• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar 1. janvāri sāks darboties "Equal" projekti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2004., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98115

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Imanta Ziedoņa un Kārļa Skalbes pasakas

Vēl šajā numurā

17.12.2004., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar 1. janvāri sāks darboties “Equal” projekti

Nule noslēgusies Eiropas Kopienas iniciatīvai “Equal” (no angļu val. – vienlīdzīgs) pieteikto projektu vērtēšana. Labklājības ministrija apstiprinājusi 12 projektus no iesniegtajiem 39 par kopējo summu 6,7 miljoniem latu, no kuriem 1,7 miljoni latu ir Latvijas līdzfinansējums (par apstiprinātajiem projektiem sīkāk skat. “LV” 03.12.2004.). “Equal” mērķis – cīnīties par vienādām iespējām visiem darba tirgū, novēršot jebkādu diskrimināciju. Šās iniciatīvas īpatnība: tā ir starptautiskas sadarbības programma, kas vērsta nevis uz konkrētu palīdzību konkrētām personām un to grupām, bet gan jaunu pieeju radīšanu sociālās atstumtības mazināšanai un līdztiesības nodrošināšanai.
“Equal” apstiprinātājiem projektiem ir vairāki darbības virzieni: veicināt nodarbinātību un konkurētspēju personām ar fiziskiem un garīgiem veselības, intelektuālās attīstības un funkcionāliem traucējumiem, pilnveidot medicīniskās, sociālās un profesionālās rehabilitācijas sistēmu, nodrošinot pakalpojumu pēctecību. Ir projekti, kas paredz atbalstīt bijušo ieslodzīto iesaistīšanos darba tirgū, vairākas iniciatīvas centīsies rast risinājumu darba un ģimenes dzīves līdzsvarošanai. 61% no visiem apstiprinātajiem projektiem tiks īstenoti visā Latvijā. Vismazāk projektu – 6% – darbosies tikai Kurzemē.

“Equal” projektu īstenošanas kalendārs

Pirmais posms, no 2005.gada janvāra līdz jūnijam – nacionālo un starptautisko sadarbību izveide. Sākot ar nākamā gada 1.janvāri, Eiropas Komisijas mājas lapā tiks publicēti visu valstu apstiprinātie projekti. Tur tad arī Latvijas projektu pieteicēji varēs meklēt sev sadarbības partnerus. Pārsvarā tā būs apmācība un pieredzes apmaiņa. Rezultātā tiks noslēgts sadarbības līgums, kurā jāietver detalizēta darba programma un budžets.
Otrais posms, no 2005.gada jūlija līdz 2007.gada jūlijam – izstrādāto darba programmu ieviešana. Šajā laikā jāizveido sadarbības partneru tīkls, jāpalielina nodarbinātības iespējas, jāīsteno pilotprojekti.
Trešais posms, no 2006.gada jūlija līdz 2007.gada decembrim – rezultātu apkopošana un ieviešana nacionālajā politikā. Paredzētas izmaiņas normatīvajos aktos un politikas īstenošanā.
Visu projekta norises laiku tā īstenošanu uzraudzīs LM atklātā konkursā izraudzīta konsultantu firma.
Tūlīt pēc līguma noslēgšanas starp projektu pieteicējiem un Labklājības ministriju tiks izveidotas nacionālās tematikas grupas, kurās piedalīsies sadarbības partneru pārstāvji, attiecīgo nozaru ministriju pārstāvji, sociālie partneri un nevalstiskās organizācijas. Grupu mērķis ir izvērtēt projektu īstenošanas labās prakses piemērus, veicināt projektu rezultātu izplatīšanu starp partneriem un to iestrādi normatīvajos aktos.

Ziemeļīrijas pieredze

Ziemeļīrijā “Equal” ietvaros, pateicoties nevalstisko organizāciju iniciatīvai, tika īstenots projekts par bijušo ieslodzīto iesaistīšanu darba tirgū un iekļaušanu sabiedrībā. Lai saprastu projekta nozīmību, jāatgādina, ka Ziemeļīrijai ir 35 gadus ilga konfliktu (arī bruņotu) vēsture, kuru izbeidza Samierināšanās līguma parakstīšana 1998.gadā. Tā paredzēja konflikta dēļ ieslodzīto cietumnieku ātrāku atbrīvošanu. Taču sabiedrībai un valsts iestādēm nācās sastapties ar problēmu, ka vairums no šiem cilvēkiem pēdējos 35 gadus bija konfliktējuši, viņi nebija strādājuši, viņiem nebija ne profesijas, ne darba pieredzes. Tādēļ nevalstiskās organizācijas sāka sadarbību ar Ziemeļīrijas cietumu dienestu un Probācijas dienestu. Projekta ietvaros jau ieslodzījuma laikā cilvēkus sāka apmācīt, tika organizēti dažnedažādi kursi, meklētas iespējas viņus nodarbināt. Projekta rezultātā radās divi DVD diski. Arī Latvijā “Equal” ietvaros ir vairāki kopēji projekti sabiedriskajām organizācijām un Probācijas dienestam, kas aptvers visu Latviju.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!