• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2004., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98240

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par 1 lata monētas ar Sprīdīša attēlu laišanu apgrozībā

Vēl šajā numurā

21.12.2004., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru sanāksmi

21. un 22.decembrī zemkopības ministrs Mārtiņš Roze Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē. Tajā plāno pieņemt vairākus būtiskus lēmumus zvejniecībā, kas ietekmēs zvejnieku iespējas arī Latvijā.
Sanāksmē ministri lems par pieļaujamajām kvotām ES dalībvalstīm 2005.gadā Kopienas un trešo valstu ūdeņos, kā arī trešo valstu zvejas iespējām Kopienas ūdeņos. Tiks noteiktas arī dalībvalstu kvotas noteiktu dziļūdens sugu zivju zvejai. Eiropas Komisija (EK) 2005.gadā Latvijai piedāvā saglabāt lašu zveju tādā pašā apjomā kā 2004.gadā, bet reņģu zveju samazināt par 120 tonnām un mencu zveju – par 1502 tonnām. Savukārt brētliņu zveja varētu pieaugt par 16 171 tonnu.
Salīdzinājumā ar 2004.gadu mencu zvejas svārstībām nevajadzētu būt augstākām par 15%, bet ES regulas projektā austrumu mencu zveju paredzēts samazināt par 30%. Tālab Latvija neatbalsta tik ievērojamas izmaiņas mencu zvejā, kas mazinātu nozares stabilitāti. Latvija arī uzskata, ka, krasi samazinot mencu nozvejas kvotu, rūpīgi jāizvērtē sociāli ekonomiskie zaudējumi. Šajā gadījumā būtu jāparedz atbilstošs kompensācijas mehānisms.
Latvija arī iebilst pret mencu zvejas teritoriālo sadalījumu Baltijas jūrā. Tā kā mencu krājumi dažādās teritorijās ievērojami atšķiras un austrumu mencas apjomi strauji samazinās, EK ierosināto zvejas kvotu sadali šobrīd nevajadzētu ieviest. Pagaidu risinājumam Latvija ierosina lietot 2004.gada nozvejas kvotu regulā izmantoto kvotu sadales shēmu, kā arī atbalsta elastīgu pieeju kvotu izmantošanā starp rietumu un austrumu mencu krājumiem.
Tāpat Latvijai sanāksmē ir svarīgi panākt iepriekšējiem zvejas režīmiem atbilstošus zvejas apjomus Atlantijas okeāna ziemeļu daļā, kā arī dziļūdens zivju sugām.
ES lauksaimniecības ministri sapulcē iepazīsies arī ar priekšlikumiem ES Kopējās zivsaimniecības politikas (KZP) vienkāršošanai. Latvija konceptuāli atbalsta šo iniciatīvu un uzskata: vienkāršojot KZP, tiks veicināta zivsaimniecības nozares konkurētspēja ar citām nozarēm.
Šodien, 21.decembrī, Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē zemkopības ministrs Mārtiņš Roze cienās kolēģus ar 25 kilogramus smagu akciju sabiedrībā “Limbažu piens” ražotu “Rigamont” siera rituli, kā arī prezentēs interaktīvu latviešu un Nīderlandes kopprojektu – “Siera ceļš”, ļaujot ar globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) palīdzību izsekot siera ceļam no ražošanas sākumposma līdz pircēja galdam.
Šāds projekts Latvijā tiek realizēts pirmoreiz, tā būtība ir popularizēt Latvijā ražoto “Rigamont” sieru Nīderlandē. Tieši šīs valsts veikaliem paredzēts “Limbažu piena” produkts. Projekta īstenotāji ir divi mākslinieki – no Latvijas puses Ieva Auziņa, bet nīderlandiešus pārstāv Estere Polaka. Projektā iesaistās brīvprātīgie, kuri tiek apgādāti ar GPS iekārtām, tādējādi interaktīvi “zīmējot” siera ceļu no Latvijas brūnaļas noteiktās zemnieku saimniecībās līdz pircēja galdam Nīderlandē. Projektam ir arī sava mājas lapa.
“Šis ir ļoti interesants projekts,” saka M.Roze. “Tādēļ arī latviešu un nīderlandiešu oriģinālo ideju piekritu prezentēt ministru padomes sanāksmē Briselē, vienlaikus, protams, uzcienājot Eiropas ministrus ar limbažnieku ražojumu.” Starptautiskajā pārtikas tirdzniecībā ir ļoti izplatītas akcijas, popularizējot kādu konkrētu vienas valsts produktu citā valstī. “Moderno tehnoloģiju izmantošana produktu popularizēšanā ir kas jauns un oriģināls. Prieks, ka tieši mūsu valstī radusies šī patiešām jaukā ideja,” uzsver ministrs. Limbažnieku ražoto sieru Eiropas nozares ministru sanāksmē varēs nogaršot arī visi citi interesenti.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!