• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prasība par policistu tiesībām - Saeimā un tiesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2004., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96973

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reklāmas uzņēmumiem - jauni mērķi un uzdevumi

Vēl šajā numurā

25.11.2004., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Prasība par policistu tiesībām – Saeimā un tiesā

Vakar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija noraidījusi priekšlikumu piešķirt policistiem tiesības apvienoties arodbiedrībās. Tikmēr Valsts cilvēktiesību birojs (VCB), atbalstot likumsargu vēlmi veidot arodbiedrības, gatavo prasību Satversmes tiesai (ST).

POLICIJAMK.PNG (102052 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Lai risinātu policijas darbinieku sociālās problēmas, izdarīt grozījumus likumā “Par policiju” ierosināja partija “Jaunais laiks”, to atbalstīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) un likumsargu iniciatīvas grupa. Pašlaik minētā likuma 23.pants policijas darbiniekiem liedz apvienoties arodbiedrībās, kā arī organizēt streikus un piedalīties tajos. Aizlieguma atcelšanas aizstāvji līdz šim norādījuši, ka likuma norma neatbilst Latvijas parakstītajām starptautiskajām konvencijām un cilvēktiesību aktiem.
Likuma grozījumi izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā varētu nonākt novembra beigās vai decembra sākumā, informē LBAS sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Koleča. Pašlaik VCB tiek gatavota prasība par likumā “Par policiju” noteiktā aizlieguma atcelšanu, kas ST varētu tikt nosūtīta nākamnedēļ. VCB šādas prasības sniegšanu tiesā atbalstīja jau iepriekš, taču līdz šim trūka policijas darbinieku iesniegumu, uz kuru pamata varētu to darīt.
Kā “Latvijas Vēstnesis” jau ziņojis, policijas darbinieki, norādot uz vadības nevēlēšanos risināt viņu sociālās un materiālās problēmas, sāka vākt parakstus, lai tiktu atcelts likumdošanā noteiktais aizliegums apvienoties arodbiedrībās. Savukārt Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas vadība šo priekšlikumu nesteidzās atbalstīt, bažījoties, ka tas negatīvi ietekmēs iekšlietu struktūru darbotiesspēju un stabilitāti. Lai iepazītos ar citu valstu pieredzi tiesībsargājošo struktūru darbinieku arodbiedrību veidošanā, decembrī Latvijas policijas delegācija plānojusi apmeklēt Eiropas policistu arodbiedrību organizāciju EUROCOP Dānijā. Latvija pašlaik ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kuras likumdošana aizliedz policistiem apvienoties arodbiedrībās.

Jūlijā iekšlietu struktūru darbinieki publiski vērsās arī pret Valsts civildienesta likuma traktējumu, ka tajā ietvertā norma par tiesībām saņemt bērna piedzimšanas pabalstu nav attiecināma uz specializētā civildienesta ierēdņiem – policistiem un robežsargiem. Arī šajā gadījumā prasītājus atbalsta VCB, un tiesu institūcijas līdz šim lielākoties lēmušas viņiem par labu.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!