• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plāno trīs jaunus cietumus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2004., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 2. decembrī

Vēl šajā numurā

02.12.2004., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plāno trīs jaunus cietumus

Trīs jaunu cietumu būvniecību Latvijā plānojusi Tieslietu ministrija (TM). Gandrīz 40 miljonus vērtā iecere atbilst ieslodzījuma vietu attīstības koncepcijai, kuras izstrādāšanas termiņš bija 1.decembris.

DRATSMK.PNG (99106 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Ieceres pamatā ir ideja radīt ieslodzījuma vietas visos Latvijas reģionos, lai nodrošinātu efektīvāku šo objektu pārvaldi, kā arī dotu iespēju notiesātajiem izciest sodu tuvāk dzīvesvietai, kas sekmētu viņu neatsvešināšanos no ģimenes. Projekts arī atbilst Eiropas valstu cietumu sistēmas praksei, kas drošības apsvērumu dēļ neatbalsta iepriekš iecerēto viena liela jauna cietuma būvēšanu 3 000 personām.
Atbilstoši plānotajam trīs jaunie cietumi, no kuriem katrā būtu 700 vietu ar kopējo platību 8 500 kvadrātmetru, atrastos Latgales un Kurzemes reģionā, kā arī, iespējams, Olainē. To būvniecības izmaksa tiek lēsta virs 38 miljoniem latu, taču sola arī lielāku drošību un iespējas īstenot Eiropas ieslodzījuma vietu kritērijiem atbilstošu praksi notiesāto personu nodarbinātībā, apmācībā un sociālajā rehabilitācijā. Kā zaudējumi, radot trīs jaunus cietumus, koncepcijā minēti to uzturēšanai vajadzīgo līdzekļu ikgadējs pieaugums un nepieciešamība nodrošināt papildu štata vietas. Savukārt pie projekta riskiem pieder lielu līdzekļu ieguldījums īsā laikā un nepieciešamība pārvietot ieslodzītos, jo pakāpeniski, būvējot jaunos cietumus, tiks atslogotas esošās ieslodzījuma vietas, lai veiktu to rekonstrukciju.
Pašreiz Latvijā ir 15 brīvības atņemšanas iestādes, kurās kopumā uzturas ap 7,6 tūkstošiem ieslodzīto, kas ir apmēram divas reizes vairāk, nekā pieļauj Eiropas Savienībā pieņemtie cietumu noslogotības standarti. Cietumu izvietojums Latvijā ir mantots no padomju laikiem, un jaunas brīvības atņemšanas vietas kopš valsts neatkarības atgūšanas nav būvētas.
Pirms pieņemšanas valdībā koncepciju šonedēļ izskatīs Valsts sekretāru sanāksmē. Ņemot vērā saspringto situāciju valsts budžeta līdzekļu sadalē un nezinot jaunās valdības prioritātes, cietumu projekta īstenošanas iespējamās perspektīvas vēl ir neskaidras, atzīst TM.

Guntars Laganovskis, “LV”
guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!