• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2004. gada 1. decembra lēmums Nr. 81 "Par lietas neierosināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2004., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98148

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.83

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

20.12.2004., Nr. 202

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 81

Pieņemts: 01.12.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Konkurences padomes lēmums Nr.81

Rīgā 2004.gada 1.decembrī (prot.Nr.67, 5.§)

Par lietas neierosināšanu

Par G.Bojāra 03.11.2004. iesniegumu

Konkurences padome 03.11.2004. saņēma privātpersonas G.Bojāra 02.11.2004. iesniegumu, kurā tiek pausts viedoklis, ka tabakas izstrādājumu (cigarešu) tirgū, iespējams, ir notikušas konkurenci deformējošas darbības. Pēc iesniedzēja novērojumiem, patērētāju iespējas iegādāties dažādu marku cigaretes ir ierobežotas. Piemēram, veikala “Stockmann” pārtikas nodaļā un SIA “Plus Punkts” tirdzniecības kioskos tiek tirgotas tikai Philip Morris ražotas cigaretes, bet nav iespējams iegādāties konkurējošo produkciju, piemēram, cigaretes Winston, Camel, Caines. Pēc iesniedzēja domām, Philip Morris produkcijas izplatītāji slēdz ar tirgotājiem ekskluzīva rakstura vienošanās, tādējādi ierobežojot konkurējošo preču nokļūšanu tirgū.
Izvērtējot iesniegumā norādīto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. Iesniegumā nav minētas personas, kuras ir iesaistītas iespējamajā Konkurences likuma pārkāpumā, kā arī nav norādīts, kuras minētā likuma normas varētu būt pārkāptas. Vadoties no iesniegumā norādītajiem faktiem, tika secināts, ka šajā gadījumā, iespējams, ir noticis Konkurences likuma 11.pantā noteiktais vienošanās aizlieguma pārkāpums vai arī 13.pantā noteiktais dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pārkāpums.
2. Konkurences padome, pārbaudot situāciju cigarešu tirgū, secināja, ka SIA “Plus Punkts” ir noslēgti 3 līgumi par cigarešu iepirkšanu ar uzņēmējsabiedrībām SIA “Greis”, SIA “Baltimport” un SIA “Tobacco Land”. SIA “Greis” saskaņā ar 02.01.2004. noslēgto Pirkuma līgumu piegādā SIA “Plus Punkts” Philip Morris ražotās cigaretes. Izvērtējot minētā līguma noteikumus, Konkurences padome secina, ka šim līgumam nav ekskluzīvās vienošanās raksturs, tas nesatur arī citus konkurenci ierobežojošus nosacījumus. Savukārt saskaņā ar 20.10.2004. līgumu Nr.4/29 SIA “Baltimport” piegādā SIA “Plus Punkts” cigaretes “Esse”, bet, pamatojoties uz 01.01.2004. līgumu Nr.4/47, SIA “Tobacco Land” piegādā SIA “Plus Punkts” pēc pasūtījuma uzņēmējsabiedrības “Scandinavian Tobacco” un citu marku tabakas izstrādājumus.
3. Apmeklējot SIA “Stockmann”, tika konstatēts, ka SIA “Stockmann” ir noslēgti 5 līgumi ar uzņēmējsabiedrībām – SIA “Greis”, SIA “Scandinavian Tobacco”, SIA “Makra Tabaka”, SIA “Tabakas Nams Grupa” , SIA “LLTT” par cigarešu piegādi. Izvērtējot minētos līgumus, Konkurences padome secina, ka SIA “Stockmann” iepērk vairāku ražotāju cigaretes, t.sk. cigarešu markas Camel, Winston, Caines u.c.
Konkurences padome atzīst, ka SIA “Plus Punkts” un SIA “Stockmann” nav noslēgušas ekskluzīvu vienošanos ar SIA “Greis” par Philip Morris ražoto cigarešu piegādi. Minēto uzņēmējsabiedrību noslēgtie līgumi nesatur arī citus konkurenci ierobežojošus nosacījumus.
Ņemot vērā konstatēto, Konkurences padome secina, ka lietas ierosināšanai nav pamata.
Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 11.pantu, 13.pantu, 23.panta trešo un piekto daļu, Konkurences padome

n o l ē m a :

Neierosināt lietas izpēti par G.Bojāra 02.11.2004. iesniegumu.
Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu un Administratīvā procesa likuma 79.pantu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!