• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2004. gada 26. novembra lēmums Nr. 80a "Par tirgus dalībnieku apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2004., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98568

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Politiskā organizācija (partija) "Jaunais centrs"

Vēl šajā numurā

28.12.2004., Nr. 208

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 80a

Pieņemts: 26.11.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Konkurences padomes lēmums Nr.80a

Rīgā 2004.gada 26.novembrī (prot. Nr.66, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.916k/04/06/10

Par “Keswell Oy” ziņojumu saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu un 16.pantu par apvienošanos

Konkurences padome 2004.gada 2.novembrī saņēma “Keswell Oy” ziņojumu saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas trešo punktu un 16.pantu par apvienošanos (turpmāk — Ziņojums). Papildus pieprasītā informācija tika iesniegta 2004.gada 22.novembrī.

Pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome nolēma par pilna ziņojuma iesniegšanas datumu uzskatīt 2004.gada 22.novembri.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto informāciju un iesniedzēja sniegto papildus informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

Somijā reģistrētā uzņēmējsabiedrība “Keswell Oy”, pamatojoties uz 29.10.2004. noslēgto Pirkuma līgumu, iegūst izšķirošu ietekmi pār Somijā reģistrēto uzņēmējsabiedrību “Indoor Group Oy”.

“Keswell Oy” ir uzņēmējsabiedrība, kas reģistrēta Somijā saskaņā ar Somijas likumiem. 100% šīs sabiedrības kapitāla daļas pieder Somijā reģistrētajai sabiedrībai “Kesko Oy”. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju sabiedrībai “Keswell Oy” Latvijas teritorijā nav meitassabiedrību, bet ir saistītie uzņēmumi: SIA “Antti”, a/s “Rautakesko”, SIA “Kesko Food”, kā arī citi uzņēmumi.

SIA “Antti”, a/s Rautakesko” un SIA “Kesko Food” 100% kapitāla daļas pieder Somijas sabiedrībām: attiecīgi — “Anttila Oy”, “Rautakesko Ltd” un “Kesko Food Ltd”. Savukārt sabiedrību “Anttila Oy”, “Rautakesko Ltd” un “Kesko Food Ltd” 100% kapitāla daļas pieder sabiedrībai “Kesko Oy”. Tādējādi SIA “Antti”, a/s Rautakesko”, SIA “Kesko Food” un sabiedrība “Keswell Oy” ir uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku Konkurences likuma 1.panta 9.punktā izpratnē.

SIA “Antti”, a/s “Rautakesko” un SIA “Kesko Food” pamatdarbībā ietilpst mājas interjera priekšmetu tirdzniecība, bez tam a/s “Rautakesko” nodarbojas ar mēbeļu tirdzniecību. “Keswell Oy” darbības virzieni ir mēbeļu un mājas interjera priekšmetu tirdzniecība, sporta preču, apavu, apģērbu un mājas tehnoloģiju tirdzniecība.

Sabiedrībai “Indoor Group Oy” ir meitasuzņēmums Latvijā — SIA “Indoor Group”, kuras pamatdarbība ir mēbeļu un mājas interjera priekšmetu tirdzniecība.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju “Keswell Oy” iegādājas (...)* % “Indoor Group Oy” kapitāla daļu. Līdz ar to Konkurences padome konstatēja, ka plānotais darījums ir uzskatāms par apvienošanos, kas atbilst Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktam.

Konkurences padome secina, ka apvienošanās tiešie dalībnieki konkrētajā gadījumā saskaņā ar Konkurences likuma 15.pantu ir “Keswell Oy” un “Indoor Group Oy”. Netiešie apvienošanās dalībnieki ir “Keswell Oy” saistītie uzņēmumi SIA “Anttila”, a/s “Rautakesko”, SIA “Kesko Food” un “Indoor Group Oy” meitasuzņēmums SIA “Indoor Group”. “Keswell Oy”, kā minēts iepriekš, ir arī citi saistītie uzņēmumi Latvijā, taču Konkurences padome uzskata, ka šajā lietā nav lietderīgi analizēt to juridisko saistību ar “Keswell Oy”, jo darījumam nebūs negatīvas ietekmes uz konkurenci.

Izvērtējot Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, apvienošanās dalībnieku kopējais iepriekšējā, t.i., 2003.gada apgrozījums pārsniedz 25 miljonu latu kritēriju, jo SIA “Anttila”, a/s “Rautakesko”, SIA “Kesko Food” un SIA “Indoor Group” kopējais apgrozījums 2003. finanšu gadā saskaņā ar Ziņojumā minēto bija lielāks par 26 miljoniem latu. Līdz ar to izpildās viens no nepieciešamajiem kritērijiem ziņojuma iesniegšanai Konkurences padomei.

Konkurences padome uzskata, ka konkrētais tirgus šajā lietā varētu būt mājas interjera priekšmetu realizācijas tirgus Latvijas teritorijā. Mājas interjera priekšmetu kopums aptver plašu preču loku (mēbeles, gaismas ierīces utt.). Ņemot vērā, ka darījumam nebūs negatīva ietekme uz konkurenci, Konkurences padome uzskata, ka šīs lietas ietvaros nav lietderīgi noteikt konkrētu tirgu precīzāk, tāpēc jautājums par konkrēto tirgu Konkurences likuma 1.panta 4.punkta izpratnē paliek atklāts. Konkurences apstākļi šajā konkrētajā tirgū netiks ietekmēti negatīvi, jo tajā neizveidojas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis, kā arī netiek būtiski samazināta konkurence. Konkurences padomes rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc apvienošanās kopējā tirgus dalībnieku tirgus daļa konkrētajā tirgū nepārsniegs 5%. Konkurences padome uzskata, ka Latvijā darījumam nebūs negatīvas ietekmes uz konkurenci.

Konkurences padome, pamatojoties uz Konkurences likuma 6.panta pirmās daļas 4.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un 16.panta pirmo un ceturto daļu,

nolēma:

Atļaut “Keswell Oy” un “Indoor Group Oy” apvienošanos.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu var pārsūdzēt administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(…)* — ierobežotās pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!