• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par VID kontroles pasākumiem "aplokšņu" algu apkarošanā 2004.gada deviņos mēnešos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2004., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96938

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VID Licencēšanas komisijas un Akcīzes preču pārvaldes darba rezultātiem 2004.gada oktobrī

Vēl šajā numurā

25.11.2004., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par VID kontroles pasākumiem “aplokšņu” algu apkarošanā 2004.gada deviņos mēnešos

“Aplokšņu algu” apkarošana ir viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darba prioritātēm. Lai cīnītos ar darba algu izmaksu aploksnēs, VID pievērš šai problēmai pastiprinātu uzmanību un regulāri veic dažādus kontroles pasākumus.

Tematiskās pārbaudes

2004.gada deviņos mēnešos 12 875 tematiskajās pārbaudēs ir pārbaudīta tēma “Darba devēji”. Šī tēma pārbaudīta 72% gadījumu, kad veiktas tematiskās pārbaudes, un pēc īpatsvara tā bija visvairāk pārbaudītā. Darba devēju pārbaudēs 2004.gada deviņos mēnešos pārkāpumi konstatēti 1045 gadījumos. Salīdzinot ar 2003.gada deviņu mēnešu rezultātiem, 2004.gada deviņos mēnešos konstatēto pārkāpumu skaits pieaudzis par 12%.
Darba devēju tematiskajās pārbaudēs 2004.gada deviņos mēnešos visbiežāk konstatētie pārkāpumi:
– netiek aprēķināti un maksāti nodokļi no darbinieku algām (549 gadījumos),
– nav noslēgti darba līgumi (272 gadījumos);
– VID iesniegtajā ziņojumā par VSAOI ir konstatēta datu neatbilstība ar uzņēmuma grāmatvedības datiem (85 gadījumos).
Darba devēju pārbaudēs tiek iesaistītas arī citas valsts institūcijas. VID teritoriālās iestādes 2004.gada deviņos mēnešos visvairāk darba devēju pārbaudes veikušas kopā ar Valsts darba inspekciju – veiktas 389 pārbaudes, Ekonomikas policiju – 364, Ceļu policiju – 150, Valsts policiju – 126, Valsts meža dienestu – 58 un Pārtikas un veterināro dienestu – 53 pārbaudes.
Par darba devēju pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu 572 gadījumos piemērots naudas sods kopumā 31,6 tūkstoši latu. Salīdzinot ar 2003.gada attiecīgo laika periodu, kad piemērotā naudas soda summa bija 29,8 tūkstoši latu, šis rādītājs ir pieaudzis par 6%. Turklāt 76 gadījumos saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 26.oktobra noteikumiem Nr.363 “Kārtība, kādā apturama saimnieciskā darbība, ja nav nodrošināta ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu pareiza un pilnīga uzskaite” VID teritoriālās iestādes izteikušas 76 brīdinājumus par saimnieciskās darbības apturēšanu.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu nodokļu auditi

2004.gada deviņos mēnešos valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kopumā auditētas 484 nodokļu auditos, kas ir 35% gadījumu no kopējā nodokļu auditu skaita. Šajā maksājuma veidā papildus aprēķināti kopumā 705,9 tūkstoši latu.
Kopējo veikto nodokļu auditu skaitā ietilpst arī veiktie nodokļu auditi nodokļu maksātājiem, kuri neiesniedz vai iesniedz tukšus pārskatus “Ziņojums par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī” (Ziņojums par VSAOI) un kuri pēc VID paziņojuma vai atgādinājuma iesniegt pārskatus saņemšanas norādītajā termiņā tos neiesniedza. Šiem nodokļu maksātājiem 2004.gada deviņos mēnešos VID teritoriālās iestādes veikušas 77 daļējos vai vienkāršos nodokļu auditus (16 % no nodokļu auditu skaita, kuros auditētas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas). Šajos nodokļu auditos papildus aprēķinātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kopumā 42 tūkstošu latu un soda nauda – 42 tūkstošu latu vērtībā.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa auditi

2004.gada deviņos mēnešos iedzīvotāju ienākuma nodoklis kopumā tika auditēts 511 nodokļu auditos, kas ir 37 % gadījumu no nodokļu auditu skaita. Šajā maksājuma veidā papildus tika aprēķināts 1,1 miljons latu.

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!