• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izvērtē lauku atbalsta darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2004., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lats un eira vienā laivā

Vēl šajā numurā

30.12.2004., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izvērtē lauku atbalsta darbu

Gada nogalē Lauku atbalsta dienests atskatījās uz paveikto un novērtēja ieguldīto darbu finanšu līdzekļu izsniegšanā Latvijas lauksaimniecības izaugsmei.

Viens no galvenajiem Lauku atbalsta dienesta (LAD) mērķiem ir laukiem, lauksaimniecībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai sniegtā valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta administrēšana. Latvijai pievienojoties ES, pieaugusi arī šīs organizācijas loma zemkopības attīstībā. Šobrīd LAD izvērtē pieteikumus lauksaimniecības atbalsta finansējumam no ES struktūrfondu līdzekļiem un lemj par prasītās naudas piešķiršanu. Pērn izmaksātā atbalsta kopapjoms bija 59,9 miljoni latu, bet šogad tas sasniedzis 110,5 miljonus. Lauksaimniekiem izmaksāto līdzekļu pieaugums skaidrojams ar ES piešķirtā finansējuma palielināšanu. 2003.gadā izmaksātā atbalsta lielāko daļu veidoja nacionālās subsīdijas un SAPARD finansējums, bet šobrīd 54,1 procents no izmaksātā atbalsta kopējās summas ir Eiropas lauksaimniecības virzības un garantiju fonda piedāvātā nauda, bet 27,4 procenti – SAPARD finansējums. Kopējā summa, kas šogad izmaksāta Eiropas strukturālo pasākumu atbalstam, pārsniedz 10 miljonus latu. Visvairāk līdzekļu jau izmaksāts Zemgales reģiona lauku uzņēmējiem.
Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājies arī iesniegto pieteikumu skaits. Iepriecina to dažādība, un izrādītā interese liecina, ka Latvijas lauku uzņēmēji novērtē viņam pieejamās iespējas, atzīst LAD direktore Vineta Jansone. Projektu kopējais skaits šā gada beigās sasniedza 202 tūkstošus, un kopējais pieprasītais līdzekļu apjoms šobrīd jau pārsniedzis LAD rīcībā esošās iespējas.
Vineta Jansone atzīst, ka liela nozīme, izvērtējot līdzekļu piešķiršanas lietderību, ir pareizi sastādītam pieteikumam. Būtiskākos šķēršļus pieteikumu iesniegšanā radījusi dokumentu iesniegšanas formālā puse. Daudzos pieteikumos nav ievērotas projektu pieteikuma standartu prasības. To izpildīšana ir nepieciešams nosacījums, lai saņemtu prasītos līdzekļus, uzsver LAD direktore. Dienesta pārstāvji atzīst, ka virknē gadījumu saskārušies arī ar iespējamām nelikumībām, šobrīd notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu to apstākļus. Savukārt divi LAD atteikumi atbalsta piešķiršanai pārsūdzēti tiesā.
Janvārī plānots sākt pieņemt lauksaimnieku pieteikumus Lauku attīstības plāna paredzētajam atbalstam ES standartu sasniegšanai, kā arī turpināt izmaksāt vienotās platības maksājumus un pabalstus par saimniekošanu nelabvēlīgā vidē.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!