• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Solis tuvāk bērnu kopšanas pabalstu palielināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2004., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97536

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 7. decembrī

Vēl šajā numurā

07.12.2004., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Solis tuvāk bērnu kopšanas pabalstu palielināšanai

Nākamgad būtiski tiks palielināts bērna kopšanas pabalsts un būs piemaksas par dvīņiem un trīnīšiem, paredz vakar, 6.decembrī, valdības komitejā apstiprinātais Ministru kabineta noteikumu projekts. To drīzumā izskatīs Ministru kabineta sēdē.

RATI.PNG (122293 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Bērna kopšanas pabalsts vienam no vecākiem tiks maksāts 70 % apmērā no viņa vidējās algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešu laikā pirms bērna piedzimšanas, paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātais noteikumu projekts. Tādējādi pabalsta apjoms līdzināsies tai algai, ko viens no bērna vecākiem saņēmis pēc nodokļu nomaksas. Šo pabalstu maksās par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam.
Par bērna kopšanu vecumā no viena līdz diviem gadiem vienam no vecākiem paredzēts 30 latu pabalsts.
Noteikumos noteiktas arī piemaksas par katru nākamo bērnu tiem vecākiem, kas kopj dvīņus vai trīņus, informē Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas departaments. Piemaksas apjoms ir 50 latu par katru nākamo bērnu vecumā līdz vienam gadam un 30 latu vecumā no viena līdz diviem gadiem.

Pabalstu apmēru pārrēķinās pavasarī

Jauno bērna kopšanas pabalsta apmēru par bērnu, kurš dzimis pēc 2005. gada 1.janvāra, viens no bērna vecākiem varēs saņemt uzreiz pilnā apmērā jau no gada sākuma. Savukārt tiem nodarbinātajiem vecākiem, kuru bērniņi dzimuši līdz nākamā gada 1.janvārim un pēc 2005. gada 1.janvāra turpinās šo bērnu kopšanas periods, sākotnēji tiks izmaksāts pabalsta avanss 56 latu vērtībā, tas ir, minimālā bērna kopšanas pabalsta apmērā.
LM speciālisti norāda – tā kā šie noteikumi tiek pieņemti gada beigās, bet to ieviešanai jāizstrādā jauna programmatūra un aprēķināšanas kārtība, jauno pabalsta apmēru vienam no vecākiem būs iespējams pārrēķināt pēc 2005. gada 31. marta. Starpību par pārrēķināto pabalsta apmēru un izmaksāto avansu par laika periodu no 2005. gada 1.janvāra līdz 2005. gada 31. martam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) visām jaunajām ģimenēm izmaksās pēc 2005. gada 31.marta, skaidro LM.

Kā pieteikties pabalstam

Projektā noteikta arī kārtībā, kādā viens no vecākiem, kurš uzņemsies atbildību par bērna kopšanu, var pieprasīt un saņemt pabalstu. Lai saņemtu pabalstu, personai būs jāiesniedz rakstveida pieprasījums, darba devēja apstiprinājums par to, no kura līdz kuram laikam pabalsta pieprasītājam piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums, un jānorāda, vai viņam ir noteikts nepilns darba laiks. Pabalsta pieprasītājam būs arī jāuzrāda pase un bērna dzimšanas apliecība.
Kā skaidro LM, persona, kas nav nodarbināta vai ir pašnodarbinātā, kura negūst ienākumus, kopjot bērnu vecumā līdz vienam gadam, šo faktu apliecinās VSAA, iesniedzot savu pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu.
Dokumentus jaunā māmiņa vai tētis varēs iesniegt jebkurā VSAA nodaļā. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņems pabalsta pieprasītāja deklarētās dzīvesvietas VSAA nodaļa. Atbilde par pabalsta piešķiršanu vai motivētu atteikumu būs jāsniedz 10 dienu laikā.
Noteikumi paredz, ka personai, kura ir darba ņēmēja, pabalstu sāks maksāt no dienas, no kuras piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums. Savukārt personai, kas nav nodarbināta, pabalstu piešķirs no bērna piedzimšanas dienas. Ja pabalsta vai pabalsta un piemaksas saņēmējs uzsāks strādāt, viņa pienākums būs 10 darba dienu laikā par to informēt VSAA nodaļu.
Atgādinām, ka no 1.oktobra jau paaugstināts bērna piedzimšanas pabalsta apmērs līdz 296 latiem, kas atbilst zīdaiņa pūriņa vērtībai faktiskajās cenās naudas izteiksmē. Šis pabalsta apmērs visiem ir noteikts vienāds neatkarīgi no tā, kad māmiņa stājusies ārsta uzskaitē.

“LV” informācija

Uzziņai

Nodarbinātām personām bērna kopšanas pabalsts nevarēs būt mazāks par 56 latiem un nedrīkstēs pārsniegt 392 latus. Savukārt pabalsta apjoms personām, kas nav sociāli apdrošinātas, būs 50 latu mēnesī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!