• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vienam pašam palikt mājās? Nav atļauts!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2004., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97070

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Es ticu demokrātijas spēku uzvarai Ukrainā

Vēl šajā numurā

26.11.2004., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vienam pašam palikt mājās? Nav atļauts!

Saeima vakar, 25.novembrī, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz noteikt lielāku sabiedrības un vecāku atbildību par bērnu, viņa veselību un labklājību.

Savulaik plašas diskusijas sabiedrībā, kā arī ilgstošas debates Saeimas komisijās izraisīja iecerētais jauninājums, kas vecākiem diktētu daudz striktākas prasības atvašu uzraudzībai līdz septiņu gadu vecumam.
Atgādinām, ka iedīglis iecerei, kā mēģināt mazināt vecāku bezatbildību, radās pēc tam, kad bērnu ārsti pirms vairāk nekā gada cēla trauksmi – Latvijā ir vieni no augstākajiem bērnu traumatisma rādītājiem Eiropā. Speciālisti, kas dienu dienā pieredz traģēdijas, kuru cēlonis nereti ir vecāku bezatbildība, rosināja valstiskā līmenī meklēt risinājumus, kā mazināt bezjēdzīgās bērnu ciešanas. Viens no aicinājumiem bija izdarīt grozījumus likumdošanā, nosakot stingrāku vecāku atbildību par atvasi.
Grozījumus par vecāku atbildības pastiprināšanu sagatavoja Bērnu un ģimenes lietu ministrijas izveidotā darba grupa. Analizējot statistikas datus par bērnu nāves cēloņiem, kļuva acīmredzams, ka tieši pirmsskolas vecuma bērni gājuši bojā dažādos nelaimes gadījumos, bieži vien būdami mājās vai dzīvoklī vieni, uzskata ministrija. Pēc speciālistu domām, bērnu drošība līdz septiņu gadu vecumam atkarīga no vecāku un citu pieaugušo attieksmes un modrības, jo viņu klātbūtne var novērst draudošās briesmas.
Vēl pirms Saeimas balsojuma Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Laila Rieksta-Riekstiņa pauda viedokli, ka grozījumu pieņemšana būs likumsakarīgs noslēgums ārstu uzsāktajai diskusijai sabiedrībā, “kā mēs varētu mazināt augsto bērnu traumatismu valstī un tos traģiskos gadījumus, kad bērni zaudējuši dzīvību vecāku vieglprātīgās attieksmes dēļ”.
Otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi paredz, ka vecāku pienākums ir neatstāt bērnus līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai personu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes.
Tie paredz arī citus būtiskus jauninājumus. Piemēram, iecerēts, ka pieaugušajiem bērni ne tikai jāsargā no alkoholisko dzērienu un tabakas lietošanas, bet arī no iesaistīšanas šādās darbībās – viņu rīcībā nedrīkstēs nodot alkoholu un tabaku vai radīt apstākļus, lai tie būtu bērniem brīvi pieejami.
Savukārt par narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu nodošanu bērnam vai tādu apstākļu radīšanu, ka tās viņam kļuvušas brīvi pieejamas, vainīgās personas varēs saukt pie kriminālatbildības. Tas pats būs par bērna pamudināšanu lietot narkotiskās, psihotropās, toksiskās vai citas apreibinošas vielas, bērna iesaistīšanu to lietošanā vai izplatīšanā.
Atbilstoši likuma grozījumiem būs aizliegts bērnam demonstrēt, pārdot, dāvināt, izīrēt un propagandēt rotaļlietas un videoierakstus, datorspēles, laikrakstus, žurnālus un citas publikācijas, kurās propagandēta cietsirdīga uzvedība, vardarbība, erotika, pornogrāfija un kuras apdraud bērna garīgo attīstību.
Bērnam būs aizliegts atrasties sabiedriskās vietās, kur pieejams internets, mācību laikā un laikā no plkst. 23 līdz 6. Turklāt viņam nedrīkstēs būt pieejami spēļu automāti, kā arī bērns nedrīkstēs piedalīties azartspēlēs.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!