• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Vakcīna" pret autovadītāju nelāgajiem ieradumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2004., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

30.11.2004., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Vakcīna” pret autovadītāju nelāgajiem ieradumiem

Autovadītāji, kuri uzkrājuši pārkāpuma uzskaites punktus, turpmāk to skaitu var samazināt, apmeklējot satiksmes drošības kursus.

MKAVARIJA.PNG (107149 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Kursi ir brīvprātīgi, un to cena – 19,94 lati. Tos pasniedz gan latviešu, gan krievu valodā. Kā skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) direktors Andris Lukstiņš, kursi nav sods, bet gan preventīva metode, kā ietekmēt autovadītāju turpmāko rīcību ceļu satiksmē. Savā ziņā tie ir veids, kā ne tikai papildināt zināšanas, bet, modelējot un analizējot pārkāpumu iespējamās bīstamās sekas, mainīt autobraucēja ieradumus.
Kursi iecerēti, lai to apmeklētāji iegūtu padziļinātas zināšanas gan par psiholoģiskiem faktoriem, kas ietekmē braukšanu, gan drošas rīcības modeļus sarežģītās situācijās uz ceļa. Dzēst divus punktus, apmeklējot kursus, varēs ne biežāk kā reizi divos gados. Protams, uz tiem var pieteikties jebkurš interesents, arī tie braucēji, kuriem punktu nav. Taču jāievēro, ka dzēst iespējams tikai uzkrātos punktus – avansā to nav iespējams izdarīt.
Kopš spēkā ir pārkāpumu uzskaites punktu sistēma, rakstisku aicinājumu apmeklēt kursus saņēmuši 2300 autovadītāji, kas uzkrājuši vismaz astoņus punktus. Apmācībai līdz šim pieteikušies aptuveni divi simti. Vairums no viņiem ir rīdzinieki, tādēļ pagaidām kursi tiek rīkoti vienīgi galvaspilsētā. CSDD iecerējis, ka tad, kad būs pieprasījums, tos organizēs arī Latvijas reģionos, proti, lielākajās pilsētās – Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.
Pirmie eksperimentālie kursi notika jau oktobrī. Latviešu un krievu valodas grupā tos apmeklēja 91 cilvēks. Mācību nobeigumā dalībnieki aizpildīja anketu. Pēc CSDD sniegtās informācijas, vērtējums bijis ļoti pozitīvs, un vairums atzinuši, ka guvuši jaunas, padziļinātākas zināšanas un uz šādiem kursiem labprāt atnāktu vēlreiz. Aizvadītajā sestdienā apmācībā piedalījās 56 autovadītāji, bet uz nākamajiem kursiem šosestdien pieteikušies 45.
Lekcijas lasa Stradiņa Rīgas Universitātes Medicīnas fakultātes un Rīgas Tehniskās universitātes speciālisti, tie ilgst sešas stundas. Nākotnē iecerēts kursus padarīt izvērstākus un palielināt mācību stundu skaitu. Vēl tālākā perspektīvā tos varētu vadīt diskusiju un semināru veidā, lai izanalizētu katra pārkāpēja konkrēto rīcību.
Satiksmes drošības kursi iedalīti divos tematiskos blokos – par satiksmes dalībnieku uzvedību un to ietekmējošiem faktoriem un vadītāju drošu rīcību dažādās ceļu satiksmes situācijās.
Pirmajā aplūko vairākus medicīniskos, fizioloģiskos un psiholoģiskos faktorus, kuri apdraud autovadītāja drošību. Apmācība veidota tā, lai uzskatāmi parādītu, kādam riskam autovadītājs var pakļaut sevi, pasažierus un citus ceļu satiksmes dalībniekus. Speciālisti arī sniedz praktiskus ieteikumus, kā rīkoties, lai neapdraudētu sevi un citus.
Savukārt programmas otrajā daļā speciālisti skaidro drošas vadīšanas pamatus un drošas vadīšanas mehāniku, braukšanu dažādos meteoroloģiskajos un ceļa apstākļos, kā arī bīstamu ceļu satiksmes situāciju un negadījumu veidošanās scenārijus.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai

Autovadītājiem, kas uzkrājuši astoņus pārkāpuma punktus, pa pastu tiek nosūtīts paziņojums, kurā tos informē par punktu skaitu un iespēju dzēst divus punktus, apmeklējot satiksmes drošības kursus. Paziņojumā norādīta apmaksas kārtība un tālrunis, pa kuru var pieteikties apmācībai. Kursiem jāpiesakās ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no paziņojuma izsūtīšanas brīža.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!