• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES budžeta sadales vadlīniju izstrādi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2004., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97469

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par diskusijām valsts kultūrpolitikā

Vēl šajā numurā

06.12.2004., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES budžeta sadales vadlīniju izstrādi

Procedūra: rezolūcija
Debates: 2004.gada 1.decembrī
Balsojums: 2004.gada 2.decembrī

Nākamo ES budžeta sadales vadlīniju izstrāde laika posmam no 2007. līdz 2013.gadam ir viens no Eiropas Savienības apjomīgākajiem turpmāko gadu uzdevumiem, kurā aktīvi iesaistās arī Eiropas Parlamenta deputāti. 2.decembrī Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā deputāti pieprasa nodrošināt pietiekamu finansējumu tām politikas jomām, kas veicina lielāku ES integrāciju un kohēziju, Eiropas Parlamenta prioritātēm, kā arī elastīgai līdzekļu rezervei. Pēdējā tiktu lietota neparedzētiem gadījumiem vai vajadzībām.
Rezolūcija arī uzsver Eiropas Parlamenta tiesības piedalīties budžeta vadlīniju izstrādē, un deputāti lūdz Eiropas Padomes prezidējošo valsti turpināt dialogu starp Eiropas Komisiju, Padomi un Parlamentu. Lai vienotos par atsevišķiem jautājumiem, katru mēnesi vajadzētu plānot regulāras trīspusējās sarunas. Parlamentārieši pauž cerību, ka darbu pie ES budžeta vadlīniju izstrādes 2007. – 2013.gadam varētu pabeigt vēl Luksemburgas prezidentūras laikā, t.i., līdz 2005.gada jūnija beigām.
Sarunu gaitā būtu jārisina arī jautājums par resursiem. Šobrīd zināms, ka maksātājvalstis paudušas vēlmi ierobežot iemaksas ES budžetā līdz 1% no nacionālā kopienākuma Komisijas piedāvāto 1,24% griestu vietā. Pastāv viedoklis, ka, ja iemaksas ES budžetā tiktu samazinātas , tad ES rīcībā nebūtu pietiekami finanšu līdzekļi, lai pilnībā apmierinātu paplašinātās Eiropas vajadzības.
1.decembrī, dienu pirms rezolūcijas pieņemšanas, Eiropas Parlamentā notika debates par minēto jautājumu. Vārdu lūdza arī Latvijas deputāts Valdis Dombrovskis, vēršot klātesošo uzmanību uz reģionālās politikas finansēšanas problēmu: “Reģionālās politikas daļa kopējā ES budžetā nākamajā finanšu perspektīvā ir apmēram tajā pašā līmenī kā līdz šim. Situācijā, kad Eiropas Savienībai ir pievienojušās desmit jaunas dalībvalstis un 2007.gadā pievienosies arī Rumānija un Bulgārija, reģionālajai politikai pieejamais līdzekļu apjoms būtu palielināms.» Deputāts iestājās par to, lai, izstrādājot nākamās ES budžeta vadlīnijas, reģionālajai politikai tiktu piešķirts prioritārs statuss.

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!