• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā visa sabiedrība uzzinās par lata piesaisti eirai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2004., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98785

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES un valsts maksājumiem lauksaimniekiem

Vēl šajā numurā

30.12.2004., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā visa sabiedrība uzzinās par lata piesaisti eirai

Latvijas Banka šodien publiskos lata un eiras piesaistes kursu, kurš būs spēkā no 2005.gada 1.janvāra. 2004.gada 30.decembrī ap plkst. 16 Latvijas Banka izsūtīs ziņu par piesaistes kursu plašsaziņas līdzekļiem, kā arī ierastajos veidos – interneta lapā, pa e-pastu u.c. – publiskos pilno valūtu kursu sarakstu 1.–3. janvārim.
Latvijas Bankas Tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Roberts L. Grava: “Pārsaiste notiks pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) fiksētajiem pasaules valūtu tirgus kursiem, lata un eiras attiecību izrēķinot pēc SDR kursu formulas – līdzīgi kā tas notiek ik dienas. Lata pārsaistes brīdī no SDR uz eiru Latvijas Banka neveiks nedz lata revalvāciju, nedz devalvāciju. Ņemot vērā pasaules valūtas tirgus kotācijas, ECB pasaules valūtu tirgus kursus fiksē ik dienas ap 14.15 pēc Centrāleiropas laika jeb 15.15 pēc Latvijas laika.”
“Turpmāk ASV dolāra un citu pasaules valūtu kursus noteiksim pēc lata piesaistes kursa eirai un eiras un attiecīgo valūtu savstarpējiem kursiem. Tas nozīmē, ka turpmāk redzēsim faktiski nemainīgu lata centrālo (grāmatvedības) kursu pret eirai piesaistītām valūtām, piemēram, Igaunijas kronu vai Lietuvas litu, toties lielākas svārstības pret citām valūtām, piemēram, ASV dolāru.”
Latvijas Banka nodrošinās lata un eiras maiņas kursa svārstības ±1% apjomā no centrālā jeb piesaistes kursa. Tā, pirmkārt, saglabāsies līdzšinējais lata svārstību koridora platums pret piesaistes valūtu, kas ir saprotams un ierasts finanšu tirgum. Otrkārt, tādējādi nemainīsies faktiski fiksēta valūtas kursa režīms, kas Latvijai – nelielai un atvērtai tautsaimniecībai – ir izdevīgs un labi kalpojis.
Kārtība, kādā tiek publicēta informācija par Latvijas Bankas noteiktajiem oficiālajiem jeb grāmatvedības kursiem, pēc lata piesaistes maiņas paliks iepriekšējā. Proti, nemainīsies ne valūtu saraksts, ne kursu publiskošanas laiks, ne informācijas kanāli. Valūtu kursus nākamajai dienai joprojām būs iespējams saņemt pa e–pastu un apskatīt Latvijas Bankas mājas lapā vai izmantojot WAP tehnoloģijas mobilos tālruņus. Kārtējās dienas valūtu kursus iespējams uzzināt oficiālajā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” vai pa tālruni 7022 202.
Plašāka informācija par lata piesaisti eiro pieejama Latvijas Bankas interneta lapā http://www.bank.lv/lat/main/sapinfo/eiro/ls-eiro/.

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!