• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zvērinātu tiesu izpildītāju darbības jomas sakārtošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2004., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 7.decembra sēdē

Vēl šajā numurā

09.12.2004., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zvērinātu tiesu izpildītāju darbības jomas sakārtošanu

Otrdien, 7.decembrī, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) priekšsēdētāja Inga Čepjolkina un priekšsēdētājas vietnieks Gints Kronbergs tikās ar tieslietu ministri Solvitu Āboltiņu, lai vienotos par savstarpēju sadarbību un pārrunātu dažādus jautājumus saistībā ar tiesu izpildītāju sistēmas darbību.
Tikšanās laikā arī skatīts jautājums par eksāmena atkārtotu izsludināšanu personām, kas vēlas kļūt par tiesu izpildītājiem. Uz iepriekš izsludināto eksāmenu neviena persona nav pieteikusies. Tas liecina par vairākām problēmām tiesu izpildītāju sistēmas darbībā, kuras pazemina šīs profesijas prestižu.
LZTIP pārstāvji tikšanās laikā uzsvēra, ka tiesu izpildītāju profesijas prestižu būtiski ietekmē vairāki faktori.
Pirmkārt, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome jau 2004.gada jūlijā ir vērsusies Tieslietu ministrijā ar lūgumu sakārtot zvērinātu tiesu izpildītāju profesionālās darbības riska apdrošināšanas sistēmu. Pašreiz puses nav pasargātas no zvērināta tiesu izpildītāja iespējamo kļūdu finansiālajām sekām, jo likumu pretrunu dēļ neviens apdrošinātājs neuzņemas segt zvērināta tiesu izpildītāja iespējamos nodarītos zaudējumus.
Otrkārt, joprojām nav skaidrības vissarežģītākā no visiem piespiedu līdzekļiem – piedziņas vēršanas uz nekustamo īpašumu – piemērošanā. Nav precīzi noteiktas Valsts zemes dienesta un Latvijas īpašumu vērtētāju asociācijas funkcijas nekustamo īpašumu novērtēšanā. Šo neskaidrību dēļ tiesu izpildītāju darbība tiek vērtēta negatīvi gan tiesas spriedumos, gan sabiedrībā.
Treškārt, nav apstiprinātas jaunas zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses. Tādējādi personām, kas, iespējams, vēlētos kļūt par zvērinātiem tiesu izpildītājiem, nav skaidrības par viņu turpmāko atalgojumu.
Visu šo jautājumu pozitīvā attīstībā ir jāiegulda būtisks darbs. Tā kā šie jautājumi ir Tieslietu ministrijas pārziņā, lai turpinātu sakārtot spriedumu izpildes jomu un paaugstinātu šīs profesijas prestižu, Zvērinātu tiesu izpildītāju padome vienojās par turpmāko sadarbību ar jauno tieslietu ministri.
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome ir zvērinātu tiesu izpildītāju pārstāvības un uzraudzības institūcija. Tās pienākums ir pārstāvēt Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju kolēģiju un izteikt zvērinātu tiesu izpildītāju viedokli attiecībās ar valsts iestādēm un amatpersonām, kā arī sniegt atzinumus likumdošanas un zvērinātu tiesu izpildītāju prakses jautājumos. Padomi veido septiņi Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes locekļi, kas ievēlēti Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju kopsapulcē.

Inga Čepjolkina, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!