• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ukrainas prezidenta vēlēšanu norisi un iznākumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2004., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96890

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 23.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

24.11.2004., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ukrainas prezidenta vēlēšanu norisi un iznākumu

Eiropas Parlamenta (EP) Nāciju Eiropas grupas deputāti Inese Vaidere un Guntars Krasts, kuri pēc Ukrainas parlamenta ielūguma piedalījās Ukrainas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas novērošanā, pieļauj, ka pasludinātā Viktora Janukoviča uzvara varētu būt masveida viltojumu rezultāts. Abi deputāti, kas tikko atgriezušies no Ukrainas, atzīmē, ka Viktora Juščenko pārsvars bijis acīmredzams, visās ekspertu veiktajās vēlētāju aptaujās pie vēlēšanu iecirkņiem vadībā bijis opozīcijas kandidāts. Tādēļ nākamajā rītā pasludinātā V.Janukoviča uzvara nerada ticību godīgai vēlēšanu norises organizācijai.
I.Vaidere un G.Krasts Ukrainā tikušies ar vairākiem vadošajiem opozīcijas pārstāvjiem, tai skaitā ar valstī ļoti populāro deputāti, bijušo vicepremjeri Jūliju Timošenko. Tikšanos laikā abi EP deputāti izteica atbalstu demokrātiskajiem procesiem Ukrainā un apliecināja, ka Latvijas deputāti Eiropas Parlamenta Nāciju Eiropas grupā būs Ukrainas un tās demokrātijas aizstāvju lobiji Eiropas Savienībā.
I.Vaidere un G.Krasts norāda uz daudziem Ukrainā konstatētajiem vēlēšanu pārkāpumiem. Viens no pārkāpumiem, kas masveidā izmantots vēlēšanu rezultātu falsifikācijā, bija vēlēšanas ārpus sava vēlēšanu iecirkņa. Procedūra paredz, ka vēlētājs var mainīt savu vēlēšanu iecirkni, saņemot par to īpašu balsošanas talonu. Diemžēl masveidā no Ukrainas austrumiem īpašos autobusos vēlētāji ar milzīgu daudzumu šādu talonu tika vesti uz valsts centrālajiem un rietumu rajoniem, kur nebija iespējams uzskaitīt, cik reižu viņi nobalsojuši. Studentu aktīvisti vēlēšanu rītā bija mēģinājuši aizkavēt šādu autobusu izbraukšanu, aizšķērsojot tiem ceļu.
Bez tam bijis dīvaini, ka pēkšņi dažos apgabalos mājās balsojošo skaits palielinājies līdz pat trešajai daļai no visiem reģistrētajiem vēlētājiem, lai gan oficiāli nekāda epidēmija nav bijusi izsludināta. Austrumu rajonos novēroti gadījumi, kad no iecirkņiem ar varu izdzīti ne tikai žurnālisti un novērotāji, bet pat Ukrainas parlamenta deputāti.
Abi deputāti atzīmē, ka bijuši gadījumi, kad iecirkņos, galvenokārt Kijevā, kur V.Juščenko pārsvars bija neapšaubāms, sabojātas urnas ar vēlēšanu biļeteniem, aplejot tās ar tinti, līmi vai pat sālsskābi. Fiksēti gadījumi, kad vēlēšanu iecirkņos atzīmju izdarīšanai biļetenos novietotas pildspalvas ar tinti, kas pēc atzīmju izdarīšanas kļūst neredzama.
Inese Vaidere un Guntars Krasts norāda, ka vēlēšanas notikušas milzīga Krievijas plašsaziņas līdzekļu spiediena apstākļos, kas, atbalstot pašreizējo premjeru V.Janukoviču, turpinājās pat vēlēšanu dienā.
Abi Eiropas Parlamenta deputāti sagatavojuši vēstuli Ukrainas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam, norādot, ka vēlēšanu norisi daudzo pārkāpumu dēļ nevar uzskatīt par demokrātisku un tādēļ vēlēšanu rezultāti ir apšaubāmi.

Sabīne Prohorova, TB/LNNK preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!