• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Adventes svecīšu gaisma atmirdz dvēselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2004., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97230

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija aktīvi apgūst Eiropas naudu

Vēl šajā numurā

01.12.2004., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Adventes svecīšu gaisma atmirdz dvēselē

Svētdien līdz ar pirmās svecītes aizdegšanu Adventes vainagā sākās kluso pārdomu jeb Ziemassvētku gaidīšanas laiks.
Šodien Adventes pārdomās ar “Latvijas Vēstneša” lasītājiem dalās Vācijas vēstnieks Ekarts Herolds, Nīderlandes vēstnieks Roberts
Šudebūms, Dānijas vēstnieks Arnolds Kristians de Fīne Skibsteds un Slovākijas vēstnieks Jozefs Draveckis.

R.Šudebūms: – Kristiešiem Advente ir viens no gada nozīmīgākajiem periodiem. Kaut gan arvien mazāk cilvēku zina Adventes patieso nozīmi. Ļaudis lielveikalos pērk Adventes kalendārus un šokolādes pārsteigumus, bet tikai nedaudzi izprot, ka Advente ir gaismas augšanas laiks tumsas periodā.
ADVENTE.PNG (114197 bytes)J.Draveckis: –
Adventes laiks, šīs četras nedēļas ilgā gatavošanās Kristus dzimšanas dienai jeb Ziemassvētkiem, ir ļoti nozīmīgs visā kristīgajā pasaulē un, protams, arī Slovākijā. Un arī mūsu zemē šajās dienās daudzās jo daudzās mājās ir aizdegta pirmā svecīte Adventes vainagā.
R.Šudebūms: – Vārds “advente” no latīņu vārda “adventus” nozīmē gatavošanos, ilgošanos. Adventes laiks nes cerību uz labāku laiku nākotnē.
E.Herolds: – Cilvēkiem laiku pa laikam vajag šādu miera un pārdomu brīdi. Līdz ar katru Adventes vainagā aizdegto svecīti mēs tuvojamies Ziemassvētku spožumam.
A.K. de Fīne Skibsteds: – Dānijā šī tradīcija ienākusi no ārzemēm. Tāpat kā Ziemassvētku eglītes, arī Adventes vainaga saknes meklējamas Vācijā. Pirmo reizi Adventes vainags Dānijā parādījās Pirmā pasaules kara laikā Ziemeļjitlandē, bet Otrā pasaules kara laikā tas jau bija izplatījies lielākajā valsts daļā, kur šo tradīciju pieņēma ļoti labprāt, jo degt sveces šajā tumšajā laikā bija nepieciešamība. Nacionālu nokrāsu Advente ieguva 1946. gadā, kad Adventes vainagi nacionālajās krāsās – ar baltām svecēm, iekārti sarkanās lentēs – rotāja Ziemassvētku pastmarkas.
J.Draveckis: – Lielie darbi jau ir padarīti, un ļaudis Slovākijā Adventes laikā mēdz vakarēt, īpaši laukos. Sievietes sanāk kopā, lai padziedātu, daudzviet tiek gatavoti pašdarbības teātra uzvedumi Ziemassvētkiem. Atceros, kad bija mazs puika, arī mana vecāmāte Adventes laikā mēdza tikties ar draugiem un kaimiņiem, ik vakaru citā mājā. Taču Advente nav tikai gaidīšanas laiks – šīs nedēļas slovākiem paiet, arī cītīgi gatavojoties Ziemassvētkiem.
R.Šudebūms: – Sakarā ar nesenajiem briesmīgajiem notikumiem Nīderlandē daudzi mani tautieši tumšu un drūmu laiku saredz arī uz priekšu. Tāpēc šis garīgās gaismas laiks mūsu zemē bija īpaši gaidīts. Daudzi cilvēki Nīderlandē cer uz labāku, lielākas iecietības apstarotu nākotni.
E.Herolds: – Šim laikam piederas arī koru un orķestru atskaņotā Adventes mūzika, kas Vācijā kulmināciju sasniedz Johana Sebastiāna Baha Ziemassvētku oratorijas uzvedumā. Izdzirdot ievada kora bungu un trompešu skanējumu, mēs sajūtam: jā, jau atkal klāt ir Ziemassvētki!
R.Šudebūms: – Es ļoti priecājos par iespēju kopā ar savu ģimeni Adventes laiku pieredzēt Latvijā – valstī, kas iznākusi no garīgas okupācijas un nokļuvusi daudz gaišākā nākotnē. Latvija man ir gaišs piemērs tam, kā iespējams pārvarēt visgrūtākos apstākļus. Kad Latvijas pieredzi domās saistu ar savas tēvzemes pašreizējām problēmām, manī mostas cerības, ka arī mēs Nīderlandē no šā grūtā rudens perioda iziesim daudz stiprāki.
J.Draveckis: – Šodien, Adventes laika sākumā, mēs gribam visiem “Latvijas Vēstneša” lasītājiem novēlēt prieku sirdī un gaismu dvēselē.

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!