• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Kopējā/Kopienas tranzīta procedūras tranzīta deklarācijas veidlapu un pievienoto dokumentu aprites, tranzīta deklarācijas noslēgšanas un pretenziju iesniegšanas kārtību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2004., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98570

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.80a

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Vēl šajā numurā

28.12.2004., Nr. 208

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 2411

Pieņemts: 22.12.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.2411

Rīgā 2004.gada 22.decembrī

Par “Kopējā/Kopienas tranzīta procedūras tranzīta deklarācijas veidlapu un pievienoto dokumentu aprites, tranzīta deklarācijas noslēgšanas un pretenziju iesniegšanas kārtību”

1. Pamatojoties uz Eiropas Savienības Komisijas Regulu (EK) Nr.881/2003 (2003.gada 21.maijs), par grozījumiem Regulā (EEK) Nr.2454/93, kas nosaka īstenošanas noteikumus Padomes Regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi 1.panta desmito un vienpadsmito daļu, kas izdara grozījumus 353. un 358.pantā, un saskaņā ar minētās Regulas 3.panta trešo daļu, kas stājas spēkā 2005.gada 1.janvārī, un saskaņā ar Muitas likuma 4.panta pirmo daļu, apstiprinu “Kopējā/Kopienas tranzīta procedūras tranzīta deklarācijas veidlapu un pievienoto dokumentu aprites, tranzīta deklarācijas noslēgšanas un pretenziju iesniegšanas kārtību”.

2. Atzīt par spēku zaudējušu ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 21.jūnija rīkojumu Nr.976 “Par “Kopējā/Kopienas tranzīta procedūras tranzīta deklarācijas veidlapu un pievienoto dokumentu aprites, tranzīta deklarācijas noslēgšanas un pretenziju iesniegšanas kārtību”” apstiprināto “Kopējā/Kopienas tranzīta procedūras tranzīta deklarācijas veidlapu un pievienoto dokumentu aprites, tranzīta deklarācijas noslēgšanas un pretenziju iesniegšanas kārtību””.

3. Rīkojums stājas spēkā ar 2005.gada 1.janvāri.

4. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Ģenerāldirektora pirmais vietnieks,

Galvenās muitas pārvaldes direktors A.Drulle

Kopējā/Kopienas tranzīta procedūras tranzīta deklarācijas veidlapu un pievienoto dokumentu aprites, tranzīta deklarācijas noslēgšanas un pretenziju iesniegšanas kārtība

I. Lietotie termini

1. Principāls — persona, kura pati vai ar pilnvarotā pārstāvja starpniecību piesaka preces muitas procedūrai — tranzīts.

2. Atzītais nosūtītājs — persona, kura piesaka preces muitas procedūrai — tranzīts un kurai ir tiesības noformēt tranzīta procedūru attiecīgajai kravai, neuzrādot preces un tranzīta deklarāciju nosūtītāja muitas iestādē saskaņā ar 1987.gada 20.maija “Konvenciju par kopējā tranzīta procedūru” (turpmāk — Konvencija).

3. Atzītais saņēmējs — persona, kura tiesīga saņemt kravu, kurai tika piemērota tranzīta procedūra, neuzrādot preces un tranzīta deklarāciju saņēmēja muitas iestādē saskaņā ar Konvencijā noteikto kārtību.

4. Kompetentā iestāde — muitas iestāde vai cita iestāde, kura ir atbildīga par tranzīta procedūras piemērošanu saskaņā ar Konvenciju.

5. Nosūtītāja muitas iestāde — kompetenta muitas iestāde, kurā precēm tiek piemērota kopējā tranzīta procedūra.

6. Saņēmēja muitas iestāde — kompetenta muitas iestāde, kurā jāuzrāda preces, kurām tiek piemērota tranzīta procedūra, lai pabeigtu muitas procedūru — tranzīts.

7. Tranzīta iestāde — kompetenta muitas iestāde preču ievešanas vietā līgumslēdzējas pusē, kas nav nosūtītāja līgumslēdzēja puse vai kompetenta muitas iestāde preču izvešanas vietā no līgumslēdzējas puses, šķērsojot robežu ar trešo valsti.

8. Tranzīta pavaddokuments — dokuments, kas atbilst Konvencijas III Pievienojuma D3 un D4 pielikumos sniegtajam paraugam/Muitas Kodeksa Piemērošanas noteikumu 45.a un 45.b pielikumā.

