Bioloģiskā lauksaimniecība un tās produkti
Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības apvienība (LBLOA) iepazīstina sabiedrību ar socioloģiskā pētījuma rezultātiem un analizē situāciju ekoproduktu tirgū.
Apvienība dibināta 1995.gada
7.aprīlī. Tajā apvienojušies 492 Pārtikas un veterinārajā
dienestā reģistrēti bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumi –
produktu ražotāji, pārstrādātāji un tirgotāji, kā arī šīs
kustības atbalstītāji. Apvienības sastāvā ir gaļas lopkopības,
putnkopības, dārzeņkopības, augļkopību, graudkopības, biškopības
un citas saimniecības. LBLOA patroni un godabiedri ir Anna
Žīgure, Ēriks Hānbergs, Aivars Berķis, Imants Ziedonis, Lolita
Nei-mane, Daina Bruņiniece, Aija Laicāne un Imants Feifers.
Apvienība popularizē bioloģiskās lauksaimniecības metodes un
informē Latvijas iedzīvotājus par to, cik svarīgi ir nodrošināt
gan cilvēku, gan apkārtējās vides veselību. Tā palīdz zemniekiem,
sniedzot informāciju par likumdošanas jautājumiem, sertifikāciju,
atbalsta maksājumiem, preču kvalitātes prasībām un izglītības
iegūšanu.
LBLOA ir arī izveidojusi un reģistrējusi preču zīmi “Latvijas
ekoprodukts”, kuru tiesīgi lietot tikai atbilstoši bioloģiskās
lauksaimniecības noteikumiem sertificēti ražotāji. “Latvijas
ekoprodukta” ražošana, pārstrāde, iepakošana, transportēšana un
tirdzniecība tiek stingri kontrolēta. Preču zīme produktu dara
atpazīstamu un, norāda uz tā atšķirību. Zīme pieder Latvijas
Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju apvienībai, un lai to
iegūtu, produkta ražotājam jāsaņem akreditētas institūcijas
sertifikāts, kā arī jānoslēdz līgums ar LBLOA par preču zīmes
lietošanu.
Bioloģiskajā lauksaimniecībā tiek praktizētas dabiskās
saimniekošanas metodes – netiek lietoti ķīmiskie pesticīdi un
minerālmēsli (lauksaimnieki netērē enerģiju to ražošanai,
neiznīcina nezāles, kaitēkļus un sīkbūtnes ar indēm), bet tiek
veicināta auga dabiskā barošanās no ūdens, gaisa un augsnes ar
saules enerģijas un mikroorganismu palīdzību. Lauksaimnieki ražo
dabīgu un veselīgu pārtiku, uzturot kultūraugu un mājdzīvnieku
daudzveidību un saudzējot apkārtējo vidi. Tie nodrošina
mājdzīvnieku turēšanu pēc iespējas atbilstoši to dabiskajām
prasībām (kustības, gaiss, gaisma, tīrs ūdens, dabiska barības
uzņemšana ganībās u.c.) un bagātīgi izmantot saules enerģiju,
taupīgi lietojot pārējos enerģijas avotus. Šāda saimniekošana
sekmē arī veselības aizsardzību, samazina ūdens un gaisa
piesārņojumu, rada pievilcīgu vidi tūristiem.
Ekoprodukti un to ceļš pie patērētāja
Lai izpētītu Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret preču zīmi “Latvijas ekokoprodukts” un to saņēmušajiem produktiem, pēc biedrības “Mārketinga padome” pasūtījuma šā gada augustā pilna servisa mārketinga aģentūra “Marketing House” veica LBLOA preču zīmes “Latvijas ekoprodukts” tirgus pētījumu. Lai noskaidrotu pārtikas izvēles faktorus, priekšstatus un asociācijas ar ekoproduktiem un citus jautājumus, tika izvaicāti respondenti no visas Latvijas.
Ekoproduktu lietotāji min vairākus
būtiskus argumentus par labu šīs pārtikas iegādei un
lietošanai:
• ekprodukti ir veselīgi;
• ekoproduktu audzēšanā un izgatavošanā netiek nodarīts
kaitējums dabai, videi, dzīvniekiem;
• ekoprodukti ir garšīgāki par citiem pārtikas
produktiem;
• ekoprodukti ir Latvijas produkti, to audzēšanā izmantots
vietējo ražotāju darbs.
