• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2004. gada 15. decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2004., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97964

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2004. gada 8. decembrī

Vēl šajā numurā

16.12.2004., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2004. gada 15. decembrī

Saeimas Prezidijs nolemj:

Izziņot jautājumus, uz kuriem tiks sniegtas atbildes 2004.gada 15.decembrī plkst.17.00:

1. Deputātu J.Urbanoviča, A.Klementjeva, I.Ribakova, V.Orlova un V.Agešina jautājums ārlietu ministram A.Pabrikam (Jautājumu reģistra nr.47)
“Par ministra attieksmi pret Latvijas Republikas Satversmi un likumiem”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

2. Deputātu J.Plinera, J.Sokolovska, N.Kabanova, A.Aleksejeva, A.Tolmačova un V.Buzajeva jautājums Ministru prezidentam I.Emsim (Jautājumu reģistra nr.48)

“Par Ministru kabineta š.g. 16.novembra lēmumu svītrot no Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā uzņemamo personu saraksta apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” valdes locekli Juriju Petropavlovski”
(pilns jautājuma teksts pielikumā). (Atbildes dok.nr.3426)

3. Deputātu A.Golubova, M.Bekasova, I.Solovjova, S.Fjodorova un O.Deņisova jautājums iekšlietu ministram Ē.Jēkabsonam (Jautājumu reģistra nr.49)

“Par ceļa satiksmes noteikumu izpildi velobraucējiem”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

4. Deputātu A.Golubova, M.Bekasova, I.Solovjova, S.Fjodorova un O.Deņisova jautājums zemkopības ministram M.Rozem (Jautājumu reģistra nr.50)

“Par Latvijas zvejnieku problēmām”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

5. Deputātu A.Golubova, S.Fjodorova, M.Bekasova, O.Deņisova un I.Solovjova jautājums izglītības un zinātnes ministrei I.Druvietei (Jautājumu reģistra nr.51)

“Par Izglītības likuma praktisko realizāciju mazākumtautību skolās”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

6. Deputātu A.Golubova, S.Fjodorova, M.Bekasova, O.Deņisova un I.Solovjova jautājums veselības ministram G.Bērziņam (Jautājumu reģistra nr.52)

“Par Satversmē garantētā medicīniskās palīdzības minimuma īstenošanu”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

Rīgā 2004.gada 13.decembrī Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre

 

Pielikums

Par ministra attieksmi pret Latvijas Republikas Satversmi un likumiem

God.A.Pabrika kungs!

Jūs savā intervijā LNT raidījumam “Nedēļa” š.g. 14.novembrī paudāt vairākas oriģinālas idejas un lietojāt terminus, kuri nav atrodami Latvijā spēkā esošajā Satversmē un likumos. Tā, piemēram, Jūs apgalvojāt, ka Latvijas varas iestādes “atšķirībā no daudzām Eiropas Savienības valstīm attiecina mazākumtautību tiesību vairumu – sociālās, ekonomiskās un kultūras tiesības arī uz padomju laika 1. un 2.paaudzes imigrantiem”. Jūs apgalvojāt arī to, ka Latvija jau tagad par 99% izpilda Vispārējās minoritāšu aizsardzības konvencijas prasības, bet neattiecina šo konvenciju uz “imigrantiem” un ka pēc konvencijas ratifikācijas nekas nemainīsies. Jūs stingri “t.s. krievvalodīgos” (Jūsu apzīmējums) sadalāt “minoritātēs” un “imigrantos”.
Jūsu paustais viedoklis un lietotā terminoloģija rosina vairākus jautājumus, jo, kā zināms, Ministru kabinetam un Jums kā šī kabineta loceklim būtu jādarbojas saskaņā ar Latvijas likumiem.
1. No kura Latvijas likuma ir aizgūts Jūsu intervijā lietotais termins “padomju laika 1. un 2.paaudzes imigranti”? Kuras Latvijas iedzīvotāju grupas Jūs iekļaujat šajā apzīmējumā?
2. Kurš Latvijas likums nosaka personu sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību atšķirīgu apjomu atkarībā no tā, vai attiecīgā persona ir vai nav imigrants (vēlams norādīt arī attiecīgos Satversmes pantus)?
3. Ja Jūs apgalvojat, ka Latvija jau šobrīd izpilda 99% Vispārējās minoritāšu aizsardzības konvencijas prasību, tad kuros jautājumos slēpjas šis trūkstošais 1% un vai šo 99% izpildi Jūs attiecināt arī uz pēc Jūsu apzīmējuma “imigrantiem” (uz kuriem, Jūsuprāt, konvencija neattiecas)? Ja neattiecināt, lūdzam norādīt tiesību atšķirības starp šīm Jūsu definētajām grupām – “minoritātēm” un “imigrantiem”?
4. Ja tiks ņemts vērā Jūsu ieteiktais “t.s. krievvalodīgo” sadalījums “minoritātēs” un “imigrantos”, kā jūs domājat atšķirīgi piemērot minētās konvencijas prasības šīm iedzīvotāju grupām (vieniem – piemērot, otriem – nepiemērot)? Vai šis sadalījums tiks fiksēts ar atzīmēm personas dokumentos vai varbūt ar speciālām uzšuvēm uz apģērbiem u.tml.?
5. Vai ar Jūsu cilvēktiesību izpratnes un Latvijas likumu (t.sk. Satversmes) zināšanu līmeni ir iespējams strādāt par ārlietu ministru?

