• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas ainavas mainīgā seja kartēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2004., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97141

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iedzīvotāji uzturā lieto vairāk augļu un dārzeņu

Vēl šajā numurā

30.11.2004., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas ainavas mainīgā seja kartēs

Eiropas Vides aģentūras izstrādātās Eiropas ainavas izmaiņu digitālās kartes tapušas, īstenojot projektu “Corine Land Cover 2000” (CLC).

Ar Eiropas Vides aģentūras projektu Vides ministrija iepazīstināja piektdien, norādot, ka darbs pie datu bāzes izveides pielīdzināms 150 cilvēka mūža gadiem. Tas ir pirmais standartizētais pētījums par Eiropas Zemes virsas apaugumu 2000.gadā un par izmaiņām, kas notikušas pēdējā desmitgadē kopš pirmā CLC projekta sākšanas pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu beigās. Pētījums ir kā gatavs izvērtējums notikušajām pārmaiņām, tajā atspoguļojas galvenās tendences gan visas Eiropas vai konkrētas valsts, gan ļoti lokālā līmenī.
Prognozējams, ka jaunajam pētījumam būs plašs lietotāju loks. Piemēram, tas lieti noder, lai veicinātu ekosistēmas aizsardzību vai apturētu bioloģiskās daudzveidības samazināšanos. Datu bāze palīdzēs noteikt klimatisko izmaiņu ietekmi, tā var kalpot arī lauksaimniecības attīstības vēstures vērtēšanai.
Lai sagatavotu kartes, strādājuši 300 speciālisti no simt dažādām Eiropas organizācijām. Vērienīgā projekta izmaksas sasniedza 13 miljonus eiru.
Neviena cita Zemes virsas apauguma informācijas programma pasaulē neaptver tik lielu ģeogrāfisko platību kā minētā datu bāze. Turklāt tai nav līdzinieces detalizācijas ziņā. Projekts jau aptver 30 valstis, un, visticamāk, nākamgad šis skaits augs.
Eiropas Vides aģentūrā izmantoja dažādas metodes, lai sagatavotu kopainu par Zemes virsas apaugumu. Galvenā loma bijusi satelītattēlu iegūšanas programmai, kas sākta sadarbībā ar Eiropas Komisijas Apvienoto pētījumu centru. Talkā ņemtas arī aerofotogrāfijas un uz Zemes uzņemtie fotoattēli.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!