• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prognozē strauju ekonomikas izaugsmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2004., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98613

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rosina sakārtot pašvaldību nolikumu sistēmu

Vēl šajā numurā

28.12.2004., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Prognozē strauju ekonomikas izaugsmi

NAUDA.PNG (93133 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

“Ekonomistu apvienība 2010” prognozē, ka nākamgad turpināsies strauja Latvijas ekonomikas izaugsme un iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 7,5%.
Ekonomisti uzskata, ka nākamgad Latvijā turpināsies palielināties iekšējais patēriņš tirdzniecībā, komercpakalpojumos un būvniecībā, kuru veicina gan lētie kredīti, gan arī iedzīvotāju reālo ienākumu pieaugums. Tāpat pozitīva ietekme uz Latvijas ekonomiku būs valūtas riska samazināšanai eirozonas valstīs un papildu investīciju resursiem no Eiropas Savienības fondu naudas. Savukārt bremzējoša ietekme uz IKP pieaugumu gan būs importa pieaugumam, ko nosaka iekšējā patēriņa izaugsme, gan arī cenu pieaugumam, kas var aizkavēt atsevišķu nozaru attīstību. Tomēr šie faktori, kā uzskata apvienība, nespēs būtiski “nobremzēt” Latvijas ekonomiku, un valsts iekšējais kopprodukts nākamgad pieaugs par 7,5%.
Tiesa, ekonomisti atzīst, ka pastāv vairāki riska faktori, kuru ietekmi uz Latviju grūti prognozēt, piemēram, energoresursu (naftas un gāzes) cenu pieaugums, kredītu procentu likmju celšanās un ekonomikas attīstības palēnināšanās ES kopumā, kas var skart un ietekmēt arī Latvijas saimniecības attīstību. Tomēr “Ekonomistu apvienības 2010” prognoze ir viena no optimistiskākajām. Kā atgādina apvienība, līdz šim citas izskanējušās prognozes par IKP pieaugumu ir 6,7%, ko izteikusi Finanšu ministrija, 6 – 8%, ko izteikusi Ekonomikas ministrija, 6,7% – “Hansabanka” un 6% – Starptautiskais valūtas fonds.
Kā skaidro apvienībā, tās prognoze tiek veidota, apvienības biedriem iesniedzot savu prognozi un tad aprēķinot vidējo prognozi. Šogad apvienības biedru izteiktās IKP prognozes svārstījās no 6,4% līdz 8,5%.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!