• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apstrīd aizliegumu policistiem apvienoties arodbiedrībās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2004., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Balvas elektroniskās jaunrades virtuoziem

Vēl šajā numurā

01.12.2004., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apstrīd aizliegumu policistiem apvienoties arodbiedrībās

Valsts cilvēktiesību birojs (VCB) nosūtījis ieteikumu Satversmes tiesai ar lūgumu izvērtēt likumā “Par policiju” ietvertās normas, kas aizliedz apvienoties arodbiedrībās, atbilstību Satversmei.
Birojs uzskata, ka šāds ierobežojums ir pretrunā ar Latvijas un starptautiskajiem cilvēktiesību dokumentiem, un lūdz Satversmes tiesai šo normu atcelt.
Kā skaidro VCB, likuma “Par policiju” 23.panta 5.daļā noteikts, ka policijas darbiniekiem kā militarizētas un bruņotas valsts tiesībaizsardzības iestādes pārstāvjiem apvienošanās arodbiedrībās ir aizliegta. Taču Satversmes 102.pants paredz ikvienam tiesības apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās. No minētās asociāciju brīvības, kas ir viena no svarīgākajām cilvēka politiskajām tiesībām, izriet arī arodbiedrību brīvība, norāda birojs. Savukārt Satversmes 108.pantā noteikts, ka valsts aizsargā arodbiedrību brīvību.
Biroja viedoklis – policijas darbinieku arodbiedrību dibināšana neapdraud valsts un sabiedriskās drošības intereses, veselību, morāli, kā arī citu cilvēku tiesības Latvijā. Taču tā būtu nepieciešama sociālo tiesību nodrošināšanai un policijas darba uzlabošanai, uzskata VCB.
Pieteikumā norādīts, ka tiesības apvienoties arodbiedrībās ir paredzētas vairākos starptautiskajos tiesību aktos, kas ir saistoši Latvijai. “LV” jau vairākkārt rakstīts, ka Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur iekšlietu sistēmas darbiniekiem aizliegts apvienoties arodbiedrībās. Noteikti ierobežojumi pasaules praksē pastāv tikai attiecībā uz policistu tiesībām streikot – pieteikumā pauž birojs.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!