9. NCTS — jaunā datorizētā tranzīta sistēma (angļu valodā — The New Computerised Transit S yistem).

10. MCC — tranzīta deklarāciju apstrādes programma (angļu valodā —Minimal Common Core — Minimālā kopējā prasība (sakne).

11. Uzņēmēju modulisNCTS uzņēmēju modulis, lietotājprogramma, kas dod iespēju informāciju nosūtīt muitas iestādei elektroniski (turpmāk — UM).

12. Tranzīta paziņojuma dokuments TC 10 — dokuments, kas atbilst Konvencijas I Pielikuma 32.panta 2., 4. un 5. punktā norādītajām prasībām (sk. 1.pielikumu) un kuru iesniedz tranzīta deklarācijas 51.ailē norādītajā tranzīta iestādē (ja tranzīta deklarācija netiek apstrādāta elektroniski MCC programmā).

13. Tranzīta deklarācija — dokuments, kuru noformē, piemērojot precēm tranzīta procedūru saskaņā ar Konvencijas I Pielikuma 3., 17. un 18.pantu (tranzīta pavaddokuments vai vienotais administratīvais dokuments — turpmāk VAD).

II. Vispārīgie jautājumi

14. Piemērojot tranzīta procedūru pārvadājumiem pa dzelzceļu un noformējot tranzīta deklarāciju, ievēro 2004.gada 28.aprīļa “Valsts ieņēmumu dienesta un VAS “LATVIJAS DZELZCEĻŠ” Vienošanās par muitas procedūras — tranzīts noformēšanas kārtību kravu pārvadājumos pa dzelzceļu” noteikto kārtību.

15. Noformējot tranzīta deklarāciju, ievēro šādu kārtību:

15.1. tranzīta deklarāciju, kas ir reģistrēta MCC programmā, bet kuru nav iespējams attiecīgi apstrādāt datorsistēmas tehnisko traucējumu dēļ, anulē;

15.2. ja tranzīta deklarācija, uzsākot procedūru, tiek apstrādāta elektroniski, reģistrējot MCC programmā, bet saņēmēja muitas iestādē tehnisko iemeslu dēļ nav iespējams tranzīta deklarāciju noslēgt elektroniski, pēc sistēmas darbības atjaunošanās reģistrē kravas ierašanos un kontroles rezultātus. Gadījumā, ja nav iespējams tranzīta deklarāciju noslēgt elektroniski, attiecīgi noformētu tranzīta pavaddokumenta A formas apstiprinātu kopiju nosūta nosūtītājas valsts kompetentai iestādei.

16. Ja, noformējot tranzīta procedūru, tehnisku iemeslu dēļ nosūtītājai muitas iestādei informāciju nav iespējams nosūtīt elektroniskā veidā izmantojot UM, tad aizpilda un iesniedz vienu no šīs kārtības 25. punktā minētajām tranzīta deklarācijām.

17. Ja, noformējot tranzīta procedūru, tehnisko iemeslu dēļ nosūtītājai muitas iestādei informāciju nav iespējams nosūtīt elektroniskā veidā izmantojot UM, atzītais nosūtītājs tranzīta deklarāciju noformē papīra formā (tranzīta deklarācija tiek noformēta atbilstoši šīs kārtības 25. 26. un 27. punktā izvirzītajam prasībām) un nosūta datu pārraidei, izmantojot faksu.

18. Principāls vai viņa pilnvarotā persona ar parakstu 50.ailē apstiprina tranzīta deklarācijā (tranzīta pavaddokumenta A formā vai VAD) sniegtas informācijas patiesumu. Atzītais nosūtītājs tranzīta deklarāciju (tranzīta pavaddokumenta A formu) var neparakstīt.

III. Tranzīta pavaddokumenta A formas elektroniska noformēšana un aprite

19. Ja, noformējot tranzīta procedūru, attiecīgā informācija tiek apstrādāta elektroniski, izmantojot MCC programmu, pārvadātājam nodod tranzīta pavaddokumentu iesniegšanai saņēmējai muitas iestādei tranzīta pavaddokumenta A formu;

20. Muitas iestāde reģistrē tranzīta deklarāciju elektroniski MCC programmā, izdrukā tās A formu un apstiprina ar zīmogu un parakstu.

