• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai veicinātu sadarbību un investīcijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2004., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97342

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

NVO misiju koks sakuplojis grāmatā un kompaktdiskā

Vēl šajā numurā

03.12.2004., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai veicinātu sadarbību un investīcijas

Vakar ārvalstu diplomāti tika iepazīstināti ar Latvijas un īpaši Rīgas reģiona attīstību. Tas iecerēts, lai popularizētu Latvijas tēlu ārzemēs un sekmētu konkrētu ieguldījumu valsts ekonomikā.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Tūrisma attīstības valsts aģentūru pirmo reizi rīkoja Latvijā akreditēto ārvalstu diplomātu forumu “Riga’s partners”. Šajā pasākumā piedalījās 37 ārvalstu vēstniecību darbinieki. Kā sadarbības partnerus foruma organizatori bija ielūguši arī Rīgas domes un Rīgas brīvostas pārstāvjus.
Ārvalstu diplomātu uzmanība tika pievērsta Latvijas ekonomikas līdzšinējiem sasniegumiem un turpmākām iespējām nākotnē. Vērojama pieaugoša Eiropas valstu investoru interese par Latvijas reģionu, ko veicina tās ģeogrāfiskais stāvoklis, kā arī kvalificētais un lētais darbaspēks. Pirmās trīs vietas investīciju apjoma ziņā ieņem Vācija (15 procentu), Zviedrija (13 procentu) un Dānija (10 procentu). Vērtējot sasniegto, LIAA pārstāvis Ralfs Dakteris atzīmēja, ka Latvijā ir labas kokapstrādes un metālapstrādes rūpniecības iespējas. Kā pozitīvs piemērs tika minēta vairāku ārvalstu uzņēmumu darbība mūsu valstī, tai skaitā Vācijas un Beļģijas uzņēmumu darbs Jelgavā.
Uz Rīgas reģiona attīstības perspektīvām uzmanību vērsa vairāki referenti. Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks sniedza nozīmīgāko Rīgas pilsētas attīstības projektu pārskatu, minot arī vērienīgos celtniecības projektus Ķīpsalā. Pēdējā laikā Latvijas galvaspilsētā vērojamo augstceltņu būvniecību A.Ameriks vērtē kā sākumu plašākai tendencei, kuru apliecina arī daudzdzīvokļu namu kompleksa būvniecība Ķīpsalā un Nacionālās bibliotēkas celtniecības projekts. Būtiski ir arī tas, ka šīs ieceres veicina apkārtējās infrastruktūras attīstību un nākotnē ļaus pilsētas attīstībai piesaistīt Eiropas Savienības (EU) un privātā kapitāla līdzekļus. Ne mazāk svarīga, atzīmēja A.Ameriks, ir tūrisma attīstība, tādēļ pilsētas vēsturiskās daļas uzturēšanai ir arī pragmatisks pamatojums. Daļa Rīgas apbūves ir iekļauta UNESCO sarakstā, kas rada ārvalstu tūristu interesi par šā reģiona apmeklēšanu. Turpmāk vēl vairāk jāsekmē viesnīcu veidošanās, jo interese par pilsētu pieaug un līdz ar lēto aviosabiedrību ienākšanu Latvijā nākotnē gaidāma vēl lielāka tūristu plūsma.
Nozīmīga Rīgas tautsaimnieciskajai izaugsmei ir pilsētas brīvostas attīstība, kuru raksturoja Rīgas brīvostas pārstāvis Edgars Sūna. Viņš norādīja, ka Rīga ieņem vienu no stratēģiski izdevīgākajām transportēšanas pozīcijām reģionā un tās ostā pārkrauto kravu apjoms šobrīd veido aptuveni ceturto daļu no Latvijas ostu kravas apgrozījuma. Liela nozīme ir arī faktam, ka Rīga pasaules tranzītceļu kartē atrodas uz vienas no tās galvenajām asīm, proti, ir dzelzceļa līnijas savienojums starp Rīgu un Maskavu. Savukārt Krievijas galvaspilsēta ir Transsibīrijas transporta maģistrāles rietumu galapunkts. Tāpēc ir būtiski uzlabot šā transporta koridora efektīvāku izmantošanu.
Forums par Rīgas reģionu ietilpst pasākumu kompleksā, kura ietvaros turpmāk tiks veidoti arī forumi par četru Latvijas novadu ekonomikas iespējām. Tajos potenciālie ārvalstu investori tiks iepazīstināti ar Latviju kā kapitāla ieguldījumiem izdevīgu zemi.

Jānis Nicmanis

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!