• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra tikšanos ar Irākas Pašvaldību un darba lietu ministrijas pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2004., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par piedalīšanos Afganistānas prezidenta inaugurācijā

Vēl šajā numurā

09.12.2004., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra tikšanos ar Irākas Pašvaldību un darba lietu ministrijas pārstāvjiem

Vakar, 8. decembrī, ārlietu ministrs Artis Pabriks tikās ar Irākas Pašvaldību un darba lietu ministrijas pārstāvjiem, kuri līdz 13. decembrim uzturēsies Latvijā tehniskās palīdzības Irākai programmas projekta ietvaros. Projekts tiek īstenots, sadarbojoties Ārlietu ministrijai un ANO Attīstības programmai. Bet speciālo apmācības programmu Irākas ekspertiem ir sagatavojusi Latvijas Pašvaldību savienība.
Sarunā ar Irākas delegāciju ārlietu ministrs uzsvēra Latvijas gatavību turpināt dalīties savā pieredzē par demokratizācijas veicināšanu, kā arī ekonomikas pārstrukturēšanu pārejas periodā irākiešiem svarīgākajās jomās. 2004. gada maijā jau tika īstenots Irākas pieminekļu aizsardzības ekspertu apmācības projekta pirmais posms.
Pašlaik Irākas politiskā procesa aktuālākais jautājums ir demokrātisku un brīvu vēlēšanu organizēšana, tādēļ apmācības programmā tika iekļauti arī jautājumi par Latvijas pašvaldību pieredzi vēlēšanu rīkošanā un reformu īstenošanā.
Nākotnē sadarbība varētu turpināties konkrētos projektos. Ārlietu ministrs informēja delegāciju par Latvijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām 2005. gadā un piedāvāja Irākas pārstāvjiem apmeklēt Latviju vēlēšanu laikā.
Irākas pārstāvji pateicās par Latvijas līdzdalību Irākas atjaunošanas procesā un iesaisti Daudznacionālajos bruņotajos spēkos Irāka ir ieinteresēta Latvijas pieredzē pašvaldību izveidē un nostiprināšanā, jo Irākai tas ir būtisks jautājums.
Preses konferencē Irākas pārstāvji pauda interesi par Latvijas pilsētu un pašvaldību attīstības plānu veidošanu, pašvaldību kontroles funkcijām, likumdošanu, sadarbību ar valdības institūcijām, kā arī par konkrētām jomām – ūdensapgādes un atkritumu saimniecības vadību.
Latvijas palīdzības sniegšana Irākas valsts atjaunošanai notiek saskaņā ar Eiropas Savienības un ANO palīdzības stratēģiju Irākas atjaunošanai un demokratizācijas procesiem.

Par Irākas Pašvaldību un darba lietu ministrijas delegācijas vizīti Latvijā

No 3. līdz 13.decembrim Latvijā viesojas Irākas Pašvaldību un darba lietu ministrijas pārstāvji, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi pašvaldību darbā. Šī vizīte ir jau otrais Latvijas tehniskās palīdzības Irākai programmas projekts, ko Ārlietu ministrija sagatavojusi sadarbībā ar ANO Attīstības programmu (UNDP). Šajā projektā aktīvi līdzdarbojas arī Latvijas Pašvaldību savienība. Apmācības programma ir speciāli sagatavota Irākas augstākā un vidējā līmeņa pašvaldību ierēdņiem.
Irākas pārstāvjus plānots iepazīstināt ar Latvijas pieredzi pašvaldību vēlēšanu rīkošanā, reformu īstenošanā, kā arī informēt par pašvaldību darba organizēšanu un vietējās infrastruktūras attīstību.
Irākas delegācijas vizītes plānu Latvijas pašvaldību pieredzes apguvei ir sagatavojusi Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), kas Irākas pārstāvjus iepazīstinās ar Latvijas pašvaldību sistēmu un struktūru, ar funkciju sadali starp valdību un pašvaldībām, ar pašvaldību budžeta veidošanu, finanšu vadību un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda darbību, kā arī informēs par Latvijas Pašvaldību savienības lomu un sarunu procedūru ar Latvijas valdību. LPS ar Irākas delegāciju dalīsies pieredzē par ūdensapgādes un atkritumu saimniecības vadību pašvaldībās, kā arī par pašvaldību ceļu uzturēšanu.
Latvijas iesaisti daudzpusējos projektos Irākas atjaunošanas procesā nosaka 2003.gada 23.marta Ministru kabineta rīkojums Nr.334 “Par palīdzības sniegšanu Irākas civiliedzīvotājiem, iesaistoties atjaunošanā un demokrātijas veicināšanas programmu īstenošanā”. Latvijas palīdzības sniegšana Irākas valsts atjaunošanai notiek saskaņā ar Eiropas Savienības un ANO palīdzības stratēģiju Irākas atjaunošanai un demokratizācijas procesiem.
Latvija 2004. gada 15. oktobrī nodibinājusi divpusējās diplomātiskās attiecības ar Irākas Republiku.
Ņemot vērā Irākas interesi par palīdzību kultūras mantojuma saglabāšanā, sadarbībā ar UNESCO un UNDP Rīgā jau tika īstenots Irākas pieminekļu aizsardzības ekspertu apmācības projekta pirmais posms. Projekta ietvaros, lai iepazītos ar Latvijas darbu kultūras pieminekļu saglabāšanā, 2004.gada 29. - 31. maijā Latviju apmeklēja Irākas kultūras ministrs Mofīds Muhammeds Javads al Jazīrī.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!