21. Pēc muitas procedūras — tranzīts uzsākšanas:

21.1. atzītais nosūtītājs tranzīta pavaddokumenta A formas kopiju ar pavaddokumentiem nogādā nosūtītajā muitas iestādē saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk — VID) reģionālās iestādes Muitas pārvaldes vai VID Rīgas muitas reģionālās iestādes atzītajam nosūtītājam, saņēmējam/vietējai muitošanai izsniegtajā atļaujā noteikto kārtību, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc procedūras — tranzīts uzsākšanas;

21.2. nosūtītāja muitas iestāde:

21.2.1. nogādā VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē ne vēlāk kā piecas dienas pēc procedūras — tranzīts uzsākšanas:

21.2.1.1. tranzīta pavaddokumenta apstiprinātu ar muitas ierēdņa parakstu un personīgo zīmogu A formu kopijas ar pavaddokumentiem un vienreizējā galvojuma oriģinālu vai vienreizējo galvojumu kvīts veidā ne vēlāk kā piecas dienas pēc procedūras — tranzīts uzsākšanas;

21.2.1.2. no atzīta nosūtītāja saņemto tranzīta pavaddokumenta A formas kopiju ar pavaddokumentiem — ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas;

21.2.2. tranzīta pavaddokumenta A formas kopijām pievieno sarakstu divos eksemplāros, norādot sakārtošanas secībā to numurus un tām pievienoto dokumentu skaitu. Sarakstu ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas ierēdnis, kurš ir atbildīgs par tā sastādīšanu;

21.2.3. nodod pārvadātājam iesniegšanai saņēmējā muitas iestādē tranzīta pavaddokumenta A formu;

21.3. VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde salīdzina tranzīta dokumenta A formu kopijas un tām pievienotos pavaddokumentus ar sarakstā uzrādītajiem un ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas nogādā VID Galvenās muitas pārvaldes (turpmāk — GMP) Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā.

22. Pēc muitas procedūras — tranzīts pabeigšanas:

22.1. atzītais saņēmējs:

22.1.1. attiecīgi noformē tranzīta pavaddokumenta A formas I aili;

22.1.2. uzglabā tranzīta pavaddokumenta A formu saskaņā ar normatīvajos dokumentos noteikto kārtību;

22.1.3. ja tehnisku iemeslu dēļ saņēmējai muitas iestādei informāciju nav iespējams nosūtīt elektroniskā veidā izmantojot UM, tad datu pārraidei izmanto faksu vai nogādā personīgi;

22.2. saņēmēja muitas iestāde:

22.2.1. ja informācija no atzītā saņēmēja tiek saņemta, pamatojoties uz 22.1.3.punktā noteikto kārtību, tad ierašanās paziņojumu un kontroles rezultātus reģistrē MCC programmā;

22.2.2. attiecīgi noformēto tranzīta pavaddokumenta A formu uzglabā vai nogādā uzglabāšanai VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē;

23. VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa:

23.1. saņemtos tranzīta pavaddokumenta A formu kopijas ar pavaddokumentiem salīdzina ar sarakstā uzrādītajiem;

23.2. ja tranzīta procedūra tiek uzsākta Latvijas Republikas teritorijā, tad uzglabā:

23.2.1. no nosūtītājas muitas iestādes saņemtās tranzīta pavaddokumenta A formu kopijas kopā ar pavaddokumentiem;

23.2.2. vienreizējā galvojuma oriģinālu vai vienreizējo galvojumu kvīts veidā.

23.2.3. no saņēmējas muitas iestādes saņemtās (saskaņā ar šīs kārtības 15.2. punktā noteikto kārtību) attiecīgi noformētas tranzīta pavaddokumenta A formu apstiprinātas kopijas.

IV. Tranzīta deklarācijas veidlapu noformēšana un aprite atkāpšanās režīmā

24. Ja tehnisko iemeslu dēļ tranzīta deklarāciju nav iespējams apstrādāt elektroniski MCC programmā vai nav iespējams nosūtīt nosūtītājai muitas iestādei informāciju elektroniski, izmantojot UM (ja to dara atzītais nosūtītājs) noformējot tranzīta pavaddokumenta A formu, tad, atkāpjoties no šīs procedūras noformēšanas kārtības (turpmāk — atkāpšanās režīms), noformē tranzīta deklarāciju papīra veidā.

