• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vērtīga iniciatīva ES normu izpildē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2004., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

16.12.2004., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērtīga iniciatīva ES normu izpildē

Sekojot Eiropas Savienības direktīvai, Latvijā izveidota organizācija, kas koordinēs elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu apsaimniekošanu.

DATORI.PNG (119078 bytes)
Direktīva attiecas uz tādiem ikdienā lietojamiem priekšmetiem kā, piemēram, datori
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Sākot ar 2005 gada vidu, Latvijā kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī stāsies spēkā ES Parlamenta un Padomes direktīva 2002/96/EK “Par elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem”. Tā attiecas uz tādiem ikdienā lietojamiem priekšmetiem kā, piemēram, dažāda izmēra mājsaimniecības, apgaismes iekārtas un datori. Jaunā direktīva attiecīgo preču ražotājiem, kā arī importētājiem un eksportētājiem liek uzņemties atbildību par savas produkcijas radīto atkritumu apsaimniekošanu. Lai izpildītu jaunās prasības, šā gada novembrī tika nodibināta akciju sabiedrība “Latvijas zaļais elektrons” (LZE). Uzņēmuma dibinātāji ir mūsu valsts elektrisko un elektronisko preču importētāji un ražotāji, kurus pārstāv divas organizācijas – Latvijas Datortehnoloģiju asociācija (LDTA) un Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija (LEtERA).
Jaundibinātās akciju sabiedrības galvenais uzdevums ir direktīvas prasību izpilde, un tās darbības mērķis nav peļņas gūšana. “Latvijas zaļā elektrona” vadītāji cer, ka jau nākamgad uzņēmums varētu kļūt par valstiski atzītu organizāciju elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu apsaimniekošanai. Uzņēmuma mērķis ir ieviest ražotāju atbildības principus elektrisko un elektronisko iekārtu apsaimniekošanā, kā arī izveidot stratēģiju elektrisko un elektronisko preču atkritumu reģenerācijas programmu īstenošanai. AS “Latvijas zaļais elektrons” koncepcijā ietilpst arī iespējamas iniciatīvas likumdošanā, preču plūsmas uzskaite, atkritumu savākšanas principu ieviešana un loģistikas nodrošināšana. Tuvākajā laikā LZE konkursa kārtībā meklēs iespējamās atkritumu pārstrādes kompānijas. Plānotā apsaimniekošanas sistēma sāks darboties nākamā gada augustā.
LZE dibinātāju pārstāvji uzskata, ka izvēlētais modelis ES direktīvas izpildei ir visizdevīgākais. Tā alternatīvas varētu būt jauna nodokļa ieviešana atkritumu pārstrādei vai elektrisko un elektronisko preču atkritumu apsaimniekošanas nodošana atsevišķu ražotāju ziņā. Taču “Latvijas zaļā elektrona” dibinātāji uzskata: kolektīvā atkritumu apsaimniekošanas sistēma, kas ir LZE idejas pamatā, ļauj efektīvāk sasniegt ES direktīvā noteiktos mērķus un pazemināt pārstrādes izmaksas.
LDTA izpilddirektors Dzintars Zariņš uzsvēra, ka ES direktīva valstij ir noderīga, jo uzliek Latvijas valdībai pienākumu risināt ar ekoloģiju saistītas problēmas. “Sabiedrība ir jāmobilizē uz videi draudzīgu domāšanu,” atzina LDTA izpilddirektors.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!