LR 8.Saeimas deputāti: J.Urbanovičs, A.Klementjevs,

I.Ribakovs, V.Orlovs, V.Agešins

2004.gada 17.novembrī

 

Par Ministru kabineta š.g. 16.novembra lēmumu svītrot no Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā uzņemamo personu saraksta apvienības
“Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” valdes locekli Juriju Petropavlovski

“Sī gada 16.novembrī Ministru kabinets no Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā uzņemamo personu saraksta svītroja apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” valdes locekli Juriju Petropavlovski. Tas tika izdarīts, neskatoties uz to, ka pret pilsonības piešķiršanu J.Petropavlovskim neiestājās ne Naturalizācijas pārvalde, ne Drošības policija, ne jebkāda cita institūcija. Sakarā ar to lūdzam Jūs atbildēt uz sekojošiem jautājumiem:
1. Kas bija iniciators J.Petropavlovska svītrošanai no naturalizācijas kārtībā uzņemamo personu saraksta?
2. Lūdzam Jūs uzskaitīt tos iemeslus, kuru dēļ Petropavlovskis tika svītrots no saraksta?
3. Sakarā ar to, ka apvienība PCTVL izvirzīja J.Petropavlovski par mēra kandidātu gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, vai jūs neuzskatāt, ka viņa svītrošana no naturalizācijas kārtībā uzņemamo personu saraksta (automātiski liedzot viņam iespēju piedalīties vēlēšanās, kurās piedalīsies arī Zaļo un Zemnieku savienība) ir uzskatāma par mēģinājumu atbrīvoties no politiskajiem konkurentiem?
4. Kurš būs atbildīgs gadījumā, ja tiesa atzīs šo lēmumu par nelikumīgu (valstij nāksies maksāt visus ar to saistītos tiesu izdevumus, materiālās kompensācijas u.c.)?
5. Sakarā ar to, ka šādi lēmumi līdz šim vēl netika pieņemti, lūdzam paskaidrot, kāds ir šī Ministru kabineta lēmuma juridiskais raksturs (tas ir administratīvais akts vai nav) un kādā veidā šis lēmums var tikt pārsūdzēts?
6. Kad (konkrēti termiņi) J.Petropavlovskim tiks izsniegts oficiāls lēmums par viņa svītrošanu no Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā uzņemamo personu saraksta?