25. Principāls vai viņa pilnvarotais pārstāvis tranzīta procedūru piesaka, iesniedzot vienu no turpmāk minētajiem tranzīta deklarācijas veidlapu komplektiem:

25.1. VAD 1., 4. un 5.formulāra standarta veidlapas (tiek izmantots prioritāri);

25.2. atbilstoši VAD veidlapai sagrafēto A4 formāta balto papīru attiecīgi komplektējot (1., 4. un 5.formulārs);

26. Tranzīta deklarāciju, kas minēta 25.punktā, aizpilda ar tehnisku rakstāmierīci vai manuāli (skaidri un salasāmi drukātiem burtiem).

27. Tranzīta deklarācijai numuru piešķir saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 26.aprīļa rīkojumā Nr.645 “Par “Metodiskajiem norādījumiem tranzīta deklarācijas burtu aiļu aizpildīšanai, piemērojot precēm kopējā/Kopienas tranzīta procedūru”” noteikto kārtību.

28. Pēc muitas procedūras — tranzīts uzsākšanas:

28.1. atzītais nosūtītājs VAD 1.formulārus ar pavaddokumentiem nogādā nosūtītajai muitas iestādei ne vēlāk kā piecas dienas pēc procedūras — tranzīts uzsākšanas;

28.2. nosūtītāja muitas iestāde:

28.2.1. VAD 1.formulārus ar pavaddokumentiem un vienreizējā galvojuma oriģinālu vai vienreizējo galvojumu kvīts veidā ne vēlāk kā piecas dienas pēc procedūras — tranzīts — uzsākšanas nogādā VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē. No atzīta nosūtītāja saņemtos VAD 1.formulārus ar pavaddokumentiem nogādā ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas.

28.2.2. VAD 1.formulāriem pievieno sarakstu divos eksemplāros, norādot VAD formulāru sakārtošanas secībā to numurus un pievienoto pavaddokumentu skaitu. Sarakstu ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas ierēdnis, kurš ir atbildīgs par tā sastādīšanu;

28.2.3. nodod pārvadātājam iesniegšanai saņēmējā muitas iestādē VAD 4. un 5.formulāru;

28.3. VID teritoriālās iestādes Muitas pārvaldes vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde salīdzina VAD 1.formulārus ar sarakstā uzrādītajiem un ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas nogādā VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā.

29. Pēc muitas procedūras — tranzīts — pabeigšanas:

29.1. atzītais saņēmējs VAD 4. un 5.formulāru nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas, nogādā saņēmējā muitas iestādē. Atzītais nosūtītājs aizpilda tranzīta deklarācijas I ailes kreiso pusi;

29.2. saņēmēja muitas iestāde:

29.2.1. attiecīgi noformētos VAD 4.formulārus uzglabā vai nogādā uzglabāšanai VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē;

29.2.2. aizpilda no atzītā saņēmēja saņemtas tranzīta deklarācijas I ailes labo pusi;

29.2.3. VAD 5.formulārus nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas, nogādā VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē. No atzīta saņēmēja saņemtos VAD 5.formulārus ar pavaddokumentiem nogādā ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas;

29.2.4. VAD 5.formulāriem pievieno attiecīgi formulāru numuru sarakstu divos eksemplāros. Sarakstā formulāru sakārtošanas secībā uzrāda to numurus un pievienoto dokumentu skaitu. Sarakstu ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas ierēdnis, kurš ir atbildīgs par tā sastādīšanu;

29.3. VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde salīdzina VAD 5.formulārus ar sarakstā uzrādītajiem un pārbauda saņēmējas muitas iestādes ierēdņa izdarītās atzīmes. VAD 5.formulārus un pievienotos sarakstus nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas, nogādā VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā.

30.VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa:

30.1. salīdzina no saņēmējas muitas iestādes saņemtos VAD 5.formulārus ar pievienota sarakstā uzrādītajiem un pārbauda saņēmējas muitas iestādes ierēdņa izdarītās atzīmes;

30.2. vienu saraksta eksemplāru, kas pievienots VAD 5.formulāriem ar VID GMP muitas ierēdņa atzīmēm par attiecīgo muitas dokumentu saņemšanu nogādā attiecīgajā VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē, otru uzglabā VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļā;

30.3. VAD 5.formulārus nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecas dienas pēc to saņemšanas, nosūta nosūtītāja valsts kompetentai iestādei;

30.4. ja tranzīta procedūra tiek uzsākta un pabeigta Latvijas Republikas teritorijā, tad uzglabā VAD 1. un 5.formulārus un vienreizējo galvojuma vai vienreizējo galvojumu kvīts veidā.

