• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par A.Saharova balvu Baltkrievijas žurnālistiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2004., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97925

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EIB aizdevumiem Krievijai, Ukrainai, Baltkrievijai, Moldovai

Vēl šajā numurā

15.12.2004., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par A.Saharova balvu Baltkrievijas žurnālistiem

Procedūra: svinīgā sēde
Debates: 2004.gada 14.decembrī

Uzsverot Eiropas Parlamenta nepārprotamo atbalstu demokrātiskajai opozīcijai Baltkrievijā, eiroparlamentārieši nolēma, ka 2004.gadā Andreja Saharova balva par domas brīvību tiek piešķirta Baltkrievijas žurnālistu asociācijai. 14.decembrī Eiropas Parlamenta svinīgajā sēdē šī balva, kuras segums naudas izteiksmē ir 50 000 eiru, tika pasniegta Baltkrievijas žurnālistu asociācijas priekšsēdētājai Žannai Ļitvinai. Eiropas Parlamenta prezidents Josē Borrels kritizēja Aleksandra Lukašenko režīmu Baltkrievijā un solīja Eiropas Parlamenta turpmāku atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem.
Uzrunājot Eiropas Parlamentu, Žanna Ļitvina pauda cerību, ka “Baltkrievija, kuru viens no maniem kolēģiem pielīdzināja šaha spēles kauliņa,, kas nokritis no galdiņa, reiz kļūs par neatkarīgu Eiropas politikas subjektu un potenciālu Eiropas Savienības dalībvalsti”. Žurnāliste asi kritizēja Baltkrievijas varas iestāžu tieksmi veidot noslēgtu sabiedrību, kura ignorētu demokrātijas vērtības un kurā informācijas aprite tiktu totāli kontrolēta un pakļauta cenzūrai. Piemēram, 2004.gadā Baltkrievijas Informācijas ministrija slēdza 19 neatkarīgus mediju izdevumus. “Varas iestādes uzskata, ka mediji ir viena no administratīvā aparāta sastāvdaļām,” teica Ž.Ļitvina, “tiem jāpalīdz izplatīt valsts vienīgā, vienotā un obligātā ideoloģija.” Runātāja uzsvēra, ka visi tie žurnālisti, kas uzdrošinās paust režīmam pretējus vai kritiskus uzskatus, tiek pakļauti sistemātiskai vajāšanai, tiek iebiedēti vai pat pazuduši bez vēsts. “Un tomēr – Baltkrievijā darbojas neatkarīgi un profesionāli žurnālisti,” teica Ž.Ļitvinas kundze un lūdza, lai Eiropas Parlaments atbalsta ideju par publikai atvērtu semināru organizēšanu Baltkrievijā, kuri būtu veltīti mediju un runas brīvībai un kuros uzstātos Eiropas Parlamenta deputāti.
28.oktobrī Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā uzsvērts, ka Baltkrievijas 17.oktobra parlamenta vēlēšanas un referendums “nav atbildis starptautiskajiem demokrātisku vēlēšanu standartiem un tāpēc nav uzskatāms par brīvu un taisnīgu”. Rezolūcija arī asi nosodīja “vardarbīgos Baltkrievijas režīma uzbrukumus” vadošajiem opozīcijas pārstāvjiem un žurnālistiem, kā arī aicināja sniegt atbalstu visiem tiem baltkrieviem, kuri cīnās par neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas valsts izveidošanu.
Pirmo reizi pasniegta 1988.gadā, Andreja Saharova balva par domas brīvību tiek piešķirta indivīdiem un organizācijām, kas sniegušas nozīmīgu devumu cīņā par cilvēktiesībām pasaulē. 2003.gadā šī ikgadējā Eiropas Parlamenta balva tika piešķirta ANO darbiniekiem, tādējādi godinot Seržu Vjeira di Melju un pārējos Apvienoto Nāciju darbiniekus, kas gāja bojā augusta atentātā pret ANO mītni Bagdādē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!