• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par notāru periodiskās atestācijas sistēmas ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2004., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98020

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saņemot apsveikumus sakarā ar apstiprināšanu amatā

Vēl šajā numurā

16.12.2004., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par notāru periodiskās atestācijas sistēmas ieviešanu

15. decembrī tieslietu ministre Solvita Āboltiņa, tiekoties ar Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāju Ingu Muciņu, līdztekus notāru un zvērinātu notāru padomes aktualitātēm pārrunāja iespēju ieviest periodisku notāru atestāciju, kas jākārto ik pēc noteikta perioda.
Lai gan pēdējā laikā sūdzību skaits par notāru prettiesisku rīcību ir samazinājies, Solvita Āboltiņa lūdza Ingu Muciņu šo jautājumu apspriest Zvērinātu notāru padomē un nākt klajā ar priekšlikumiem, kādā kārtībā šo procesu varētu veikt.
Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa: “Periodiskā atestācija nav jāuztver kā sods, bet gan kā veids, kā paaugstināt kvalifikāciju un vēlreiz apliecināt atbilstību amatam. Tas radīs sabiedrības uzticību notāru kompetencei un mudinās notārus regulāri iepazīties ar jaunākajiem tiesību aktiem.” Periodiskās atestācijas sistēma ir ieviesta kaimiņvalstī Igaunijā un devusi pirmos pozitīvos rezultātus.
Inga Muciņa informēja, ka Zvērinātu notāru padome aktīvi risina sarunas ar apdrošināšanas kompānijām, lai apdrošinātu kolektīvo notāru atbildību un tādējādi pasargātu klientus no zaudējumiem, kas radušies notāru vainas dēļ. Tieslietu ministre pauda atbalstu šai iniciatīvai, norādot, ka tas varētu radīt drošības sajūtu sabiedrībā.
Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Inga Muciņa informēja arī par to, ka valsts iespējas izmantot notāru pakalpojumus varētu būt daudz plašākas, piemēram, notariāli apstiprinot vecāku atļauju bērnam patstāvīgi izceļot no valsts, notārs varētu veikt papildu dokumentu pārbaudi un reizē apliecināt, ka bērns ir attiecīgo vecāku atvase. Tieslietu ministre konceptuāli atbalstīja šādu ideju, taču lūdza iesniegt konkrētus priekšlikumus, kā tas būtu risināms, vienlaikus uzsverot, ka par kompetences paplašināšanu varēs runāt tikai tad, kad notāri pienācīgi veiks jau uzticētos pienākumus.
Lai uzlabotu notāru darbu, tuvākajā laikā plānots ieviest elektronisku mantojuma lietu reģistru, kas jau šobrīd darbojas testa režīmā.
Zvērināti notāri ir tiesu sistēmai piederīgas valsts amatpersonas, kuras pastāv pie apgabaltiesām un pilda viņiem likumā noteiktos pienākumus. Zvērinātus notārus amatā ieceļ uz mūžu, un šajā amatā viņi var būt līdz septiņdesmit gadu vecumam. Zvērinātu notāru darbību nosaka Notariāta likums.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!