31. Ja tranzīta deklarācija tiek noformēta atkāpšanās režīmā, tad tranzīta iestāde pēc attiecīgo formalitāšu veikšanas:

31.1. pārvadātāja iesniegtos tranzīta paziņojuma dokumentus TC 10 sakārtotus pēc datumiem uzglabā vai nogādā uzglabāšanai VID reģionālas iestādes Muitas pārvaldē vai VID Rīgas muitas reģionālajā iestādē;

31.2. ja krava šķērso robežu citā tranzīta iestādē, nekā ir norādīts tranzīta deklarācijas 51.ailē, tad faktiskā tranzīta iestāde izdara atzīmes žurnālā (var saglabāt tranzīta paziņojuma dokumentu TC 10 kopiju) un nosūta iesniegto tranzīta paziņojuma dokumentu TC 10 sākotnēji plānotajai tranzīta iestādei;

31.3. tranzīta paziņojuma dokumentu TC 10 neiesniedz, ja tranzīta procedūra tiek noformēta pārvadājumam pa dzelzceļu.

V. Tranzīta procedūras pabeigšanas un tranzīta deklarācijas noslēgšanas fakta apstiprināšana

32. VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa:

32.1. ja ir saņemts VAD 5.formulārs, salīdzina informāciju ar VAD 1.formulāru;

32.2. apkopo informāciju par nenoslēgtajām tranzīta procedūrām un iesniedz VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļā, gadījumos ja:

32.2.1. divu mēnešu laikā kopš deklarācijas pieņemšanas nav saņemts VAD 5.formulārs;

32.2.2. minētais dokuments ir saņemts ar atzīmi par atkāpi no spēkā esošās kārtības;

32.2.3. ir beidzies termiņš, kas noteikts preču uzrādīšanai saņēmējā muitas iestādē, un no saņēmēja muitas iestādes nav saņemts paziņojums par preču saņemšanu (ja procedūras izpilde tiek veikta, izmantojot datorizēto sistēmu);

32.2.4. sešu darbdienu laikā no paziņojuma par preču saņemšanu nav saņemts paziņojums par kontroles rezultātiem (ja procedūras izpilde tiek veikta, izmantojot datorizēto sistēmu).

33. VID GMP Tranzīta kontroles daļas Pretenziju nodaļa:

33.1. gadījumos, kas minēti 32.2.punktā, principālam nosūta “Paziņojumu par tranzīta procedūras nepabeigšanu” (sk. 2.pielikumu);

33.2. ja no principāla tiek saņemts tranzīta procedūras pabeigšanas alternatīvais pierādījums, veic saņemtā dokumenta vai tā apstiprinātas kopijas pārbaudi. Par alternatīvo pierādījumu tiek pieņemts viens no dokumentiem, kas minēti Konvencijas I.pielikuma 39.pantā, un tie ir:

33.2.1. kompetentās iestādes apstiprinātais muitas vai komerciālais dokuments vai kopija, kas pierāda, ka attiecīgās preces uzrādītas saņēmējā muitas iestādē;

33.2.2. kompetentās iestādes apstiprinātais muitas vai komerciālais dokuments vai kopija, kas pierāda, ka attiecīgās preces uzrādītas pilnvarotajam saņēmējam;

33.2.3. trešās valsts, kas pakļauj preces muitas procedūrai, muitas dokuments vai kopija, kas apliecina tranzīta procedūras pabeigšanu;

32.3. informē galvinieku par tranzīta procedūras nepabeigšanu (sk. 3.pielikumu), ja nav saņemta attiecīga informācija, kas pierāda tranzīta procedūras pabeigšanu;

33.4. nosūta principālam “Paziņojumu par tranzīta procedūras pabeigšanas pierādījumu iesniegšanu” (sk. 4.pielikumu), ja no principāla vai saņēmējas iestādes attiecīgi noteiktā laikā netiek saņemta atbilde.

34. Kompetentā iestāde, kurai noteikts iekasēt muitas un citu maksājumu parādu, informē muitas iestādi, kas noslēdz tranzīta procedūru par veiktajām darbībām.

