• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lats un eira vienā laivā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2004., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98793

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mencu vietā celsim galdā brētliņas

Vēl šajā numurā

30.12.2004., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lats un eira vienā laivā

Šopēcpusdien, ap pulksten 16, Latvijas Banka publiskos lata un eiras piesaistes kursu, kas būs spēkā no 2005.gada 1.janvāra.

EIRAS.PNG (127766 bytes)
Lata pārsaistes brīdī no SDR valūtas groza uz eiru Latvijas Banka neveiks nedz lata revalvāciju, nedz devalvāciju

Kopš 1994.gada lats bija piesaistīts SDR valūtas grozam. Tolaik tas bija izdevīgi Latvijas tautsaimniecībai, jo SDR valūtas groza sadalījums atbilda Latvijas ārējās tirdzniecības sadalījumam. Latvija vairāk tirgojās ar valstīm, kas savos norēķinos izmantoja ASV dolāru.
Tagad situācija mainījusies, un Latvijai ciešākas ekonomiskās saites ir ar Eiropas Savienības valstīm. Turklāt ar laiku tirdzniecības sakari paplašināsies.
Lai Latvija tiktu uzņemta Eiropas Ekonomikas un monetārajā savienībā un pārietu uz eiru, tai jāizpilda eiras ieviešanai nepieciešamie kritēriji. Viens no galvenajiem nosacījumiem ir lata kursa pret eiru stabilitāte vismaz divu gadu laikā.
Latu no SDR valūtu groza pie eiras Latvijas Banka saskaņā ar valdības apstiprināto plānu par Latvijas gatavošanos pilntiesīgai dalībai Ekonomikas un monetārajā savienībā pārsaistīs 2005. gada 1. janvārī.
Pārsaiste notiks pēc Eiropas Centrālās bankas (ECB) fiksētajiem pasaules valūtas kursiem, lata un eiras attiecību izrēķinot pēc SDR kursu formulas – līdzīgi kā tas notiek ik dienas.
ECB pasaules valūtu tirgus kursus fiksē ik dienas ap plkst. 14.15 pēc Centrāleiropas laika jeb 15.15 pēc Latvijas laika. Latvijas Banka lata un eiras piesaistes kursu sola paziņot šopēcpusdien ap četriem.
Kā zināms, pāris dienas pirms lata piesaistes eirai Eiropas vienotās valūtas kurss pret Latvijas nacionālo valūtu sasniedzis rekordaugstu līmeni – vairāk nekā 70 santīmu par eiru.
Turpmāk ASV dolāra un citu pasaules valūtu kursus noteiks pēc lata piesaistes kursa eirai un eiras un attiecīgo valūtu kursu savstarpējiem kursiem. Tātad lata grāmatvedības kurss pret eirai piesaistītām valūtām, piemēram, Igaunijas kronu vai Lietuvas litu, faktiski būs nemainīgs, toties lielākas svārstības gaidāmas pret citām valūtām, piemēram, ASV dolāru.
Latvijas Banka nodrošinās lata un eiras maiņas kursa svārstības 1% apjomā no centrālā jeb piesaistes kursa.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!