• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2004., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad Latvijas liktenis bija politisko lielvaru krustcelēs

Vēl šajā numurā

03.12.2004., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Krievijas “Russkij kurjer” raksta, ka ar prezidenta Putina uzaicinājumu uz “Uzvaras dienas svinībām Maskavā” Baltijas valstu prezidenti “nonākuši kā slazdā”. “Russkij kurjer” kritizē Baltijas valstu skatījumu kā “vienpusēju”, jo tās “saredzot tikai savu okupāciju”, nevis “uzvaru pār fašismu”. “Russkij kurjer”autors nobeigumā raksta, ka gadījumam, ja tomēr nāksies braukt uz Maskavu, ...jau esot sagatavots “atbildes žests”: Baltijas valstu galvas dažas dienas pirms 9. maija sapulcēsies Rīgā, lai atzīmētu “savu valstu īso neatkarības periodu, kas esot iestājies, kad vācu spēki jau bija aizgājuši no Baltijas galvaspilsētām, bet padomju [spēki] tur vēl nebija parādījušies...”. Acīmredzot tādējādi laikraksts savā izpratnē traktē paredzamo 4. maija, Latvijas Neatkarības deklarācijas pieņemšanas gadskārtas, atzīmēšanu Rīgā.

ASV “The Wall Street Journal” raksta, ka, apsveicot V.Janukoviču ar uzvaru vēlēšanās Ukrainā un cerot, ka no Kremļa augstumiem atskanējis verdikts pārvērtīs to realitātē, V.Putins demonstrēja neizpratni par to, cik ļoti pasaule ir mainījusies kopš laikiem, kad viņš darbojās VDK un aizsargāja pašiecelto valdošo eliti.

Polijas “Rzeczpospolita”: “Krievi Polijai pārmet iesaistīšanos Ukrainas iekšējo jautājumu risināšanā, kur, kā uzskata Maskava, galavārds būtu sakāms vienīgi Krievijai. Polija ir iestājusies ne tikai par Eiropas standartu un pieļaujamības principu ievērošanu, bet arī par savu un visas Centrālās un Austrumeiropas valstu interešu aizstāvību. Šīs intereses ir pretrunā ar tām Krievijas interesēm, kādas šobrīd tiek formulētas Kremlī.”

Austrijas “Der Standard”: “Kad bijušās Padomju Savienības teritorijā konfliktu laikā parādās vārds “autonomija”, ir jābūt uzmanīgiem. Ukrainas austrumu reģionu pārstāvji ir piedraudējuši ar referendumu par savu reģionu autonomiju, ja par prezidentu kļūs Viktors Juščenko. Pat trīs Baltijas republikās, kuras jau ir ES dalībnieces, Maskava, lai realizētu savu politiku, cenšas izmantot kā šķietamās, tā reālās ar turienes krievvalodīgajām minoritātēm saistītās problēmas, bieži vien ES Komisijā nomelnojot attiecīgo valstu valdības. Iespējams, ka Maskavā eksistē Ukrainas sašķelšanas scenārijs. “

Angļu “The Times”: “Konflikts Viktora Juščenko un Viktora Janukoviča starpā ir sacensība starp divām pasaules skatījuma sistēmām. Tā ir atbalss plašākai cīņai, kas notiek visas bijušās PSRS teritorijā. Putinu nevar uzskatīt par antikomunistu, viņš ir audzis padomju sistēmā, strādājis VDK un “...šodien izmanto Staļina taktiku situācijas destabilizēšanai un kontroles iegūšanai kaimiņu valstīs”.”

Vācu “Berliner Zeitung” raksta, ka Vācijas valdības interese par Ukrainu esot atradusies Vācijas un Krievijas attiecību ēnā. Taču tagad esot iemesls sīki izanalizēt, ko Maskava domā ar “tuvo ārzemju” koncepciju... Baltijas valstis esot rīkojušās pareizi, konsekventi meklējot ceļu uz ES un NATO.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!