• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pareiza pārtika ļauj sadzīvot ar slimību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2004., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmo reizi mūžā kļuvis par pilsoni

Vēl šajā numurā

22.12.2004., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pareiza pārtika ļauj sadzīvot ar slimību

Ar celiakiju slimie bērni, kuriem nav noteikta invaliditāte, no 1.janvāra saņems valsts atbalstu bezglutēna pārtikas iegādei. Atbalsta summa līdzvērtīga piemaksai pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu. Tātad nākamgad tie būs 50 lati.

Atbalsta piešķiršanas kārtība noteikta “Noteikumos par valsts atbalsta programmu ar celiakiju slimiem bērniem, kuriem nav noteikta invaliditāte” (publicēti “LV” 24.11.2004.).

Ar šo slimību Latvijā slimo vairāki simti bērnu. Savulaik visiem mazajiem slimniekiem piešķirta invaliditāte. No šā gada 1.janvāra stājās spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi par invaliditātes ekspertīzes kārtību Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (publicēti “LV” 19.11.2003.). Tie noteic, ka galvenais nosacījums invaliditātes noteikšanai ir nevis diagnoze “celiakija”, bet gan tās izraisītie funkcionālie traucējumi. Tātad invaliditāte netiek noteikta pilnīgi visiem celiakijas slimniekiem. Viņi vairs nesaņēma pabalstu. Vecākiem radās materiālas grūtības nodrošināt savas atvases ar speciāliem bezglutēna pārtikas produktiem. Tie ir ļoti dārgi, piemēram, maizes kukulītis maksā aptuveni 2,50 latus, bet puskilograms miltu – 2 lati.
Šie produkti bērniem jālieto, jo, tikai ievērojot atbilstošu diētu, cilvēka stāvoklis ir stabils un slimnieks sekmīgi “sadzīvo” ar savu slimību. Pretējā gadījumā, pieaugot dažādām saslimšanām, bērna veselības stāvoklis var krasi pasliktināties. Un tad patiesi var iestāties invaliditāte.
Tādēļ Labklājības ministrija rosināja atbalstīt mazos celiakijas slimniekus, kuriem nav noteikta invaliditāte, un no nākamā gada stājas spēkā jaunā kārtība. Tātad tiesības uz atbalstu ir bērnam vecumā līdz 18 gadiem, kuram nav noteikta invaliditāte un ir piešķirts personas kods. Tāpat bērnam pastāvīgi jādzīvo Latvijā un viņš nevar atrasties pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, skaidro Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments.
Atbalstu ir tiesīgs pieprasīt viens no bērna vecākiem, bērna adoptētājs, aizbildnis, persona, kurai bērns nodots pirmsadopcijas aprūpē, kā arī cita persona, kura faktiski audzina bērnu, ja pieņemts atbilstošs bāriņtiesas lēmums.
VSAA desmit darba dienu laikā pēc visu atbalsta piešķiršanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu – piešķirt vai nepiešķirt atbalstu.
VSAA atbalstu sāk izmaksāt nākamajā mēnesī pēc lēmuma pieņemšanas, bet ne vēlāk.

Ilze Apine, “LV

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai

Celiakija ir iedzimta gremošanas sistēmas saslimšana, kurai raksturīga graudu olbaltumvielu nepanesība. Viens no simtomiem: cilvēks novājē neatkarīgi no apēstās pārtikas daudzuma. Savukārt bērns atpaliek attīstībā. Vienīgā ārstēšanas metode – no slimnieku uztura pilnīgi jāizslēdz tādi glutēnu saturoši produkti kā maize, putras, makaroni un citi, kuru sastāvā ir graudaugi. Uzturā jālieto bezglutēna pārtika. Tie ir produkti, kuru sastāvā ir kartupeļu, rīsu, pākšaugu u.c. milti.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!