• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties Viļņā un tiekoties ar Lietuvas un Igaunijas prezidentiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.11.2004., Nr. 189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97167

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.11.2004., Nr. 189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties Viļņā un tiekoties ar Lietuvas un Igaunijas prezidentiem

VIKE1.PNG (95888 bytes)
Viļņā 26.novembrī: Lietuvas prezidents Valds Adamkus, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Igaunijas prezidents Arnolds Rītels
Foto: Juris Krūmiņš

Pagājušopiektdien, 26.novembrī, Viļņā risinājās triju Baltijas valstu prezidentu tikšanās, pārrunājot turpmākās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas sadarbības jautājumus trīspusējā un daudzpusējā perspektīvā. Prezidente pauda gandarījumu par to, ka atsākušās regulārās Baltijas valstu prezidentu tikšanās, uzsverot, ka šobrīd sadarbība starp Latviju, Lietuvu un Igauniju ir pārgājusi jaunā kvalitātē – visas trīs valstis kļuvušas par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstīm, un tieši šādā jaunā attiecību līmenī ir skatāma turpmākā sadarbība.
Prezidenti vienojās turpināt aktīvas savstarpējās konsultācijas, kā arī apspriedās par svarīgākajiem ES nākotnes jautājumiem, arī par ES un Krievijas dialogu. Pārrunājot ES kaimiņu iniciatīvas aktualitātes, apspriesta šābrīža situācija Ukrainā. Prezidente pauda uzskatu, ka Ukrainas iedzīvotāji ir pelnījuši brīvas, godīgas un demokrātiskas vēlēšanas, ievēlot savas valsts nākamo vadītāju. Trīs prezidenti vienojās, ka turpinās sekot līdzi situācijai Ukrainā, un arī izteica pārliecību, ka ES ir jānāk ar vienotu un noteiktu pozīciju šajā jautājumā.
Apspriesta triju Baltijas valstu turpmākā sadarbība enerģētikā, kā vienu no būtiskiem jautājumiem izvirzot vienota enerģētiskā loka izveidi.
Atbildot uz žurnālistu jautājumu par to, vai triju Baltijas valstu prezidenti pieņems ielūgumu apmeklēt nākamā gada maijā Maskavu, V.Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka Latvijai un pārējām Baltijas valstīm 1945.gada maijs vēl nenozīmēja Otrā pasaules kara beigas. Viņa sacīja, ka ir ielūgusi pārējo Baltijas valstu prezidentus nākamā gada 4.maijā – Latvijas neatkarības atgūšanas 15.gadskārtā – apmeklēt Rīgu, jo tieši šajā dienā Latvija atguva neatkarību un ar šo dienu noslēdzās Otrais pasaules karš, tā radītie okupācijas gadi Latvijā.
Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Igaunijas prezidents Arnolds Rītels, kā arī Lietuvas premjers Aļģirds Brazausks 26.novembrī Viļņā atklāja Baltijas Basketbola līgas dibināšanas ceremoniju. Uzrunājot Baltijas Basketbola līgas dibinātājus un entuziastus, prezidente uzsvēra: “Sadarbībā ir spēks, un no spēka rodas sasniegums pēc sasnieguma.” Viņa atzīmēja, ka Baltijas basketbolam ir gara, uzvaru pilna pagātne un arī Baltijas Basketbola līgas dibināšana ir garantija nākotnes uzvarām. Prezidente pauda pārliecību, ka Baltijas Basketbola līga nozīmē papildu konkurenci un tādējādi spēlētāji kļūs vēl konkurētspējīgāki un veiksmīgāki.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!