(Informācijas avots: “Marketing House” pētījums “LBLOA preču zīmes Latvijas ekoprodukts tirgus pētījums”, 2004. gada augusts).
Šābrīža situāciju ekoproduktu
ražošanā un tirdzniecībā pētījuma rezultāti raksturo no vairākiem
aspektiem. Ekoproduktu tirgu ekonomiskā nozīmē raksturo
nepietiekama attīstība, bet, raugoties no visas tirdzniecības
ķēdē iesaistīto posmu viedokļa, – tirgus nesakārtotība.
Kā situācijas uzlabošanas iespējas iespējas jāmin:
– pārdošanas tīkla izveide, kas ļautu patērētājam iepazīt
ekoproduktus un kļūt par to regulāru lietotāju;
– piegādes, izplatīšanas, tirdzniecības jautājumu optimizācija no
ražotāju puses;
– pārdošanas organizācija, ņemot vērā aktuālo pieprasījumu.
Šobrīd ekoprodukti pie sava patērētāja nonāk trejādi:
– tiešās piegādes (piegāde mājās, autoveikala izbraukumi);
– dažādi veikali (“Bofest”, “MC2”, Zaļais
tirgus);
– restorānu, kafejnīcu tīkls (“Vincents”, “Eko virtuve”, “Kaļķu
vārti”).
Pētījuma rezultāti rāda, ka, plānojot attīstību, iezīmējas
nepieciešamība ne vien risināt loģistikas un virzības jautājumus,
bet arī padarīt produktu pamanāmu (iepakojums, tā izskats, preču
zīmes eksponēšana).
Interese ir, nepietiek informācijas
91 procents respondentu izteikuši gatavību iegādāties un ikdienā lietot ekoproduktus. Šāds ieinteresētības līmenis nozīmē lielu ekoproduktu potenciālu, ko šobrīd, no vienas puses, ierobežo produktu nepietiekamā pieejamība, no otras – patērētāju finansiālās iespējas. Jāsecina, ka, palielinoties iedzīvotāju pirktspējai un izpratnei par ekoproduktu būtību, kā arī to pieejamībai patērētāju ikdienas iepirkšanās vietās, augtu arī ekoproduktu pieprasījums.
Tāpēc ir
būtiski:
• informēt patērētājus par ekoproduktu
būtību un īpašībām, lai sabiedrībā mainītos attieksme pret
ekoloģiskajām saimniecībām; lai tās netiktu identificētas ar
visām zemnieku saimniecībām; lai cilvēki apzinātos īpašo vērtību,
ko dod bioloģiski tīra saimniekošana un produkts;
• informēt par produktu sortimentu un iegādes iespējām,
tirdzniecības vietām;
• rūpēties par produkta iepakojuma atraktivitāti un
pievilcīgumu – tas var palīdzēt ekoproduktiem gūt plašāku
pazīstamību.
Kā liecina “Marketing house” pētījuma rezultāti,
salīdzinoši visvairāk respondentu tic, ka bioloģiski tīra,
dabiska pārtika ir īpaši veselīga bērniem, kā arī tā ļauj uzlabot
veselību. Savukārt lielākas šaubas iedzīvotājiem ir par dabiskas
pārtikas lietošanas ietekmi uz dzīves ilgumu un izvairīšanos no
slimībām. Ja dabiskas pārtikas veselīgums sev un bērniem šķiet
a priori pieņemams un ticams, tad izvairīšanās no slimībām
un dzīves ilguma pagarināšana prasa redzamus pierādījumus.
Cilvēki tic, ka dabiska un bioloģiski tīra pārtika ir veselīga
vispārējā nozīmē, bet konkrētāku ietekmi uz savu veselību,
imūnsistēmu un dzīves ilgumu nesaskata un nenovērtē. Iespējams,
tāpēc, ka šādu pārtikas ietekmi nevar nomērīt un pierādīt – tā
vairāk saistīta ar paša cilvēka ticību veselīgas pārtikas
ietekmei.
Ieva Jaunozola,
biedrības “Mārketinga padome” mārketinga speciāliste