• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2004., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas zelta nezūdošais mirdzums

Vēl šajā numurā

15.12.2004., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Austrijas “Die Presse”: ASV vēstnieks Austrijā Laiens Brauns raksta, ka ES ir jauna Komisija, bet Amerikā drīz sāksies prezidenta Buša otrais pilnvaru laiks. Tas esot labs laiks jaunam sākumam. Esot grūti iztēloties, kā bez ciešas eiropiešu un amerikāņu sadarbības varētu stāties pretī jaunajiem izaicinājumiem.

Angļu “The Economist” raksts veltīts Putina politiskajai darbībai prezidenta amatā, apkopojot viņa autokrātismu apliecinošos lēmumus un rīcību. “Nebūdams politisks un ekonomisks reformists, kas vada manāmi bojātu, bet joprojām ievērojamu ekonomiku, Putins ir kļuvis par šķērsli pārmaiņām, kas atrodas slikti vadītas autokrātijas priekšgalā.” Rietumiem nav daudz rīcības iespēju, bet Putins ir jāuztver kā izaicinātājs, nevis draugs.

Vācu “Frankfurter Rundschau”: “Pēc nesaskaņām par karu Irākā ASV atkal mēģina ciešāk saliedēties ar eiropiešiem. ASV ārlietu ministrs Kolins Pauels iesaka apvienot spēkus un kopā piedalīties akcijās visā pasaulē. Viņš apgalvoja, ka Amerika “ir pastiepusi roku Eiropai un cer, ka eiropieši darīs to pašu”. Pauels atkārtoti atsaucās uz prezidentu Džordžu V.Bušu, kurš nesen Eiropu un Ameriku nosauca par “brīvās pasaules pīlāriem”. Lai stātos pretī briesmām un 21. gadsimta izaicinājumiem, tām abām esot “jāmobilizē spēku rezerves un jākalpo pasaulei,” teica Pauels.”

Poļu “Rzeczpospolita” komentētājs uzskata, ka ES vadība ir rīkojusies divkosīgi, radot iespaidu, ka pret Ķīnu pielietotais bruņojuma embargo varētu tuvākajā laikā tikt atcelts. Savu īpašo interešu dēļ ES vadošās valstis var radīt disbalansu pasaules līdzsvarā.

Vācu “Frankfurter Rundschau”: ANO Bruņojuma konsultatīvās padomes vadītājs Haralds Millers domā, ka Vācijas izredzes uz pastāvīgo vietu Drošības padomē ir palielinājušās. Kritēriji, kas nosaukti ziņojumā par ANO reformām, Berlīnei esot izdevīgi.

Krievijas “Rossijskaja gazeta” autore atzīmē, ka Krievijas robežlīgumi ar Latviju un Igauniju var tikt parakstīti Maskavā 2005.gada maijā gadījumā, ja šo valstu prezidenti ieradīsies uz Otrā pasaules kara beigu svinībām. Šie paziņojumi izraisījuši šoku baltiešos. Autore gan norāda, ka parakstīšana var arī nenotikt, jo Latvijas pārstāvji līguma ratifikācijas procesā gatavi aktualizēt strīdīgās teritorijas jautājumu.

ASV “The Wall Street Journal”: “Kā tālāka Maskavas un Vašingtonas attiecību paplašināšanās zīme kalpoja Vladimira Putina šaubas par Buša valdības plānu organizēt vēlēšanas Irākā 30. janvārī. Abas puses nonāca nepatīkamā vārdu apmaiņā EDSO konferencē. Tas skaidri parāda, kā saspīlējums Ukrainas sakarā izplatās uz citām attiecību jomām.”

Angļu “The Financial Times”: “Vai dolārs saglabās savu valūtas statusu vai arī eira vai jena to pārņems līdz laikam, kad Ķīna būs kļuvusi par grūti izkonkurējamu ekonomiku un “finansiālo kolosu”? Henrijs Kaufmans, finanšu un tirgus eksperts, uzskata, ka neatkarīgi no teoretizēšanas par eiras un citu valūtu vērtību celšanos patiesībā ASV dolāram tiešām nav alternatīvas.”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!