• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauni vēstnieki Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2004., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97231

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai Adventes svecīšu gaisma atmirdz dvēselē

Vēl šajā numurā

01.12.2004., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauni vēstnieki Latvijā

Itālijai

HX0W7686.PNG (105512 bytes)
Ferdinando Dzeca
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 30.novembrī, savu akreditācijas vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai iesniedza Itālijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ferdinando Dzeca (Ferdinando Zezza).
Vēstnieks nodeva Latvijas Valsts prezidentei Itālijas prezidenta Karlo Čampi sveicienus un ielūgumu apmeklēt Itāliju.
Vaira Vīķe-Freiberga savos atbildes vārdos pateicās par Itālijas prezidenta sveicieniem un ar gandarījumu atcerējās savu neseno uzturēšanos Romā, parakstot Eiropas Savienības konstitūciju.
Sarunas laikā pēc akreditācijas ceremonijas prezidente un vēstnieks bija vienisprātis par abu valstu sekmīgo sadarbību dažādās jomās.
(Plašāk par Itālijas vēstnieka sarunu ar Latvijas Valsts prezidenti – “LV” A1. un A24. lpp.)

“Latvijas Vēstnesim”
Vēstnieka kungs, kā jūs raksturotu Latvijas un Itālijas divpusējās attiecības tagad, pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) un NATO, kad esam kļuvuši partneri abās šajās starp- tautiskajās organizācijās?
– Mūsu divpusējās attiecības ir, cik vien iespējams, labas, un, atklāti sakot, man šķiet ļoti grūti vai pat neiespējami ko izdarīt to uzlabošanai. Taču es, protams, darīšu visu iespējamo mūsu attiecību uzturēšanai un paplašināšanai. Viens no šādas attīstības virzieniem būs mūsu aizvien plašākā daudzpusējā sadarbība ES un NATO ietvaros. Esmu pārliecināts, ka šajā jomā mums vēl būs iespēja padziļināt Latvijas un Itālijas attiecības. Vispirms jau izmantojot jaunās iespējas, kas Latvijai pavērušās kā ES un NATO dalībvalstij.
– Vai jūs par šīm iespējām runājāt arī ar Latvijas Valsts prezidenti?
– Jā, es piekrītu Latvijas Valsts prezidentes viedoklim, ka ļoti svarīgi ir iedrošināt ārvalstu investorus sadarbībai ar Latviju. Savukārt pirms ierašanās jūsu valstī es Romā tikos ar Itālijas darījuma aprindu pārstāvjiem un pārliecinājos par itāliešu baņķieru ieinteresētību izmantot Rīgu kā iespējamo placdarmu eventuālām biznesa aktivitātēm Krievijā. Es domāju, arī šis sadarbības virziens varētu būt visnotaļ perspektīvs.
Ferdinando Dzeca dzimis 1940.gada 2.oktobrī Florencē. 1963.gadā beidzis Romas Universitātes Juridisko fakultāti. Kopš 1965.gada 1.septembra strādā Itālijas diplomātiskajā dienestā. Sākumā strādājis Ārlietu ministrijas Valsts protokola departamentā. Tad vicekonsuls Minhenē, otrais, pēc tam pirmais sekretārs Itālijas vēstniecībā Brazīlijā, pēc tam Īrijā. Vadījis Ārlietu ministrijas Migrācijas un sociālo jautājumu departamenta Juridiskās sadarbības nodaļu, pēc tam Migrācijas un sociālo jautājumu departamenta ģenerāldirektora sekretariātu. Bijis vēstniecības padomnieks Lielbritānijā, no 1989.gada – padomnieks Itālijas vēstniecībā Maskavā. No 1997.gada Itālijas vēstnieks Īrijā, kopš 2001.gada atbildīgā amatā Ārlietu ministrijas Daudzpusējās ekonomiskās un finanšu sadarbības departamentā.

Gruzijai

HX0W7717.PNG (100152 bytes)
Dāvids Apciauri
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar Vaira Vīķe-Freiberga Rīgas pilī pieņēma Gruzijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Dāvida Apciauri (David Aptsiauri) akreditācijas vēstuli.
Vēstnieks, kurš atbilstoši diplomātiskā protokola piedāvātajām iespējām uz akreditācijas ceremoniju bija ieradies nacionālajā tērpā un dēla pavadībā, pauda gandarījumu par godu būt vēsturē pirmajam Gruzijas vēstniekam Latvijā.
Vaira Vīķe-Freiberga savos atbildes vārdos pauda gandarījumu par neseno ļoti veiksmīgo Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili valstsvizīti Latvijā.
Pēc akreditācijas ceremonijas mūsu Valsts prezidente ar vēstnieku pārrunāja abu valstu un reģionu iekšpolitikas aktualitātes. Vaira Vīķe-Freiberga apliecināja Latvijas neviltoto gatavību dalīties ar Gruziju pieredzē, ko mūsu valsts ieguvusi, iestājoties Eiropas Savienībā un NATO.

“Latvijas Vēstnesim”
– Kādas ir jūsu – paša pirmā Gruzijas vēstnieka – izjūtas, sākot darbību Latvijā?
– Man ir patiess prieks uzsākt vēstnieka darbu Latvijā, kas ir tik draudzīga Gruzijai. Mums jau ir solīda draudzīgu attiecību un sadarbības vēsture, īpaši kultūras jomā. Gruzijas vēstniecības atvēršana Lietuvā un manis iecelšana par Gruzijas vēstnieku arī Latvijā un Igaunijā paver jaunu lappusi mūsu attiecībās ar Baltijas valstīm.
– Kādu iztēlojaties šo attiecību turpmāko attīstību?
– Mūsu sadarbība noteikti pieaugs gan jau tradicionālajā kultūras kontaktu vektorā, gan arī jaunās jomās. Būtisks stimuls un prespaktīva šādai attīstībai ir arī nesenā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili valstsvizīte Latvijā.

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv ,

sadarbībā ar Valstsprezidenta preses dienestu

Dāvids Apciauri dzimis 1958.gada 22.septembrī Tbilisi. Pārvalda gruzīnu, angļu, krievu un spāņu valodu. 1980.gadā beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu. Filozofijas zinātņu doktors. No 1980.gada bijis Gruzijas Jaunatnes lietu komitejas padomnieks. Trīs gadus strādājis Nacionālās ekonomikas institūtā. Bijis firmas “Gruzimpex” ģenerāldirektora vietnieks. Kopš 1992. gada strādā Gruzijas Ārlietu ministrijā. Bijis Gruzijas pastāvīgās pārstāvniecības ANO pirmais sekretārs, Gruzijas prezidentūras Melnās jūras ekonomiskās sadarbības organizācijā koordinators, Ārlietu ministrijas Starptautiskās ekonomiskās sadarbības departamenta direktors. No 2000.gada Gruzijas ārlietu ministra vietnieks, pēc tam pirmais vietnieks. Šogad iecelts par Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Lietuvā, kur ir arī viņa rezidence. Akreditēts arī Igaunijā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!