• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 30. novembra noteikumi Nr. 996 "Kārtība, kādā tiek noteikta un ieskaitīta valsts budžetā izmaksājamā peļņas daļa un citi maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2004., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97433

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1001

Jaunatnes politikas koordinācijas padomes nolikums

Vēl šajā numurā

06.12.2004., Nr. 193

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 996

Pieņemts: 30.11.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.996

Rīgā 2004.gada 30.novembrī (prot. Nr.68 54.§)

Kārtība, kādā tiek noteikta un ieskaitīta valsts budžetā izmaksājamā peļņas daļa un citi maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un finanšu vadību 5.panta otro daļu un likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” 3.panta pirmo daļu

 

1. Noteikumi nosaka valsts kontrolēto kapitālsabiedrību dividendēs izmaksājamo minimālo peļņas daļu un kārtību, kādā komerc-sabiedrību izmaksājamā valstij piekritīgā peļņas daļa un citi maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu tiek ieskaitīti valsts budžetā.

2. Komercsabiedrības izmaksājamā valstij piekritīgā peļņas daļa (turpmāk — dividendes) ir:

2.1. kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces lēmumā noteiktā izmaksājamā kapitālsabiedrības peļņas daļa, kura valstij piekrīt proporcionāli valstij piederošo kapitāla daļu nominālvērtību summai;

2.2. pilnsabiedrības biedru apstiprinātā peļņas daļa, kuru valsts kā pilnsabiedrības biedrs var prasīt izmaksāt, ja tas nekaitē pilnsabiedrībai un valsts ieguldījuma (kapitāla) daļa pilnsabiedrībā nav samazinājusies;

2.3. komandītsabiedrības biedru apstiprinātā peļņas daļa, kuru valsts kā komandītsabiedrības biedrs var prasīt izmaksāt, izņemot gadījumu, kad tās kapitāla daļa attiecībā uz noteikto ieguldījuma summu ir samazinājusies zaudējumu dēļ vai arī samazinātos tās peļņas daļas izmaksas dēļ.

3. Minimālā dividendēs izmaksājamā peļņas daļa, izņemot šo noteikumu 4.punktā minētos gadījumus, valsts kontrolētajām kapitālsabiedrībām ir 27 procenti no attiecīgās kapitālsabiedrības rīcībā palikušās tīrās peļņas, vai arī tās apmērs tiek noteikts kārtējā gada valsts budžeta likumā.

4. Ministru kabinets pēc kapitāla daļas turētāja pamatota priekšlikuma valsts kontrolētajai kapitālsabiedrībai var noteikt atšķirīgu dividendēs izmaksājamo minimālo peļņas daļu par attiecīgo pārskata gadu, nekā noteikts šo noteikumu 3.punktā. Priekšlikumu par atšķirīgu dividendēs izmaksājamo minimālo peļņas daļu valsts kapitāla daļas turētājs iesniedz Ministru kabinetā reizē ar šādu kapitālsabiedrības tīrās peļņas izlietojuma pamatojumu:

4.1. ekonomiskais pamatojums, ja ir nepieciešams novērst draudus komercdarbības ilgtspējīgai attīstībai un konkurētspējas saglabāšanai;

4.2. tiesiskais pamatojums, ja atšķirīga dividendēs izmaksājamā minimālā peļņas daļa noteikta, balstoties uz kapitālsabiedrības dalībnieka līgumu;

4.3. cits pamatojums, kas atbilst Komercdarbības atbalsta kontroles likuma noteiktajām prasībām.

5. Valsts akciju sabiedrība “Latvenergo” papildus šo noteikumu 3.punktā minētajām dividendēm ieskaita dividendes valsts pamatbudžetā saskaņā ar kārtējā gada valsts budžeta likumu šādā apmērā:

5.1. 2005.gadā — 1097397 latus;

5.2. 2006.gadā — 1097397 latus;

5.3. 2007.gadā — 847615 latu.

6. Valsts akciju sabiedrība “Latvenergo” šo noteikumu 5.punktā minētās papildu dividendes ieskaita šādos termiņos:

6.1. 2005. un 2006.gadā — katru gadu divpadsmit vienādās daļās katru mēnesi līdz piektajam datumam;

6.2. no 2007.gada janvāra līdz septembrim — deviņās vienādās daļās katru mēnesi līdz piektajam datumam.

7. Kapitālsabiedrība vai personālsabiedrības biedrs, kas pilda attiecīgu sabiedrības lietvedības pilnvarojumu, dividendes iemaksā Valsts kases norādītajā kontā 10 dienu laikā pēc dividendes apstiprināšanas dalībnieku sapulcē vai pēc valsts kā personālsabiedrības biedra pārstāvja pieprasījuma saņemšanas, vai citā termiņā, ja sabiedrības dibināšanas līgumā, statūtos un citos tiesību aktos ir noteikts cits termiņš, un ieskaita valsts budžetā saskaņā ar kārtējā gada valsts budžeta likumu.

8. Citus maksājumus par valsts kapitāla izmantošanu iemaksā Valsts kases norādītajā kontā un ieskaita valsts budžetā saskaņā ar kārtējā gada valsts budžeta likumu.

9. Ja dividendes vai citi maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu komercsabiedrības (personas) vainas dēļ nav samaksāti noteiktajā termiņā un apmērā, Valsts ieņēmumu dienests valsts vārdā kā kapitālsabiedrības kapitāla daļu īpašnieka vai personālsabiedrības biedra pārstāvis un valsts vārdā kā kapitāla īpašnieka pārstāvis aprēķina nokavējuma naudu un piedzen to Likumā par budžetu un finanšu vadību, Civillikumā, Komerclikumā un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

10. Valsts kapitāla daļas turētājs un valsts kā personālsabiedrības biedra pārstāvis paziņo Valsts ieņēmumu dienestam par kapitālsabiedrības pamatkapitālu (kopējo ieguldījuma apjomu), valsts kapitāla daļām (ieguldījumu), pārskata gada tīro peļņu, valstij piekritīgajām dividendēm, dalībnieku sapulces datumu un datumu, līdz kuram jāiemaksā dividendes.

11. Valsts institūcijas, kas pārrauga attiecīgā valsts kapitāla izmantošanu, paziņo Valsts ieņēmumu dienestam par valstij piekritīgajiem maksājumiem par valsts kapitāla izmantošanu, maksājumu termiņiem un tiesisko pamatojumu, kas nosaka attiecīgo maksājumu piekritību valstij, kā arī citu nepieciešamo informāciju.

12. Kapitālsabiedrībām, kurām 2004.gadā ir bijis bezpeļņas organizācijas statuss, dividendes par 2004.gadu nosaka un aprēķina no peļņas, kas gūta laikposmā no kapitālsabiedrības pārreģistrācijas komercreģistrā līdz pārskata gada beigām.

13. Šo noteikumu 3.punktā noteiktās dividendes saskaņā ar šiem noteikumiem nosaka un aprēķina no peļņas, ko sabiedrība guvusi, sākot ar 2004.gada pārskata gadu.

14. Šo noteikumu izpildi nodrošina Valsts ieņēmumu dienests.

15. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 27.februāra noteikumus Nr.95 “Kārtība, kādā tiek maksātas un ieskaitītas valsts budžetā dividendes (maksājumi par valsts kapitāla izmantošanu)” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 40.nr.; 2003, 18.nr.; 2004, 85., 97.nr.).

Ministru prezidents I.Emsis

Finanšu ministrs O.Spurdziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 7.decembri.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!