8.Saeimas deputāti: J.Pliners, J.Sokolovskis, N.Kabanovs,

A.Aleksejevs, A.Tolmačovs, V.Buzajevs

2004.gada 25.novembrī

 

Par ceļa satiksmes noteikumu izpildi velobraucējiem

Deputāti ļoti bieži brauc ar mašīnu naktī un redz, ka arvien vairāk un vairāk velobraucēju un pajūgu braucēju brauc bez speciālajiem gaismas atstarotājiem. Lūdzu Jūs sniegt mums statistiku par to, cik ceļa transporta negadījumu ar velobraucēju un pajūgu braucēju piedalīšanos ir noticis gada laikā, arī procentuāli, salīdzinot ar visiem pārējiem negadījumiem, kā arī pēdējo divu gadu laikā.
1. Kādus pasākumus valsts ceļu policija ir rīkojusi, lai velobraucēji un pajūgu braucēji pildītu ceļa satiksmes noteikumus?
2. Cik velobraucēju un pajūgu braucēju tikuši sodīti?
3. Kas plānots, lai samazinātu negadījumu skaitu, kur piedalās velobraucēji un pajūgu braucēji?

Saeimas deputāti: A.Golubovs, M.Bekasovs, I.Solovjovs,

S.Fjodorovs, O.Deņisovs

2004.gada 8.decembrī

 

Par Latvijas zvejnieku problēmām

Sakarā ar to, ka frakcija ir saņēmusi atklātu vēstuli no Latvijas Zvejnieku federācijas Liepājas piekrastes zvejnieku apvienības par zvejnieku problēmām, lūdzu atbildēt uz mūsu frakcijas deputātu jautājumiem:
1. Ar ko ir pamatots Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības pārvaldes rīkojums Nr.133, kas izdots 21.10.2004. “Par mencu zvejas pārtraukšanu Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē”?
2. Kā šī norma ietekmē faktisko iedzīvotāju nodarbinātību piekrastes reģionos?
3. Vai juridiski ir noteikts piekrastes zvejnieku statuss un, ja nav, tad kad tiks noteikts?

Saeimas deputāti: A.Golubovs, M.Bekasovs, I.Solovjovs,

S.Fjodorovs, O.Deņisovs

2004.gada 8.decembrī

 

Par Izglītības likuma praktisko realizāciju mazākumtautību skolās

Atbilstoši Izglītības likumam un tā praktiskajai realizācijai mazākumtautību skolās daļa priekšmetu tiek pasniegti valsts valodā. Šajā sakarībā lūdzam atbildēt uz šādiem jautājumiem:
1. Vai nacionālo minoritāšu skolās ir pietiekams latviešu valodas skolotāju skaits?
2. Kāda kvalifikācija ir latviešu valodas skolotājiem? Vai viņiem visiem ir augstākā pedagoģiskā izglītība latviešu valodas specialitātē?
3. Vai pietiekamā daudzumā ir sagatavoti metodiskie materiāli un mācību grāmatas latviešu valodā iepriekš minētajās skolās?

Saeimas deputāti: A.Golubovs, S.Fjodorovs, M.Bekasovs,

O.Deņisovs, I.Solovjovs

2004.gada 9.decembrī

 

Par Satversmē garantētā medicīniskās palīdzības minimuma īstenošanu

Satversmes 111.pantā ir noteikts: “Valsts aizsargā cilvēku veselību un garantē ikvienam medicīniskās palīdzības minimumu.” Kā šī Satversmē ietvertā norma tiek īstenota mūsu valstī, ar šādu jautājumu LSP frakcijas deputāti 2004.gada 28.oktobrī griezās pie toreizējā veselības ministra. Saņēmām formālu atbildi, kas mūs neapmierina. Tādēļ esam spiesti atkārtoti lūgt atbildes uz šādiem jautājumiem:
1. Kāds medicīnisko pakalpojumu minimums iedzīvotājiem plānots 2005.gadā? Kādi līdzekļi ir jāiedala 2005.gada budžetā, lai nodrošinātu šo minimumu?
2. Kā valstī pēdējo trīs gadu laikā ir mainījies medicīnisko pakalpojumu minimums?

Saeimas deputāti: A.Golubovs, S.Fjodorovs, M.Bekasovs,

O.Deņisovs, I.Solovjovs

2004.gada 9.decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!