• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rumānija beidz sarunas par iestāšanos ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2004., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ja ikviens tik zemē sētu...

Vēl šajā numurā

10.12.2004., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rumānija beidz sarunas par iestāšanos ES

Trešdienas, 8.decembra, vakarā Rumānija noslēdza sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). “Sarunas par iestāšanos ES ir beigušās. Tā ir vēsturiska diena Rumānijai,” sacīja ārlietu ministrs Mirča Džoana pēc sarunu pabeigšanas. Rumānijas iestāšanās sarunu pabeigšanu plānots apstiprināt nākamnedēļ Briselē ES dalībvalstu vadītāju tikšanās laikā.

Vienošanās ar nosacījumiem

Vēl trešdienas rītā Rumānija nebija slēgusi divas sadaļas – konkurences jomu, kā arī tieslietas un iekšlietas. Tomēr līdz vakaram Rumānija ar atbildīgajām ES institūcijām panāca vienošanos, pieņemot papildu nosacījumus. Jāatzīmē, ka sarunu slēgšana šajā nedēļā bija būtiska, lai nākamnedēļ ES dalībvalstu līderi to varētu apstiprināt.
M.Džoana atzina, ka Rumānija spējusi pabeigt iestāšanās sarunas tikai tad, kad apņēmās samazināt valsts atbalstu tērauda rūpniecībai un apkarot korupciju. Rumānija piekritusi, ka tās progress ES likumdošanas iedzīvināšanā tiks pastiprināti kontrolēts. Saskaņā ar trešdien panākto vienošanos Rumānijas iestāšanās ES var tikt atlikta par gadu, ja tā neizpildīs kritērijus, par kuriem vienojusies iestāšanās sarunās. Īpaša ES uzmanība tikšot pievērsta progresam tērauda rūpniecības nozarē, korupcijas apkarošanai un robežas nostiprināšanai, kurai nākotnē jākļūst par ES ārējo robežu.

Iestāsies reizē ar Bulgāriju

Rumānijas iestāšanās ES plānota 2007.gadā. Domājams, šajā laikā ES iestāsies arī Bulgārija, kura sarunas noslēdza jau šā gada jūnijā. Iestāšanās līgums par abu valstu uzņemšanu ES, iespējams, tiks parakstīts jau 2005.gada pirmajā pusē.
Bulgārija un Rumānija aizkavējās ar reformu īstenošanu pēc komunistiskā režīma krišanas 1989.gadā, tāpēc tās netika uzņemtas ES šā gada maijā, kad Savienībā iestājās desmit valstis, no kurām astoņas ir postsociālisma valstis Austrumeiropā.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai:

Rumānija skaitļos
Iedzīvotāji – aptuveni 21,7 miljoni*.
Apdzīvotības blīvums – 90,9 iedzīvotāji uz km²;
52,7% valsts iedzīvotāju dzīvo pilsētās, 47,3% – lauku apvidos.
Kaimiņvalstis: Bulgārija (robežas garums 631 km), bijusī Dienvidslāvijas Republika (546 km), Ungārija (448km), Ukraina (649 km), Moldova (681 km).
Etniskais sastāvs: rumāņi (89,4%), ungāri (6,6%), čigāni (2,4%), ukraiņi (0,3%), vācieši (0,3%) u.c.
Oficiālā valoda: rumāņu valoda.
Reliģijas: pareizticīgie (86,8%).
Vidējais dzīves ilgums: 71,2 gadi (vīrieši 67,6 gadi, sievietes 74,9 gadi).
IKP uz vienu iedzīvotāju – 30 PPS (pirktspējas paritātes standarts)**

* 2002.gads;
** 2003.gads.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!