• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts budžeta projekts nu Saeimas rokās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2004., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97852

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mākslinieka krāsainā Itālija

Vēl šajā numurā

14.12.2004., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts budžeta projekts nu Saeimas rokās

Vakar, 13.decembrī, finanšu ministrs Oskars Spurdziņš iesniedza Saeimas priekšsēdētajai Ingrīdai Ūdrei nākamā gada valsts budžeta likumprojektu.
Ministru kabineta akceptētais 2005.gada valsts budžeta likumprojekts paredz nākamajā gadā valsts budžeta ieņēmumus 2,57 miljardu latu, bet plānotos valsts budžeta kopējos izdevumus – 2,71 miljarda latu apmērā. Tādējādi 2005.gadā valsts budžeta deficīts tiek saglabāts 133,5 miljonu latu jeb 1,67% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), iekļaujoties Māstrihtas kritērijos.
Salīdzinājumā ar šo gadu valsts budžeta kopējie ieņēmumi nākamgad pieaugs par 537 miljoniem latu jeb 26,3%, bet izdevumi – par 509 miljoniem latu jeb 23,2%.
No pievienotās vērtības nodokļa nākamgad plānots ieņemt 577,3 miljonus latu, no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām – 698,8 miljonus latu, no uzņēmumu ienākuma nodokļa – 149,1 miljonu latu, valsts budžetā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa – 125,9 miljonus latu, no akcīzes nodokļa – 259,3 miljonus latu un no muitas nodokļa – 17,2 miljoni latu.
Kā informē Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace, budžeta projektā palielināti izdevumi valdības noteiktajām prioritātēm. Visvairāk naudas – 34,5 miljonus latu – paredzēts atvēlēt krīzes pārvarēšanai veselības nozarē, pedagogu algu finansēšanai plānots piešķirt 27,8 miljonus latu, bet bērna piedzimšanas pabalsta un bērna kopšanas pabalstu būtiskam palielinājumam (māmiņu algām) – 10 miljonus latu. Izdevumi palielināti arī vairākām citām nozīmīgām sfērām, tai skaitā prokuroru algu palielināšanai, KNAB darbības nodrošināšanai, zinātnes fundamentālajiem pētījumiem.
Saistībā ar budžetu valdība 11.decembra ārkārtas sēdē pieņēmusi arī sabiedrībai būtiskus lēmumus – palielināt neapliekamo minimumu no 21 lata līdz 26 latiem mēnesī, bet atvieglojumus par apgādībā esošām personām – no 10,5 latiem līdz 18 latiem mēnesī. Nolemts arī mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu proporciju par labu pašvaldībām – pašreizējo 71,6% vietā tās saņems 73% no šā nodokļa. Tas ļaus pašvaldību budžetos ieņemt par 6,5 miljoniem latu vairāk un nodrošinās būtisku funkciju realizāciju.
Nākamā gada budžeta projektā paredzēts arī finansējums ES struktūrfondu un citu ES politikas instrumentu finansējuma un līdzfinansējuma nodrošināšanai 296,5 miljonu latu apmērā, savukārt programmas “Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO” īstenošanai – 153,3 miljoni latu.
IKP pieaugums salīdzināmās cenās nākamgad tiek prognozēts 6,7% apmērā, inflācija – 4,3%.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!