VI. Pretenziju iesniegšanas kārtība

35. Ja VID GMP netiek saņemts pierādījums, ka tranzīta procedūra ir pabeigta, tad tā pieņem lēmumu par muitas un citu maksājumu parāda rašanos un nosūta to principālam.

36. Ja principāls nav Latvijas Republikā reģistrēta persona, tad pieprasījums par muitas un citu maksājumu parāda atlīdzināšanu tiek nosūtīts līgumslēdzējpuses vai attiecīgai dalībvalsts kompetentai iestādei, kuras teritorijā ir reģistrēts principāls.

37. Ja principāls 10 dienu laikā nav nomaksājis muitas un citu maksājumu parādu vai no līgumslēdzējpuses kompetentas iestādes ir saņemts paziņojums, ka piedziņa nav iespējama, VID GMP nosūta galviniekam prasību veikt maksājumus principāla muitas un citu maksājumu parāda segšanai.

VII. Pēcmuitošanas pārbaude

38. Lai pārbaudītu tranzīta procedūras pabeigšanas pareizību, tiek veikta pēcmuitošanas pārbaude:

38.1. VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļa veic tranzīta pavaddokumenta A formu, VAD formulāru un citu ar tranzīta procedūras saistīto dokumentu autentiskuma un datu atbilstības pārbaudi:

38.1.1. ja ir konstatēta kļūda vai ir pamats šaubīties par dokumentos sniegtās informācijas atbilstību;

38.1.2. izlases veidā veic pārbaudi ne mazāk kā diviem no 1000 38.1. punktā minētiem dokumentiem, kuriem tranzīta procedūra ir pabeigta savlaicīgi un atbilstoši normatīvajos dokumentos noteiktai kārtībai;

38.1.3. reizi mēnesī izlases veidā veic pārbaudi ne mazāk kā četrām iesniegtajām tranzīta deklarācijām.

VIII. Pārējie nosacījumi

39. Tranzīta deklarācijas burtu ailes aizpilda saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 26.aprīļa rīkojumā Nr.645 “Par “Metodiskajiem norādījumiem tranzīta deklarācijas burtu aiļu aizpildīšanai, piemērojot precēm kopējā/Kopienas tranzīta procedūru”” noteikto kārtību.

40. Ja VID GMP Tranzīta kontroles daļā saņemtās tranzīta deklarācijas neatbilst sarakstos minētajām vai informācijai VID GMP datu bāzē vai nav pievienoti attiecīgie pavaddokumenti vai kravas saraksti (ja tiek izmantoti kravas saraksti, noformējot VAD atkāpšanās režīmā), VID GMP Tranzīta kontroles daļa pieprasa rakstveida informāciju no VID reģionālās iestādes Muitas pārvaldes vai VID Rīgas muitas reģionālās iestādes.

41. Ja VID GMP Tranzīta kontroles daļā nogādātajos sarakstos pēc skaidrojuma saņemšanas izdara labojumus, tos ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina VID GMP Tranzīta kontroles daļas Muitas dokumentu apstrādes nodaļas muitas ierēdnis, kurš ir izdarījis labojumus.

42. Ja atsevišķas tranzīta deklarācijas VID GMP nogādā ar nokavēšanos, tām pievieno sarakstus un pavadvēstuli ar paskaidrojumu.

43. Ja VID reģionālās iestādes Muitas pārvalde vai VID Rīgas muitas reģionālā iestāde VID GMP nogādā sarakstus ar labojumiem, labojumus ar parakstu un personīgo zīmogu apstiprina muitas ierēdnis, kurš ir izdarījis attiecīgos labojumus.

44. Ja nepieciešams noskaidrot attiecīgās juridiskās vai fiziskās personas adresi un citus datus, tiek sūtīts informācijas pieprasījums attiecīgās līgumslēdzējpuses vai dalībvalsts kompetentai iestādei, kuras teritorijā ir reģistrēta attiecīgā persona.

45. Visu saraksti, izņemot saraksti ar Latvijas Republikas muitas iestādēm, veic ierakstītās vēstules formā pa pastu.

 

1.pielikums

1-001-2411.PNG (43573 bytes)

 

2.pielikums

2-001-2411.PNG (120689 bytes)

2-002-2411.PNG (113052 bytes)

 

3.pielikums

3-001-2411.PNG (106276 bytes)

 

4.pielikums

4-001-2411.PNG (135831 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!