• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ukrainas sabiedrības spoguļattēls. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2004., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Letonikas avoti Misiņa bibliotēkas fondos

Vēl šajā numurā

28.12.2004., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ukrainas sabiedrības spoguļattēls

UKRAINA2.PNG (131914 bytes)
Balsu skaitīšana kādā no Doņeckas vēlēšanu iecirkņiem
Foto: EPA/A.F.I.

27.decembrī pēc 90% nodoto balsu saskaitīšanas Ukrainas Centrālā vēlēšanu komisija paziņoja, ka prezidenta vēlēšanu atkārtotajā balsojumā opozīcijas līderis Viktors Juščenko ir iespaidīgi apsteidzis savu konkurentu. Ukrainas CVK ziņoja, ka V.Juščenko ieguvis 53,97% balsu, bet viņa sāncensis Ukrainas premjerministrs Viktors Janukovičs – 42,25%. V.Juščenko savu oponentu apsteidz par 3,02 miljoniem balsu, bet CVK vēl ir jāskaita aptuveni 2,9 miljoni balsu.
Neraugoties uz izteikumiem, ka ukraiņu tauta ir nogurusi no nesenajiem vēlēšanu notikumiem, vēlētāji tajās piedalījušies ļoti aktīvi – 77,22%. Pavisam valsts bija sadalīta 225 teritoriālajos vēlēšanu apgabalos.
Ukrainas prezidenta vēlēšanās novērotāju statusā piedalījās seši Latvijas Saeimas deputāti. Balsotāji ir bijuši aktīvi, un vēlēšanas notikušas bez būtiskiem pārkāpumiem – šādas atziņas salīdzinājumā ar iepriekšējām Ukrainas prezidenta vēlēšanām pauduši Latvijas novērotāji.
Saeimas deputāte Anta Rugāte novērojusi, ka Ukrainas iedzīvotāji balsojuši aktīvi, nekādus vēlēšanu procedūras pārkāpumus viņa nav manījusi. Deputāte apmeklējusi vairākus vēlēšanu iecirkņus Žitomiras apgabalā, kas atrodas pāris simtu kilometru no Ukrainas galvaspilsētas Kijevas. Vairumā iecirkņu esot bijuši novērotāji no abām pusēm. Latvijas novērotāji atzīst, ka protestu un sūdzību par vēlēšanu norisi valsts rietumu daļā ir ļoti maz. Vēlēšanu urnas bija korekti noformētas, un vēlēšanu procedūra atbildusi visiem demokrātisma principiem. Visvairāk protestu tiekot saņemts no V.Janukoviča atbalstītājiem.
Ukrainas pilsētas Emiļčenko vēlēšanu iecirknī, kuru uzraudzījuši trīs Latvijas novērotāji un Saeimas deputāti – Anta Rugāte, Valdis Ģīlis un Mihails Pietkevičs, no apmēram 900 balsotājiem vairāk nekā puse atbalstīja opozīcijas līderi Viktoru Juščenko. Ir bijuši vēlētāji, kas balsojuši pret abiem kandidātiem, vai urnās iemestās vēlēšanu zīmes ir atzītas par nederīgām.
Arī Alberts Krūmiņš, kurš vēlēšanas novēroja Kijevas apgabalā, nekādus nopietnus pārkāpumus nav manījis. “Viss notika ļoti korekti, un noskaņojums bija neparasti labvēlīgs,” iespaidos par notikušajām vēlēšanām dalījās politiķis.
Vēlēšanas ir Ukrainas sabiedrības savdabīgs spoguļattēls. Valsts rietumu daļā pārliecinošu atbalstu gūst V.Juščenko, austrumos – V.Janukovičs. “Valsts viena daļa ir nokrāsota oranžā – Juščenko atbalstītāju, bet otra zilā – Janukoviča atbalstītāju – krāsā,” secināja A.Rugāte.
Neviens no sešiem Latvijas novērotājiem nav bijis valsts austrumu daļā. Pirmajās prezidenta vēlēšanās, kas tika atzītas par pretlikumīgām, tur tika konstatēti nopietnākie vēlēšanu procedūras pārkāpumi.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!