošanā, kā arī vispārējā situācija tuberkulozes izplatībā Baltijā un pasaulē – šie un citi jautājumi vakar Rīgā notikušajā konferencē bija dažādu valstu speciālistu dienaskārtībā.

TUBER.PNG (99010 bytes)
Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centra direktors Jānis Leimans, PVO ģenerāldirektora padomnieks tuberkulozes, HIV/AIDS un malārijas jautājumos Dr. Džeks Čovs un veselības ministrs Rinalds Muciņš pēc centra atklāšanas
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Vakar, 23.novembrī, notika starptautiska mēroga konference par multirezistento tuberkulozi Baltijas valstīs, ko rīkoja Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centrs sadarbībā ar Veselības ministriju.
Tajā piedalījās multirezistentās tuberkulozes speciālisti no Baltijas valstīm un Krievijas, kā arī Pasaules veselības organizācijas (PVO) speciālisti multirezistentas tuberkulozes apkarošanā.
Konferences atklāšanā piedalījās veselības ministrs Rinalds Muciņš, PVO ģenerāldirektora padomnieks tuberkulozes, HIV/AIDS un malārijas jautājumos Dr. Džeks Čovs, PVO Eiropas reģionālā biroja Tehniskā atbalsta departamenta direktors Gudjons Magnusons, Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas prezidents Alvils Krams un Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centra direktors Jānis Leimans.
Savukārt aizvakar svinīgi atklāts pirmais PVO sadarbības centrs multirezistentās tuberkulozes ārstēšanas pētniecībā un izglītošanā Eiropā. Tas ir vienīgais šāda veida izglītības un pieredzes apmaiņas centrs Eiropā un atrodas Latvijā, Tuberkulozes un plaušu slimību valsts centra telpās Rīgas rajona Stopiņu pagastā. Svinīgajā atklāšanas ceremonijā piedalījās vairākas augstas PVO amatpersonas, kā arī nozares zinātnieki un mediķi no visas pasaules.
Izglītības centra mērķis ir multirezistentās tuberkulozes apkarošana visā pasaulē, sniedzot zināšanas un praktiskās iemaņas ārstniecības personām no visas pasaules, kas pamatotas uz pasaules jaunākajiem pētījumiem un tendencēm.

“LV” informācija

Uzziņai

Tuberkuloze ir infekcijas slimība, kas, līdzīgi kā saaukstēšanās, izplatās pa gaisu. Kad inficēti cilvēki klepo, šķauda, runā vai spļauj, tie izplata tuberkulozes baciļus. Cilvēkam atliek vien mazliet tos ieelpot, lai inficētos. Neārstējoties katrs tuberkulozes slimnieks gada laikā var inficēt 10 līdz 15 cilvēkus. Ja cilvēka organisma imūnā sistēma pavājinās, inficētais cilvēks var saslimt ar tuberkulozi. Pasaulē trešdaļa cilvēku ir inficēti ar tuberkulozes bacili. Vidēji 5–10% no inficētajiem cilvēkiem saslimst ar tuberkulozi dzīves laikā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!