• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veido plašu glābšanas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2004., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97538

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ziemassvētku sveicieni apkopoti izstādē

Vēl šajā numurā

07.12.2004., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veido plašu glābšanas sistēmu

Lai līdz 2011.gadam izveidotu vienotu ugunsapsardzības un glābšanas sistēmu, valstī nepieciešami 60 miljoni latu. Jaunievedumi sola ātrāku ugunsgrēku dzēšanu, efektīvāku palīdzību iedzīvotājiem un racionālāku resursu izlietojumu.

UGUNS.PNG (124517 bytes)
Atbilstoši vienotas valsts uguns apsardzības un glābšanas sistēmas izveides plānam, līdz 2011.gadam meža ugunsgrēku dzēšana pāries Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ziņā
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Vienotās valsts ugunsapsardzības un glābšanas sistēmas izveidošanas plāna projektu, kuru valdībā iesniedza Iekšlietu ministrija un izstrādāja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), vakar akceptēja Ministru kabineta komiteja. Sistēmas radīšanai vajadzīgo 60 miljonu apgūšanu plānots sadalīt, ik gadu veicot noteiktu darbu apjomu. 2006.gadā, kad iecerēta jaunievedumu praktiska sākšana, būs nepieciešami 5,8 miljoni latu, 2007.gadā – 6,3 miljoni, 2008.gadā – 7,1 miljons latu, 2009.gadā – 8,8 miljoni, 2010.gadā – 9,6 miljoni, 2011.gadā – 10,3 miljoni, 2012.gadā un turpmāk – 4,1 miljons latu gadā.

Gaida 2006.gada budžetu

Plāna īstenošanas izmaksas rēķinātas, ņemot vērā pašreizējo situāciju. Taču finanšu un ekonomiskie faktori nākotnē, iespējams, var radīt kādas izmaiņas, skaidro VUGD priekšnieka vietnieks Ainars Pencis. Plānu, kas paredz līdzšinējo Valsts meža dienesta (VMD) ugunsdzēsības funkciju pāriešanu VUGD kompetencē, kā arī valsts civilās aizsardzības spēju palielināšanu, paredzētajā termiņā varēs īstenot vienīgi tad, ja prasītie līdzekļi tik tiešām tiks iedalīti noteiktajā laikā. “Nevaram uzņemties tik plašus pienākumus, ja nav tam atbilstoša finansējuma,” norāda A.Pencis. To, vai jaunās sistēmas ieviešana tik tiešām sāksies, kā iecerēts, varēšot redzēt tikai pēc 2006.gada budžeta pieņemšanas. Līdz tam VUGD veiks nepieciešamos sagatavošanās darbus.

Sagatavos darbiniekus, tehniku, depo

Atbilstoši plānam VUGD renovēs 22 savas struktūrvienības, kā arī pārņems 33 VMD ugunsdzēsības depo, kas pašlaik neatbilst izvirzītajām prasībām, jo daudzviet tās ir neapkurināmas, remontējamas ēkas, kur trūkst materiālo rezervju un nav iespējams nodrošināt darbinieku uzturēšanos visu gadu, stāsta A.Pencis. Savu laiku nokalpojušo VMD ugunsdzēsības automašīnu vietā vajadzēs iegādāties jaunas, kā arī sagatavot lielāku skaitu darbinieku. Ņemot vērā to, ka darbam meža ugunsgrēku dzēšanā nepieciešamas speciālas iemaņas, daļu štata vienību – ap 150 cilvēku – domāts pārņemt no VMD. Sākot plāna ieviešanu, vispirms minētos pasākumus paredzēts īstenot Kurzemē – Vents-pils, Talsu un Kuldīgas rajonā.
Jaunās ugunsapsardzības un glābšanas sistēmas ieviešana, kā plānots, nodrošinās pašlaik daudzviet nepietiekamo resursu dēļ neīstenojamo attīstīto valstu glābšanas standartu izpildi. Šajos standartos noteikts, ka ugunsdzēsējiem uz izsaukumu valsts nozīmes pilsētās jāierodas piecās minūtēs, citās pilsētās un apdzīvotās vietās – 15 minūtēs, bet reti apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits ir mazāk par desmit uz kvadrātkilometru, – 25 minūšu laikā. Plāna ieviešana, kā skaidro A.Pencis, sekmēs VUGD spēju piemērošanu ES un NATO valstu praksei. Plāna projektu vēl izskatīs valdībā.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!