• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai saprastu latvieti, jāsaprot stāsts par viņa maizi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2004., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97844

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauno Rīgas attīstības plānu dzīva interese

Vēl šajā numurā

14.12.2004., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai saprastu latvieti, jāsaprot stāsts par viņa maizi

CEKSTERE.PNG (94358 bytes)
Indra Čekstere Amatas novada Āraišos notiekošajā Maizes dienā
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Plašo vēstījumu “Mūsu maize”, kas iepazīstina ar latviešu izsenis koptajām maizes cepšanas tradīcijām un kas nule ieraudzījis dienasgaismu, sacerējusi etnogrāfe un kultūras vēsturniece Indra Čekstere. Grāmatu par latviešu maizes cepšanas tradīcijām un maizes lomu latvieša dzīvē izdevis Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs sadarbībā ar akciju sabiedrību “Hanzas maiznīca”.
Izdevums iecerēts kā vērtīgs tradīciju nesējs Latvijas ģimenēs un reprezentatīvs kultūras avots ārvalstu viesiem. Tādēļ grāmata izdota uzreiz latviešu un angļu valodā. Materiāli tai vākti daudzu gadu garumā visā Latvijā, un tas ir plašs izziņas krājums. Atspoguļotas katra novada īpatnības. Vietējo kolorītu izceļ un papildina bagātīgs vietvārdu, dziesmu, ēdienu recepšu, zīmējumu un fotoattēlu klāsts.
“Grāmatā izmantoti teksti no maniem atmiņu pierakstiem un aptaujas lapām par maizes cepšanu Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē un Latgalē, kā arī teksti no vēsturiskiem materiāliem. Visos tekstos pieminētās ieražas, tradīcijas, ticējumi un nostāsti ir mūsu tautas kopīgais garīgais mantojums, nevis manas fantāzijas radīts tēlojums,” saka autore.
“Mūsu maizes” nozīmīgumu šodienas sociālajā kontekstā novērtējis Latvijas institūts. Tā direktors Ojārs Kalniņš domā, ka latviešu zemes mīlestība un maize, ar šo mīlestību cepta, ir saglabājusies cauri visiem nācijas sociālās, politiskās un kultūras attīstības gadsimtiem. “Lai saprastu latvieti, jāsaprot stāsts par viņa maizi,” uzskata O.Kalniņš.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!