• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004. gada 21. decembra noteikumi Nr. 1031 "Kārtība, kādā mājas apstākļos izsviež, izspiež, iepako un uzglabā medu, kā arī to transportē un izplata". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.12.2004., Nr. 207 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98498

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1033

Par granta līguma "Par cīņu pret krāpšanu, kas apdraud ES finanšu intereses (Latvijā)" grozījumu Nr.2

Vēl šajā numurā

27.12.2004., Nr. 207

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1031

Pieņemts: 21.12.2004.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.1031

Rīgā 2004.gada 21.decembrī (prot. Nr.74 36.§)

Kārtība, kādā mājas apstākļos izsviež, izspiež, iepako un uzglabā medu, kā arī to transportē un izplata

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta sesto daļu

 

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā mājas apstākļos izsviež, izspiež, iepako un uzglabā medu, kā arī transportē un izplata to tikai Latvijas teritorijā (piemēram, tirgos, izplatīšanas vietās, ēdināšanas uzņēmumos, veikalos, vairumtirdzniecības punktos).

2. Ja persona iegūst mazāk par vienu tonnu medus gadā un izplata medu tikai tirgū, ieguves vietā vai nodod to iepakošanai, uz viņu neattiecas šo noteikumu 5., 8. un 10.punkts.

3. Medus ieguvējs iepako tikai savā bišu saimniecībā iegūto medu.

4. Medus ieguvējs:

4.1. reģistrējas Pārtikas un veterinārajā dienestā atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtību;

4.2. veic paškontroli (piemēram, nodrošina produkcijas izsekojamību);

4.3. nodrošina valsts uzraudzības un kontroles institūcijas inspektoram brīvu pieeju jebkurai darba telpai;

4.4. nodrošina medus partijas parauga nosūtīšanu uz laboratoriju, kas akreditēta saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atbilstības novērtēšanu, lai novērtētu medus sastāva atbilstību normatīvajos aktos par medus kvalitāti, klasifikāciju un marķējumu noteiktajām prasībām;

4.5. nodrošina medus marķējuma atbilstību normatīvajos aktos par medus kvalitāti, klasifikāciju un marķējumu noteiktajām prasībām, kā arī citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka prasības pārtikas preču marķējumam.

5. Medus ieguvējs iekārto telpu vai telpas medus izsviešanai, izspiešanai, iepakošanai, uzglabāšanai, iepakojuma materiālu sagatavošanai un uzglabāšanai.

6. Telpā, kurā veic darbības ar medu:

6.1. grīda, sienas, durvis, griesti vai jumta iekšējā virsma ir viegli tīrāma un labā tehniskā stāvoklī;

6.2. logi un to rāmji ir viegli tīrāmi. Logus, kurus izmanto vēdināšanai, aprīko ar insektus necaurlaidīgiem sietiem, kurus var viegli noņemt tīrīšanai. Telpās iekļuvušo insektu likvidēšanai sietu vietā var izmantot speciālu aparatūru;

6.3. ir dabiskais vai mākslīgais apgaismojums, vai abu veidu apgaismojums;

6.4. ir konteiners vai tvertne atkritumiem;

6.5. ir pieejams aukstais un karstais ūdens.

7. Aprīkojums un instrumenti, kas saskaras ar medu, ir izgatavoti no materiāla, kas ir viegli tīrāms, mazgājams un neietekmē medus sastāva īpašības.

8. Mērīšanas līdzekļus — svarus, atsvarus un termometrus — uztur tehniskā lietošanas kārtībā un pakļauj valsts metroloģiskajai kontrolei.

9. Visos medus aprites posmos iesaistītais personāls valkā tīru darba apģērbu un apavus.

10. Ja darbībām ar medu izmanto tikai vienu telpu, tajā drīkst veikt vienu no šādām darbībām: medus izsviešanu vai izspiešanu, iepakojuma sagatavošanu, medus iepakošanu un uzglabāšanu.

11. Mehānisko piemaisījumu atdalīšanai izmanto medus kāstuves, nostādināšanu vai centrifugēšanu.

12. Medu, ja tas ir kristalizējies, pirms iepakošanas atļauts sildīt siltā ūdens vai gaisa vannā (termokamerā), kas aprīkota ar temperatūras mērītāju. Siltuma nesēja temperatūra nedrīkst pārsniegt 45 °C.

13. Ja tas nepieciešams iepakojuma sagatavošanai (mērcēšanai, mazgāšanai vai skalošanai), izmanto marķētas vannas.

14. Sagatavotais iepakojums ir tīrs un sauss, tas aizsargā fasēto medu no piesārņošanas.

15. Uz medus ieguvēju neattiecas prasība par dzeramā ūdens monitoringa (uzraudzības) programmas izstrādāšanu. Iepakojuma, aprīkojuma un telpas tīrīšanai vai mazgāšanai izmanto ūdeni, kura mikrobioloģiskie rādītāji atbilst normatīvajiem aktiem par dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām.

16. Medus pārvadāšanai izmantojamie transportlīdzekļi ir tīri un nodrošina aizsardzību pret piesārņojumu.

17. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2002.gada 16.jūlija noteikumus Nr.302 “Medus aprites noteikumi” (Latvijas Vēstnesis, 2002, 107.nr.; 2003, 129.nr.).

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 1998.gada 22.jūnija Direktīvas 98/34/EK, ar ko nosaka informācijas sniegšanas kārtību tehnisko standartu un noteikumu jomā, un Eiropas Parlamenta un Padomes 1998.gada 20.jūlija Direktīvas 98/48/EK, ar kuru groza Direktīvu 98/34/EK, ar ko nosaka informācijas sniegšanas kārtību tehnisko standartu un noteikumu jomā.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministra vietā — finanšu ministrs O.Spurdziņš

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 28.decembri.

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!